שתף קטע נבחר

יחסי ישראל-ארה"ב: המסר הכפול של טראמפ

שעות לפני ועידת איפא"ק אמר טראמפ כי ישראל צריכה לשלם על הסיוע, בוועידה עצמה הוא התחייב להעביר את השגרירות לירושלים ואמר כי בכל הסכם יש להכיר בישראל כמדינת העם היהודי. הקהל הגיב בתשואות. הוא פירט כיצד יביא שלום "בין ישראל לפלסטין". קרוז: "פלסטין לא קיימת". סנדרס: עלינו להיות חברים גם של הפלסטינים

 

 

המסר הכפול ש המועמד הרפובליקני המוביל: דונלד טראמפ נשא הלילה (ג') נאום פרו-ישראלי נלהב בוועידת איפא"ק בוושינגטון שבו יישר קו עם הדרישה של ראש הממשלה בנימין נתניהו להכיר בכל הסכם בישראל כמדינת העם היהודי - זמן קצר לאחר שאמר כי "ישראל צריכה לשלם על הסיוע. היא לא צריכה לקבל יחס שונה מגרמניה או מסעודיה".

 

בנאום, שהופסק פעמים רבות בתשואות הקהל שעמד על רגליו, התחייב טראמפ כי יעביר את השגרירות לירושלים שאותה הגדיר "בירת הנצח של ישראל". בוועידת השדולה הפרו-ישראלית נאמו הלילה גם שני המתמודדים הרפובליקנים האחרים, טד קרוז וג'ון קייסיק, וגם הם הדגישו את מחויבותם לישראל.

 

"אני חדש בפוליטיקה, אבל לא בגיבוי המדינה היהודית", התחיל טראמפ את נאומו. הוא המשיך ותקף בחריפות את ההסכם שאליו הגיע הנשיא האמריקני ברק אובמה עם איראן, וציין כי ניסויי הטילים של איראן אינם מהווים הפרה להסכם אף שהם מפרים את החלטות מועצת הביטחון, "שאיש לא אוכף".

טראמפ, הלילה באיפא"ק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ, הלילה באיפא"ק(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"איראן היא בעיה גדולה. בכל יום היא מספקת נשקים ותומכת בחיזבאללה בלבנון, שכעת נמצא בסוריה ומנסה ליצור עוד חזית מול ישראל, בחמאס בעזה, ובמחבלים ומשפחותיהם בגדה", אמר טראמפ. "איראן תומכת בכוחות מיליטנטיים במזרח התיכון, ולא ייתכן שנתנו לה 150 מיליארד דולרים כדי לבצע עוד טרור. יש לפרק את רשת הטרור הגלובלית של איראן, המממנת הגדולה ביותר של טרור עולמי".

 

טראמפ תקף את ההסתה הפלסטינית שבאה לידי ביטוי בין השאר במערכת החינוך ובתקשורת: "זה חייב להיפסק, ומיד", אמר והזכיר את האזרח האמריקני טיילור פורס שנרצח באחרונה ביפו. "אי אפשר לתגמל התנהגות כזו".

 

הוא התייחס למשא ומתן הישראלי-פלסטיני ואמר: "זה לא המקום של האו"ם, אלא של הצדדים עצמם. אין ברירה, הם חייבים לעשות זאת לבדם. אף אחד לא יכול להגיד לישראל שעליה להתחייב לעסקה שנעשתה על ידי אנשים שנמצאים אלפי קילומטרים מהאזור, שלא יודעים כלום על מה שקורה בישראל". טראמפ הוסיף: "האו"ם אינו חבר של הדמוקרטיה, של החירות או של ארה"ב, ובטח לא של ישראל. עסקה מוצלחת בין ישראל לפלסטין לא תקרה עם האו"ם. עסקה מהאו"ם תסיר לגיטימציה מישראל ותהווה פרס לטרור הפלסטיני". עוד אמר שיטיל וטו ב"מאה אחוזים מהמקרים" לטובת ישראל.

טראמפ באיפא"ק. נאום ציוני (צילום: AP) (צילום: AP)
טראמפ באיפא"ק. נאום ציוני(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"אפגש עם נתניהו באופן מיידי, אני מכיר אותו שנים רבות ואוכל לעבוד יחד איתו כדי להביא יציבות ושלום לישראל ולאזור", הוסיף טראמפ. "אובמה טועה כשהוא מפעיל לחץ על חברינו ונותן פרס לאויבינו. אובמה והילרי קלינטון, שהיא אסון מוחלט דרך אגב, התייחסו לישראל בצורה מאוד רעה. כשארה"ב עומדת לצד ישראל הסיכויים לשלום עולים - זה מה שיקרה כדולנד טראמפ יהיה נשיא ארה"ב". באופן לא שגרתי קרא טראמפ את נאומו בפני 18 אלף חברי איפא"ק מהטלפרומפטר, ופרשנים ברשתות השידור ציינו שהוא נשמע "נשיאותי".

