שתף קטע נבחר

פרקליטי קצב לפני הדיון: "הגיע הזמן לשחרר אותו"

הנשיא לשעבר מתייצב הבוקר בפני ועדת השחרורים שדנה בבקשה לקצר שליש מעונשו. עורך דינו: "הייתי רוצה להאמין שמקבלי ההחלטות לא נכנעים לרוחות מסוימות"

 

ועדת השחרורים שליד השב"ס התכנסה הבוקר (א') בכלא מעשיהו לדון בבקשתו של משה קצב לקיצור שליש ממאסרו. הנשיא לשעבר מרצה שבע שנות מאסר בגין שתי עבירות אונס, מעשים מגונים והטרדה מינית. נציגי הפרקליטות צפויים להתנגד לקיצור העונש, וההערכה היא כי הוועדה תדחה את מתן ההחלטה למועד אחר.

 

עורך דין יהושע רזניק, שמייצג את קצב, אמר לפני הכניסה לדיון: "אנחנו מקווים לשכנע את בית המשפט שיורה על שחרורו של מר קצב, בגלל שמכל הטעמים שבחוק הוא ראוי לשחרור". כשנשאל אם הנשיא לשעבר יביע חרטה בפני הוועדה, אמר עו"ד רזניק: "אני לא יודע מה הוא יעשה בפני הוועדה, זה נשמור לוועדה. אבל התפיסה הכללית המשפטית שלנו והאנושית שלנו היא שהגיע הזמן לשחרר את מר קצב".

משה קצב (צילום: AP) (צילום: AP)
משה קצב(צילום: AP)
 

על פגיעה אפשרית במתלוננות אמר עו"ד רזניק: "מדינת ישראל החליטה להעמיד נשיא מדינה לדין בהאשמות חמורות ושלחה אותו לשבע שנים בכלא, וזה בהחלט אות וסימן שהמדינה לא מזלזלת באף אחת ואף אחת לא צריכה לחשוש להתלונן. כל הטענות בעניין הזה אין להן בסיס".

 

עורך הדין ציון אמיר תקף את התקשורת: "הגענו למצב רע מאוד אצלכם העיתונאים שכאשר אדם עומד בכל דרישות החוק ועומד בכל קריטריון ובכל פרמטר אפשרי שהחוק מציב כדי לשחרר אותו, אתם שואלים אם הוא אופטימי. הייתי מצפה מכם העיתונאים, ואתם כולכם עיתונאים מאוד מאוד רציניים, לבוא ולתהות על עמדת המדינה שהיא לא מצרפת את הסכמתה לקיצור המאסר. השתבשו הדברים, התהפכו היוצרות, חבל מאוד. חבל מאוד שזה המצב. אני רציתי לשמוע את הצעקה שלכם, את הזעקה שלכם ושל הציבור כולו".

ליאור קצב מגיע לדיון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ליאור קצב מגיע לדיון(צילום: מוטי קמחי)

עורכי דינו של קצב מגיעים לדיון (צילום: רענן בן צור) (צילום: רענן בן צור)
עורכי דינו של קצב מגיעים לדיון(צילום: רענן בן צור)

כנשאל אם מדובר בנקמנות השיב: "אני לא רוצה להשתמש בביטויים כאלה, אבל אני חושש לפעמים. הייתי רוצה להאמין שמקבלי ההחלטות קובעים את הכיוון של הרוח וגם את עוצמתה של הרוח ולא נכנעים לרוחות מסוימות".

 

גם עורכת הדין שני אילוז ועו"ד ליאור קצב, אחיו של הנשיא לשעבר, הגיעו לדיון הוועדה. אחד האסירים שכלוא באגף התורני עם קצב אמר ל-ynet: "ההתנהגות שלו בכלא למופת. הוא בסדר גמור. מגיע לו לקבל שליש".

 

בדיון צפויים פרקליטיו של קצב לטעון, בין היתר, כי התנהגותו של קצב במאסר טובה וכי אין חשש שאם ישוחרר הוא יפגע בנשים נוספות. זאת כיוון שאת המעשים שבהם הורשע הוא ביצע עת היה איש ציבור והמתלוננות היו תחת מרותו, וכעת אין נשים שנמצאות תחת מרותו. עדיין לא ברור אם פרקליטיו יגישו לוועדה תוכנית שיקום פרטית שיקבל קצב אם ישוחרר.  

