שתף קטע נבחר

היסטוריה של 88 שנה: נשיא ארה"ב הגיע לקובה

ברק אובמה הפך הערב לנשיא האמריקני הראשון זה כמעט תשעה עשורים שמגיע למדינת האי - מהאויבות הגדולות ביותר של ארה"ב בימי המלחמה הקרה. זהו הצעד הגדול ביותר לקירוב בין המדינות מאז חידוש היחסים ביניהן ב-2014, ובצעד בלתי נתפש נתלו תמונות אובמה ודגלי ארה"ב בבירה הוואנה

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הגיע אמש (יום א') לביקור היסטורי בקובה – מדינה שעד לפני זמן לא רב נחשבה לשטח אויב ושהייתה המעוז הקומוניסטי הקרוב ביותר של הסובייטים לאדמת ארה"ב. במקום באיומי טילים ובהשתלחויות, אובמה התקבל הערב בהוואנה בשטיח אדום. ynet העביר שידור חי מקובה.

 

שר החוץ הקובני היה האישיות הבכירה ביותר שחיכתה לאובמה בנמל התעופה - ומי שבלט בהיעדרו הוא דווקא הנשיא ראול קסטרו, שלעתים קרובות דווקא כן מחכה לאורחים בכירים כבר בנמל התעופה. מיד עם נחיתתו צייץ אובמה בטוויטר וכתב שהוא מצפה כבר לפגוש את העם הקובני.

 

אובמה, מישל ובנותיהם - הלילה עם הגיעם לקובה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה, מישל ובנותיהם - הלילה עם הגיעם לקובה(צילום: רויטרס)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מטוסו של נשיא ארה"ב נוחת בהוואנה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מטוסו של נשיא ארה"ב נוחת בהוואנה(צילום: AFP)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ביקורו של אובמה בקובה יימשך שלושה ימים, והוא יהיה הנשיא האמריקני הראשון זה 88 שנה שמבקר שם. הגעה של נשיא ארה"ב לקובה הייתה דבר שאי אפשר אפילו לחלום עליו עד לפני שנה ושלושה חודשים בלבד. אז - בדצמבר 2014 - הודיעו אובמה ונשיא קובה ראול קסטרו על סיום העוינות בין שתי המדינות שנמשכה מאז המהפכה בקובה ב-1959 ועל חידוש היחסים הדיפלומטיים ביניהן.

 

לקראת בואו של אובמה נפרסו ברחבי הבירה הוואנה אנשי ביטחון רבים ועובדי ציבור מירקו את העיר. בהוואנה העתיקה הוצבו תמונות של אובמה לצד תמונותיו של קסטרו. הנשיא האמריקני ומשפחתו יסיירו שם היום.

רחובות הוואנה, היום (צילום: MCT) (צילום: MCT)
רחובות הוואנה, היום(צילום: MCT)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

קובה היא שכנתה של ארה"ב מדרום, ומרוחקת 150 קילומטר מחופיה. היחסים בין שתי המדינות התקררו מאוד עם עליית פידל קסטרו לשלטון בקובה ב-1959 והפיכתה של הוואנה לבת בריתה של ברית המועצות במלחמה הקרה. מאז 1961 קיימה ארה"ב משטר סנקציות נגד האי הקריבי שבו מתגוררים 11 מיליון איש תחת דיקטטורה קומוניסטית.

 

קובה זכורה כשחקנית משמעותית במלחמה הקרה בראש ובראשונה בשל משבר הטילים בקובה: טילים גרעיניים סובייטיים הוצבו בקובה באוקטובר 1962, ובמשך 13 יום היו המעצמות הגרעיניות קרובות יותר מאי פעם למלחמה של ממש.

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מאז חידוש היחסים בין קובה לארה"ב חתמו שתי המדינות על עסקאות בתחומי הסחר והטלקומוניקציה, והן מתכוונות גם לקדם טיסות ביניהן ולהרחיב את שיתוף הפעולה בתחומי המשפט והגנת הסביבה. עם זאת, בין המדינות יש עדיין חילוקי דעות עמוקים, במיוחד סביב האמברגו הכלכלי האמריקני שמוטל על קובה זה 54 שנה. ניסיון של אובמה לבטל את האמברגו הזה נתקל בהתנגדות עזה בקונגרס. קובה כועסת גם על המשך הכיבוש האמריקני בבסיס חיל הים שלה במפרץ גואנטנמו, ועל התמיכה של ארה"ב בבדלנים קובנים, בתחנת רדיו אנטי-קומוניסטית ובתוכניות טלוויזיה המשודרות לתוך קובה מעל ראשו של המשטר הקובני.

 

בביקורו לא צפוי אובמה להודיע על סגירת מתקן הכליאה הידוע לשמצה בגואנטנמו, אולם הנושא אמור לעלות במפגשו עם ראול קסטרו. אובמה כבר הכריז על רצונו לסגור את המתקן, אולם בשלב זה מערים הקונגרס קשיים.

 

 

בדיוק היום: קובה פרסמה תמונות עדכניות של השליט לשעבר פידל קסארט הקשיש והחולה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בדיוק היום: קובה פרסמה תמונות עדכניות של השליט לשעבר פידל קסארט הקשיש והחולה(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אלנה גונסלס, מורה בת 43, סיפרה לקראת בואו של הנשיא האמריקני: "אובמה גילה אומץ לב כשהסכים לחדש את היחסים עם

קובה". אילאנה ולדס, אחות בת 55, אמרה מנגד כי "יש שנים ארוכות של חוסר אמון ואנחנו לא הולכים לשנות את המערכת ואת הערכים שלנו".


פורסם לראשונה 20/03/2016 21:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
זה לצד זה. דגלי קובה וארה"ב
צילום: MCT
מומלצים