 

יריבו הרפובליקני טד קרוז דיבר אחריו, ותקף את טראמפ על כך שהשתמש במילה "פלסטין" בנאומו. "פלסטין לא קיימת מאז 1948", אמר קרוז לקול תשואות הקהל. גם קרוז התחייב להעביר את שגרירות ארה"ב בישראל לירושלים - "הבירה הנצחית של ישראל". הוא הבטיח כי ביומו הראשון בתפקידו כנשיא הוא יבטל את ההסכם עם איראן ויחזור למשטר הסנקציות עד להפסקה מוחלטת של תוכנית הגרעין, ואף התחייב: "ניירט טילי ניסוי מאיראן". קרוז סיים את נאומו בעברית בקריאה: "עם ישראל חי!"  

 

קרוז: "עם ישראל חי!" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קרוז: "עם ישראל חי!"(צילום: רויטרס)

ג'ון קייסיק, השלישי במרוץ הרפובליקני, דיבר לפני טראמפ וקרא לחדש את הסנקציות על איראן בשל הניסויים שהיא עורכת בטילים: "בממשלי לא יהיו יותר הסכמים הזויים עם מדינות אויב". הוא ציין שהחדשות הטובות הן שישראל ומדינות המפרץ התקרבו בשל האיום מאיראן, אך החדשות הרעות הן שארה"ב התרחקה מהן. קייסיק אמר גם שממשל בראשותו יספק לישראל טכנולוגיות חדישות.

 

המועמד היחיד מבין החמישה שנותרו במרוץ לנשיאות ולא נכח בוועידת איפא"ק הוא המועמד הדמוקרטי היהודי ברני סנדרס. בנאום בסולט לייק סיטי, יוטה, הוא פרש את חזונו בנוגע למדיניות חוץ ולישראל בפרט: "אני כאן כדי לומר לצביור האמריקני שאם אבחר לנשיא, אעבוד ללא לאות כדי לקדם את השלום, כשותף וכחבר של ישראל. אבל כדי להצליח, עלינו לא רק להיות חברים של ישראל, אלא גם של הפלסטינים".
 
לאחר שסיפר על עברו בקיבוץ, אמר כי אינו מסכים עם התנגדותו של ראש הממשלה נתניהו להסכם הגרעין עם איראן, ואמר כי "דעתו כלל אינה קונצנזוס בישראל". לדברי המועמד הליברלי סנדרס, "אני לא מסכים לרעיון שעמדה 'פרו-ישראלית' היא התנגדות לעסקה. מניעת איראן מהגעה לנשק גרעיני תחזק לא רק את ביטחון ארצות הברית, אלא גם את ביטחון ישראל. ואני לא לבד בעמדה הזו".
 

עוד לפני הנאום בפני השדולה הפרו-ישראלית הצליח טראמפ להרגיז את הנוכחים. במסיבת עיתונאים לפני נאומו הוא הציב סימן שאלה סביב הסיוע הביטחוני שמספקת ארצות הברית לישראל. טראמפ נשאל אם גם ישראל צריכה לשלם עבור סיוע צבאי כמו גרמניה, יפן וסעודיה ואמר: "כן, גם ישראל תשלם. היא תעשה זאת". בראיון לרשת CNN קרא טראמפ להעביר את השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים. 

 

"אני לא מגנה אותן, יש לי כבוד גדול למדינות הללו. אני רוצה שהן ישלמו לנו כסף. אני חושב שגם ישראל תעשה זאת", אמר. "יש הרבה מדינות שיכולות לשלם, ולשלם הרבה. אנחנו תומכים כלכלית בדרום קוריאה - אני מזמין אלפי טלוויזיות בשנה מדרום קוריאה. היא מעצמה כלכלית. בכל פעם שצפון קוריאה מרימה את ראשה הם לא עושים כלום, הם מתעטשים, ואנחנו שולחים את ספינות ומטוסי הקרב. אנחנו לא מקבלים החזר כספי על זה.