 

"שחרור יחריב את שהושג בדם, יזע ודמעות"

במהלך מאסרו לא עבר קצב תוכניות טיפול המתאימות לאופי העבירות שבהן הורשע, לא הודה ולא הביע חרטה. אלו צעדים שבהם בדרך כלל מתחשבת הוועדה כאשר היא דנה בשחרורים מוקדמים. כמו כן, צפוי מרכז בריאות הנפש להגיש לוועדה חוות דעת שקובעת את מידת מסוכנותם של עברייני המין. גם לה יש השפעה על החלטת הוועדה. על פי הערכות, ההחלטה לא תינתן היום אלא רק לאחר דיון בטיעוני הצדדים.

 

בשבוע החולף פורסם מכתבה של אודליה כרמון, מקורבנותיו של קצב, שנשלח לוועדת השחרורים. כרמון, שבמהלך משפטו של קצב זוהתה כ-א' ממשרד התחבורה, העידה נגדו אך עדותה לא נכללה בכתב האישום בשל התיישנות. "במקרה שלי מדובר במעשה מגונה והטרדה מינית. משפיל, מבזה, מעליב – בעיקר החרם והנידוי כשסירבתי להפצרותיו של קצב – אך לא טראומה מחריבת חיים", כתבה. "מעולם גם לא חשבתי לפעול נגד הנשיא לשעבר. רק כששמעתי את ההכפשות הדוחות נגד זו שהתלונן נגדה אצל היועץ המשפטי לממשלה, הרגשתי שעליי לפעול כדי ש'הנאשמת' האמורה לא תבצע חלילה מעשה נואש. וכך, ללא כוונת מכוון, מצאתי עצמי בתפקיד א' ממשרד התחבורה".

 

כרמון כתבה עוד: "שחרורו של נשיא שאנס וביזה נשים, יחריב את שהושג בדם, יזע ודמעות. הוא יעביר מסר לנשים בישראל כי מותרות הן ומותר כבודן. אנא, אל תאלצו אותנו להתחיל שוב את המאבק מ-א'".

 

בכלא מדצמבר 2011

במרס 2009 נאשם קצב בעבירות אונס, מעשים מגונים והטרדות מיניות. בדצמבר 2010 הרשיע אותו בית המשפט המחוזי בשתי עבירות אונס, מעשים מגונים, הטרדה מינית ושיבוש מהלכי משפט. בהכרעת הדין קבעו השופטים כי "עדותו של הנאשם הייתה זרועה שקרים, קטנים או גדולים, והצטיינה לכל אורכה במניפולטיביות ובהעלמת מידע". במרס 2011 נידון קצב לשבע שנות מאסר בפועל. בנוסף, נגזרו על הנשיא

השמיני של מדינת ישראל עוד שנתיים מאסר על תנאי והוא חויב בפיצויים בסך 125 אלף שקל לשתיים מהמתלוננות. בנובמבר אותה שנה דחה בית המשפט פה אחד את ערעורו, וחודש לאחר מכן הוא החל לרצות את עונשו באגף התורני בכלא מעשיהו.

 

בקשתו לשחרור מוקדם עוררה סערה בשבועות האחרונים. שרת המשפטים איילת שקד הבהירה כי "אנחנו לא מתכוונים בשום צורה להתערב בהליך". שקד אמרה את הדברים בעקבות דיווח שלפיו היא ונשיא המדינה ראובן ריבלין צפויים לתמוך בחנינה לנשיא לשעבר. "בימים האחרונים יש בתקשורת דיסאינפורמציה. לאחר שיסתיים ההליך (הדיון בוועדת השחרורים), בסמכותו של הנשיא לחון כל אסיר, והוא יחליט אם להידרש לנושא לפי ראות עיניו". שקד ביקשה להבהיר כי ההמלצה העדכנית במשרד המשפטים היא זו שהונחה בפני קודמתה בתפקיד, ציפי לבני: "ב-2012 משרד המשפטים המליץ שלא לחון את קצב. ההמלצה הועברה לנשיא המדינה וטרם התקבלה הכרעה בנושא". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים