שתף קטע נבחר

בריסל המומה ומדממת: "ידענו שהטרור יגיע לכאן. מתי ייגמר הסיוט?"

מאז מתקפת הטרור בפריז בנובמבר, התבקשו הבלגים לשמור על ערנות וראו מחזות שלא נראו מאז מלחמת העולם ה-2 - חיילים ברחובות. אז איך קרה, הם תוהים, שלמרות האבטחה הכבדה, הצליחו מחבלים לבצע שני פיגועי ענק בנמל התעופה ובתחנת מטרו בבירה? כתבנו בדיווח מיוחד מעיר אחוזת אימה ופניקה

 

 

תושבי בריסל התעוררו היום (יום ג') לבוקר של מתקפת טרור כפולה וקשה שפקדה את העיר - 30 בני אדם נרצחו בפיצוצים בנמל התעופה זבנטם ובתחנת הרכבת התחתית מאלבאק - אבל את ההלם הראשוני החליפה התחושה כי לא מדובר באירוע חד-פעמי.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

מרלין ברנס, תושבת בריסל, המתגוררת בסמוך לתחנת המטרו מאלבאק, שבה אירע הפיגוע השני שבו נפצעו 130, הייתה על סף דמעות. "לפני חודשים אחדים הייתה שרשרת פיגועים קשה בפריז וברגע שהבנו שהמחבלים יצאו מבלגיה הייתה כאן תחושה שזה רק עניין של זמן עד שתתרחש גם כאן מתקפת טרור קשה. לצערי, היום הזה הגיע. עכשיו כולם כאן מבינים שהטרור הוא לא אורח חד-פעמי, אלא דייר של קבע באירופה. אני לא רוצה לחשוב מה יהיה היעד הבא וכמה עוד הרוגים עוד יהיו. מתי הסיוט הזה ייגמר?".  

  

נרות זיכרון ופרחים בכיכר הבורסה בבריסל (צילום: AP) (צילום: AP)
נרות זיכרון ופרחים בכיכר הבורסה בבריסל(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

פשיטה משטרתית בשכונת סקארביק בבריסל (צילום: AP) (צילום: AP)
פשיטה משטרתית בשכונת סקארביק בבריסל(צילום: AP)

מעצר חשודים בבריסל (צילום: AP) (צילום: AP)
מעצר חשודים בבריסל(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
תושבים המתגוררים בסמוך לתחנה שבה אירע הפיגוע נותרו נצורים בבתיהם. רק אחדים יצאו לרחוב והביטו מסביב בסקרנות והם עומדים על מפתן הכניסה לבניין בו הם מתגוררים, כאילו על מנת לשמור לעצמם את האפשרות להימלט לתוך הבית במקרה של פיגוע נוסף. "אני לא יודע מי אשם בכל הסיפור הזה, אבל ברור שפיגועי הטרור הללו לא היו אמורים להתרחש כאן", אמר דיטר, תושב מקומי.

 

פיגועים מתחת לאף של הרשויות

"שבועות ארוכים שבלגיה נמצאת בכוננות עליונה מחשש לפיגועי טרור. השלטונות פירסמו הנחייה, השוטרים מפטרלים כאן בכל מקום, אפשר אפילו לראות חיילים ברחובות בריסל - דבר שלא היה כאן מאז מלחמת העולם השנייה.

אז איך אפשר להסביר את העובדה שתחת אפם של כל החיילים והשוטרים - ולמרות ההתרעות הרבות - התרחש כאן אירוע טרור כה קשה?".

 

"הלכתי ליד הבניין כשהפצצה התפוצצה. שמעתי רעש וראיתי עשן עולה מהתחנה. עשיתי דרכי לכניסה. המשטרה עדיין לא חסמה את הנקודה הזו. אנשים נפצעו. לא היו חובשים, רק כמה שוטרים", סיפר העיתונאי סיימון מארקס לרשת החדשות הבריטית BBC. "בית מלון מקומי הביא מגבות וסדינים לצרכים בסיסיים. אחרי 10 או 15 דקות, הפרמדיקים הגיעו, המשטרה חסמה את המקום והתקשורת נהדפה אחורה. היו הרבה מאוד עוברי אורח המומים ודמעות בעיניהם".

 

חיילים באזור תחנת המטרו בבריסל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילים באזור תחנת המטרו בבריסל(צילום: AFP)
גם העובדים בנציבות האיחוד האירופי, שתחנת המטרו שבה אירע הפיגוע נמצא לידה, נותרו היום המומים. "בחודשים האחרונים הייתה כאן כוננות וביקשו מאיתנו שנשמור על ערנות", סיפר מיקל פרדציג, העובד בנציבות האיחוד. "אבל אחרי זמן מה, העירנות שככה ושבנו לשגרה. היום הבנו שהגרוע מכל אירע. כולם כאן המומים, מתקשים לעכל את האימה". ברנדון פיץ', עובד במטה האיחוד האירופי, היה ליד אזור הפיצוץ בתחנת המטרו. הוא סיפר ששמע את הפיצוצים בעת שעשה את דרכו לעבודה ושהתבקש להישאר בתוך הבניין שבו הוא עובד. "הבלבול גדול ואנשים נסערים מאוד", הוא סיפר ל"גרדיאן".

