שתף קטע נבחר

חקירת החייל שירה למוות במחבל: מצ"ח תגבה עדויות של פלסטינים בחברון

במצ"ח מתכוונים להרחיב את חקירת החייל החשוד ברצח ולגבות גם עדויות של פלסטינים שהיו בזירה. בכירים בצה"ל אומרים שקצין וידא שהמחבל אינו נושא חגורת נפץ ושהחייל היורה לא נקט את הפעולות שהיה צריך לפני ירי שכזה. ב"ידיעות אחרונות" מתפרסמת עדות חדשה שלפיה החייל אמר לאחר הירי: "מגיע לו למות, הוא דקר את החברים שלי"

מצ"ח תמשיך לחקור היום (יום א') את החייל שירה למוות במחבל ביום חמישי בחברון. החוקרים יגבו עדויות מפלסטינים שהיו במקום, נוסף לעדויות שכבר נגבו מקצינים ומחיילים בזירה. מעצרו של החייל, החשוד ברצח, הוארך עד יום שלישי הקרוב.  

  

בתוך כך, יוסי יהושוע מפרסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות" כי אחת העדויות המרכזיות שיעסיקו את חוקרי מצ"ח בימים הקרובים היא זו של לוחם שטוען כי שמע את החייל היורה אומר לאחר הירי: "מגיע לו למות, הוא דקר את החברים שלי". לאמינות העדות הזו יש חשיבות מכרעת. סנגורו של החייל, עו"ד אילן כץ, ששמע על העדות שמופיעה בדו"ח החסוי שעדיין לא הוצג לבית הדין, טוען כי הלקוח שלו מכחיש אותה, ובכל מקרה - מי שטען אותה יצטרך להתמודד בחקירה נגדית. בחקירה כזו יצופו גם שאלות נוספות, למשל: מדוע איש לא עצר את החייל כבר כשדרך את נשקו. מבחינת ההגנה, החייל הגיע לנקודה אחרי לילה ללא שינה בגלל התרעה על מחבל, ולכל היותר נלחץ.
 

אחותו של החייל התייצבה לצדו, ואמרה בקול חנוק מדמעות בבית המשפחה: "תקעו לו סכין בגב, הפקירו אותו". היא יצאה נגד ראשי "בצלם" שלדבריה "פרסמו את הסרטון המציג תמונה חד-צדדית של האירוע, ומאותו רגע אנחנו שומעים את ראשי המדינה שופטים אותו, חורצים את דינו, וכל מה שנשאר זה רק להוציא אותו להורג, מבלי שיכול אפילו להגן על עצמו". עוד אמרה: "אני מתחננת בפני הרמטכ"ל ודובר צה"ל, החייל הזה הוא חייל שלכם, הוא כמו בן שלכם, למה אתם הורגים אותו ללא משפט? למה אתם גוזרים את דינו במשפט שדה? למה לא נתתם לו דקה אחת להסביר מה עבר עליו, מה הוא הרגיש, האם הוא חשש שהמחבל הנאלח הזה מתכוון לפוצץ את עצמו, או אולי לשלוף כלי נשק. לכל אחד עומדת זכות החפות, אבל אחי החייל כבר הורשע וכבר נגזר דינו, ואני חוששת שהוא לעולם לא יזכה למשפט צדק. חשוב לי לומר לציבור הגדול שמחזק אותנו בשעות האחרונות: אנא אל תצטרפו ללינץ' הנורא הזה, אחי הוא לא המחבל, אחי הוא חייל, ואח שלכם".

 

החקירה החלה לאחר שארגון "בצלם" פרסם סרטון שתיעד אותו יורה במחבל, אף שהיה שרוע על הקרקע, וכביכול לא נשקפה ממנו כל סכנה. בחקירתו טען החייל כי המחבל זז וכי חש כי הוא עלול לפוצץ מטען. חקירת מצ"ח ראשונית העלתה כי הוא ירה במחבל שש דקות אחרי הפיגוע, ובהמשך התברר אף כי כוח צה"ל כבר וידא כי אין עליו מטען. החייל הגיע לזירה רק לאחר מכן, ולא היה מודע לכך. לפי תחקיר אלוף פיקוד המרכז, החייל החליט על דעת עצמו לפתוח באש. קצין זוטר מגדוד שמשון ביצע את נוהל וידוא היעדר הימצאות מטען ("זיכוי") לאחר הירי הראשוני. בדקה קריטית זו החייל החשוד לא היה כלל בזירה ולא היה מודע לכך.

 

החייל היורה הגיע למקום בג'יפ חפ"ק מפקד הפלוגה דקתיים לאחר מכן ככוח תגבורת, ואז ירה למוות במחבל השרוע - על דעת עצמו. "התרגולת במצב של חשד להימצאות חגורת נפץ על מחבל ברורה וידועה וכוללת קריאות לכוח לסגת לאחור ולהיזהר, פעולה שהחייל החשוד לא נקט", אמרו גורמים בצה"ל. "אם הוא היה חושד שהמחבל נושא חגורת נפץ הוא יכול היה לנקוט כמה פעולות בטרם ירה במחבל". הגורמים הוסיפו על רקע הביקורת שהשמיעה אמש משפחתו של החייל כי "הוא חייל צה"ל ולצבא אין דבר נגדו. מדובר במקרה חריג וחמור שיש לחקור". בעקבות התקרית ננזפו שלושה קצינים על ידי מפקד חטיבת כפיר, כיוון שלא טיפלו במחבל ולא פינו אותו.