 

"אני אוהב את דרום קוריאה, יש לי נכסים בדרום קוריאה, יש לי חברים בדרום קוריאה - הם לא מאמינים שהמדינה מצליחה להתחמק מההחזר. גרמניה לא מאמינה. אתה יודע מי באמת לא מאמין לזה? סעודיה. סעודיה היא המדינה העשירה ביותר לא משנה איך מסתכלים על זה, והם הרוויחו מיליארד דולר ביום ואנחנו סבסדנו את הצבא שלהם. זה מגוחך. הם לא יהיו שם בלעדינו. ככה נחזיר את עושרנו, בין היתר", אמר טראמפ.

 

ישראל משתמשת בכספי הסיוע שהיא מקבלת מארצות הברית לרכוש ציוד צבאי בארצות הברית. היא קיבלה סיוע חריג לפיתוח סוללות כיפת ברזל ומפתחת מערכות הגנה נוספות בשיתוף פעולה עם התעשיות הביטחוניות האמריקניות. לקראת הנאום התאספו עשרות מפגינים מחוץ לאצטדיון ומחו על הופעתו של טראמפ בוועידה. המפגינים קראו בגנות טראמפ וגם בגנות ישראל. "הפסיקו את האלימות והשנאה, ישראל היא מדינת אפרטהייד", צעקו כמה מהם. בתוך האולם לא נראתה מחאה נגד טראמפ.

מחאה נגד טראמפ, מחוץ לוועידה (צילום: AP) (צילום: AP)
מחאה נגד טראמפ, מחוץ לוועידה(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מפגינים נגד טראמפ מחוץ לוועידת איפא"ק (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינים נגד טראמפ מחוץ לוועידת איפא"ק(צילום: AP)
  

קלינטון אחר הצהרים באיפא"ק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קלינטון אחר הצהרים באיפא"ק(צילום: AFP)
 

במסיבת העיתונאים שקיים בוושינגטון לפני ועידת איפא"ק נשמע טראמפ בטוח בעצמו באשר לסיכוי שינצח ויקבל את מינוי המפלגה הרפובליקנית להיות המועמד לבחירות לנשיאות. "אנחנו מתקדמים, כנראה די בקלות, כדי להגיע ל-1,237 צירים. אנחנו חזקים באריזונה ונראה כי גם במקומות אחרים. נגיע ל-1,237 כך שלא נצטרך להיות מודאגים בוועידה ולא נצטרך להילחם".

  

כמה שעות לפני נאומו של המועמד הרפובליקני המוביל עלתה לנאום הילרי קלינטון, המתמודדת הדמוקרטית המובילה לנשיאות. "הדבר הראשון שאעשה כנשיאה זה להזמין את נתניהו לבית הלבן", אמרה בוועידה. קלינטון אמרה כי ביטחון ישראל אינו נתון למשא ומתן והוסיפה שתתנגד לכל פתרון כפוי, כולל כזה שיגובש במועצת הביטחון של האו"ם.

 

קלינטון נזכרה בראשת הממשלה הישראלית: "ראינו את גולדה מאיר ואנחנו זוכרים אותה. אני שואלת את עצמי למה לקח לנו כל כך הרבה זמן", אמרה,

והתכוונה לכך שאישה תעמוד בראש מדינה. היא התייחסה גם לסוגיית החתירה לשלום במזרח התיכון: "ישראל והפלסטינים לא יכולים לוותר על תקווה לשלום על בסיס פתרון שתי מדינות. שני הצדדים צריכים לעשות צעדים בוני אמון".  

 

קלינטון ציינה באוזני באי הוועידה הפרו-ישראלית כי "בזמן של כאוס במזרח התיכון, אמריקה צריכה ישראל חזקה שתגן על עצמה מפני אויביה כדי שתעבוד איתנו ונתמודד יחד עם האתגרים. אני מחויבת לשמור על עליונות הצבא הישראלי ולצייד את ישראל במערכות טילים חדשות". קלינטון תקפה את דונלד טראמפ בלי להזכיר את שמו: "תשמעו ממועמד אחר היום ותראו מה זו מדיניות חדשה. אמריקה צריכה להיות מכובדת כמנהיגת העולם. ועל כן האלטרנטיבה בלתי מתקבלת על הדעת. ולא מתקבל על הדעת מתמודד שאומר היום שהוא ניטרלי, ומחר שהוא לא ניטרלי ומי יודע מה יגיד ביום שלאחר מכן. לא כל דבר ניתן למשא ומתן. ביטחון ישראל אינו ניתן למשא ומתן".


פורסם לראשונה 21/03/2016 22:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טראמפ באיפא"ק. הקהל הריע
צילום: AFP
מומלצים