 

אחרי הפיצוץ במטרו: "אנשים קפצו מהרכבת"

איוון למו נסע לעבודה בבריסל כשהרכבת שבה נסע פונתה מנוסעיה. הוא סיפר לתחנת הרדיו של BBC שהאוזניים שלו יצאו מחוריהן בעת הפיצוץ. לאחר מכן, לדבריו, נמסרה הודעה שבה התבקשו הנוסעים להישאר רגועים. למו פרסם ברשת תמונות של נוסעים שקופצים מהרכבת למנהרה הסמוכה לתחנת מאלבאק. "מפנים אותנו מהחלק האחורי של המטרו", הוא סיפר. "יש עשן במנהרה בזמן שמפנים אותנו".

 

דויד גרסיה נסע ברכבת התחתית עם רעייתו ועמדו להגיע לתחנת מאלבאק - ואז אירע הפיצוץ העז. בראיון לרשת "סקיי" הבריטית, הוא סיפר: "הרגשנו את הדף הפיצוץ. עצרנו במקום במשך 15 עד 20 דקות". לדבריו, כעבור זמן קצר, המנהרה התמלאה עשן. "שמענו קולות עזים מקדימה מאזור המנהרה", הוא אמר. "שמענו אנשים צועקים מרחוק. האנשים ברכבת שלנו נותרו רגועים".

 

צוות זיהוי פלילי בתחנת המטרו מאלבאק (צילום: AP) (צילום: AP)
צוות זיהוי פלילי בתחנת המטרו מאלבאק(צילום: AP)
ברחובות בריסל אפשר היה להרגיש היום את הפאניקה ואת האימה. שלטונות בלגיה הורו לתושבים להישאר בבתיהם - וזולת קומץ סקרנים, מרבית תושבי הבירה הבלגית צייתו להוראות.

 

רחובות בריסל - כמו בישראל ביום הכיפורים

רחובות בריסל נראו היום כמו רחובות ישראל ביום כיפורים - הכבישים היו שוממים, הרחובות היו ריקים. השקט אחרי הסערה, בעיר שנחשבת לאחת הערים התוססות באירופה, היה רועם. מסעדות ובתי קפה סגרו את דלתותיהם ובעליהם הלכו הביתה מוקדם. "ממילא זה לא יום לעסקים", אמר בעליו של בית הקפה הסמוך לתחנת המטרו בה אירע הפיגוע.

 

מנגד, בעלת בית קפה המצוי במלון "סילקן" הסמוך לתחנת המטרו דיווחה על הכנסות כפולות ביחס ליום רגיל. "עשיתי היום המון כסף, לא הפסקתי לעבוד אפילו לרגע", היא סיפרה בעצב. "העיר התמלאה בעיתונאים שבאו לסקר את הפיגוע. רק חבל מאוד שהם מגיעים לבריסל בנסיבות כאלה - ועוד יותר חבל שבית הקפה הרוויח כל כך הרבה כסף בנסיבות הללו".

 


תושבי בריסל מתאפקים לפי שעה ולא מפנים אצבע מאשימה כלפי הקהילה המוסלמית הגדולה של העיר. 6 אחוזים מתוך 12 מיליון תושבי בלגיה הם מוסלמים, אולם בבריסל שיעורם באוכלוסייה גבוה בהרבה - כ-24 אחוזים מתושבי הבירה הבלגית הם מוסלמים.

"אי אפשר להאשים קהילה שלמה בגלל פשע שביצעו כמה טרוריסטים", אמר רולנד, תושב בריסל. "צריך לחכות ולראות מה יהיו תוצאות החקירה".

 

אלא שאצבע מאשימה כלפי תושביה המוסלמים של בריסל אפשר היה לשמוע היום דווקא מחסן, נהג מונית מרוקני, המתגורר בבריסל כבר 14 שנים. "הגעתי לכאן מקזבלנקה ונישאתי לאישה בלגית. אני חי את חיי בשקט ובצנעה. אבל אין ספק שהקהילה המוסלמית בבריסל מעודד קיצוניות ואלימות. כוהני הדת של הקהילה המוסלמית שוטפים את מוחם של הצעירים פה ומנצלים את מצוקתם הכלכלית של חלקם. האיסלאם בבריסל הוא קיצוני בהרבה מהאיסלאם במרוקו ובכל מדינה ערבית אחרת. זה היה רק עניין של זמן עד שיתרחש פה פיגוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יניב חלילי
אבטחה מחוץ לתחנת המטרו שבה אירע הפיגוע השני
צילום: יניב חלילי
מומלצים