 

הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט, שוחח עם אלוף פיקוד המרכז לאחר התקרית, ודובר צה"ל מסר: "שניהם רואים את האירוע הזה בחומרה. הרמטכ"ל הנחה את גופי החקירה למצות עד תום את החקירה, להבין בדיוק מה קרה שם, לא להשאיר שום פרט עמום כדי להבין איך קרה שחייל מחליט לפתוח באש על מחבל כשהוא שוכב על הארץ". שר הביטחון משה יעלון אמר כי "גם כאשר אנו נדרשים להכות באויבינו ולנצח אותם במלחמה או בכל קרב עמם, חובתנו המוסרית היא להקפיד קלה כחמורה. לשמור על צלם אנוש. לזכור את מגבלות הכוח גם אחרי שהאויב הוכה, ולמנוע מעצמנו התנהגות שאינה מוסרית". בעקבות זאת נתלו כרזות בתל אביב נגד הרמטכ"ל, ראש הממשלה ושר הביטחון, שבהן הם נקראו להתפטר: "דם יהודי אינו הפקר", נכתב, וכן "הקם להרגך השכם להרגו". המשטרה פתחה בבדיקה בעקבות תליית הכרזות.  

 

כרזות בגנות הרמטכ"ל בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
כרזות בגנות הרמטכ"ל בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

פוסט של ראש הממשלה: "צה"ל הוא צבא מוסרי" ()
פוסט של ראש הממשלה: "צה"ל הוא צבא מוסרי"

 

תומכים בחייל בצריפין (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
תומכים בחייל בצריפין(צילום: מוטי קמחי)

הפגנת תמיכה בחייל בבאר שבע ()
הפגנת תמיכה בחייל בבאר שבע
 

 

בבאר שבע ובצריפין התאספו עשרות תומכים בחייל שהניפו שלטים וטענו לזכותו כי אין לשפוט אותו עד שיתבררו כל העובדות. בשלטים כתבו: "איזנקוט, אנחנו צריכים רמטכ"ל ישראלי ולא רמטכ"ל בלגי". יאיר אלמקייס (21) שהפגין בבאר שבע הסביר: "באתי לתמוך בחייל שבסך הכול מגן עלינו. המדינה מפקירה אותו והולכת נגדו. החייל חשב שהמחבל ממולכד. הוא ראה שהוא מניף את היד וזז. אז הוא ירה בו". גיא קרוטינסקי (21) אמר: "כל הזמן פוגעים בחיילים שלנו. מפקירים אותם. אנחנו צריכים לתמוך בהם במקום להפיל אותם למטה". שושנה קרוצ'י ששכלה את בנה אבי (26) בציר פילדלפי, הגיעה אף היא לתמוך בחייל ולהפגין: "אם זה קרה לבן שלי זה היה יכול לקרות לחייל הזה. אי-אפשר לשפוט אדם על שבריר שנייה של פחד. הוא פחד על החברים שלו. על עצמו. קרה שמחבל קם והרג חייל אחר. זה אבסורד שעוצרים את החייל הזה".

 

מחוץ לכלא 4 בצריפין הפגינו כמאה תומכים נוספים בחייל. הם נשאו שלטים: "לא מפקירים חייל בשטח", "עדיף מחבל מת מחייל בכלא", והניפו דגלי ישראל. אמיר, מארגן ההפגנה: "אי-אפשר לשבת בבית ורק לכתוב בפייסבוק. צריך לעשות משהו למען החייל. הייתה שם סכנת חיים, ראו שהמחבל זז ולדעת רוב הציבור הוא פעל בצורה נכונה. המדינה צריכה לתת גיבוי לחיילים כאלה ולא להפקיר אותם". מפגינה נוספת אמרה: "באותו רגע החייל הזה נהג בחוכמה. אנחנו דורשים לשחרר אותו לאלתר. כל מי שמדבר לרעת החייל - הרמטכ"ל ושר הביטחון - אנחנו מתביישים בכם. אנחנו מבקשים לתמוך במשפחת החייל".

 

התקרית עוררה הדים גם במערכת הפוליטית. ראש הממשלה בנימין נתניהו פסק תחילה כי "מה שהתרחש בחברון אינו מייצג את ערכי צה"ל. צה"ל מצפה מחייליו לנהוג בקור רוח ובהתאם להוראות הפתיחה באש", ובמקביל פרסם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן תגובה משלו: "ההתנפלות על החייל היא צבועה ולא מוצדקת ועדיף חייל שטעה ונשאר בחיים על-פני חייל שהיסס ומחבל הרג אותו". בצאת השבת פרסם ראש הממשלה תגובה שונה, ולפיה: "חיילי צה"ל בולמים בגופם התקפות טרור רצחניות על אזרחי ישראל והם ראויים לכל גיבוי". שר החינוך נפתלי בנט הסביר: "המינימום הוא להמתין לחקירה יסודית והוגנת לפני שחורצים דין, ויותר מהכול, לזכור שכרגע יש אלפי חיילים הנושאים אלינו את עיניהם, חיילים שיצטרכו עוד רגע להציל אזרחים מהפיגוע הבא. ואולי לשלם בנפשם על כך. חיילי צה"ל, אנחנו אתכם. תמיד".


פורסם לראשונה 26/03/2016 23:23

 

בהכנת הכתבה השתתפה מורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים