שתף קטע נבחר

חטיבה בעין הסערה: כפיר בצל תקרית הירי במחבל

בשנים האחרונות עשתה החטיבה המנומרת הרבה דברים מלבד שירות באיו"ש - קיבלה צל"ש והמוטיבציה לשירות בה עלתה - אבל החיכוך עם הפלסטינים ממשיך לגבות מחיר. סערת הלוחם שחשוד ברצח מחבל היא החמורה בשורת תקריות. מה עושה צה"ל עם כפיר?

כפיר - חטיבה בעין הסערה: עשר שנים וארבעה חודשים לאחר שגדודי "התשעים", הכינוי שזכו לו גדודי כפיר בשל קידומת מספרם, אוגדו תחת חטיבת חי"ר אחת, חטיבת החי"ר הגדולה ביותר בצה"ל נמצאת שוב במוקד הסערה בשל החשד הכבד שהטילו הפרקליטות הצבאית ומצ"ח ביום שישי בלוחם החטיבה מגדוד שמשון – רצח המחבל שנורה ונפצע שש דקות קודם לכן, לאחר שדקר חייל אחר במחסום בחברון. תקרית זו היא החמורה בשורה של תקריות מעוררות רעש בחטיבה לאורך השנים, בעיקר מעצם הצבתה בעיקר ביהודה ושומרון.

 

בישראל חששו מאז יום חמישי מהתגברות האלימות בגדה וגם מנזקים מדיניים בשל הסרטון הקשה שבו תועד המקרה על ידי מתנדב "בצלם", אך לפחות לפי סוף השבוע האחרון, נראה שההשלכות של המקרה משפיעות בעיקר על סדר היום הציבורי-תקשורתי בארץ.

 

 

כך או כך, הפרשה מצטרפת לשורת פרשיות אחרות בחטיבה המנומרת, שנחשבת לחטיבת "הבית" של אוגדת איו"ש, מאחר שעיקר התמחותה ותעסוקתה המבצעית מאז הוקמו גדודיה בשנות ה-90 הן מול הטרור הפלסטיני בגדה.

 

מרבית הפרשיות החמורות בחטיבה נרשמו בעשור הקודם, כמו חטיפת נהג המונית הפלסטיני בדהארייה וכמה מקרים שבהם תלו לוחמי החטיבה שלטי תמיכה בסרבנות לפנות התנחלויות, כולל במהלך טקס השבעה בכותל המערבי.

שלט סרבנות בגדוד נחשון (צילום: אסף פריד) (צילום: אסף פריד)
שלט סרבנות בגדוד נחשון(צילום: אסף פריד)
 

שלט סרבנות בכותל (צילום: מירי צחי, באדיבות "חומש תחילה") (צילום: מירי צחי, באדיבות
שלט סרבנות בכותל(צילום: מירי צחי, באדיבות "חומש תחילה")

לוחמי חטיבת כפיר (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
לוחמי חטיבת כפיר(צילום: עמית שאבי)

בשנים האחרונות אירועים אלה כמעט נעלמו. תמורות חיוביות חלו בשורותיה בעיקר בשל עבודה מאומצת ומכוונת של מפקדיה הבכירים. בחלק מהמקרים בוצעו פעולות מנע, שבצה"ל לא יודו בהן בפה מלא, כמו השארת הגדוד החרדי נצח יהודה בגזרת ג'נין שבשטחה אין מאחזים שנויים במחלוקת שעלולים להתפנות. מפקדים בגדוד מחו על כך וטענו לשחיקה, הגדוד הפך למצטיין אוגדתי והועבר לראשונה לתעסוקה בגזרת רמאללה, אך שם, לפני עשרה חודשים, החל הרצף הבעייתי, וייתכן שגם מקרי, של אירועים חריגים בחטיבה.

 

 

ביוני אשתקד תועדו שני לוחמים מהגדוד החרדי השייך לכפיר מכים פלסטיני בכניסה לג'ילזון. נגזרו עליהם עונשי מאסר על תנאי ומפקד הפלוגה ננזף. הגדוד החרדי הוחזר לגזרה הקבועה שלו באזור ג'נין, אך שם נרשמה תקרית קשה יותר, ארבעה חודשים בלבד אחרי התקרית הקודמת. לוחמים התעללו בשני פלסטינים עצורים, היכו והשפילו אותם ואחד מהם אף חשמל פלסטיני בעודו כפות.

 

באירוע אחר, בגדוד אחר של החטיבה, נחשון, נרשמה לפני כחודש תקרית מביכה ומסוכנת אחרת: שני לוחמים עלו לשמור בעמדה טרשית ומבודדת החולשת על ישיבת הר ברכה, מעל העיר שכם. השניים השליכו את נשקם בעמדת השמירה המלוכלכת בשאריות חטיפים ומשחקי שש-בש וצפו בסרטון בטלפון הנייד באמצע המשמרת, מה שסייע לשני מחבלים שהגיעו למקום לדקור אותם – ולהימלט.

תא"ל איתי וירוב (צילום: שאול גולן, "ידיעות אחרונות") (צילום: שאול גולן,
תא"ל איתי וירוב(צילום: שאול גולן, "ידיעות אחרונות")
 

מפקדים זוטרים הודחו והמ"פ ננזף תחילה. רק בהמשך הוחלט לנזוף גם במג"ד. בתווך, נרשמו בחטיבה תקריות "קטנות" יותר בשנים האחרונות סביב תופעת המוסר בלחימה. ערב צוק איתן נכלאו ארבעה לוחמים על כך שכתבו בפייסבוק "תנו לחסל מחבלים", ושנה קודם לכן תועד לוחם החטיבה בועט בנער פלסטיני בן 12 בחברון.

 

 

יחד עם זאת, נדמה שהתדמית של חטיבת כפיר ככזו שלוחמיה מעורבים בתקיפות פלסטינים, קיבלה את החיזוק המשמעותי ביותר דווקא ממי שפיקד עליה. מח"ט כפיר ב-2008, תא"ל איתי וירוב - כיום מפקד אוגדת עזה - אמר במהלך משפטו של סמ"פ ולוחם מהגדוד שהואשמו בהכאת פלסטיני בכפר קדום שבשומרון, כי "לעיתים סטירה או מכה לפלסטיני לצורך הרגעה הן פעולות סבירות". וירוב ננזף על אמירה זו על ידי אלוף פיקוד מרכז דאז, גדי שמני, אך האמירה והסערה כבר חלחלו לתודעת הציבור והחיילים בחטיבה.

 

יש לציין כי גם בחטיבות אחרות בצה"ל נרשמו תקריות דומות, מ"דוד הנחלאווי" בחברון ועד לאירועי חשד לאלימות כלפי פלסטינים בחטיבת גבעתי בגל הטרור הנוכחי בגדה. כמו כן, בצה"ל מציינים כי בחטיבה נרשמה ירדה חדה בכמות האירועים החריגים באיו"ש, ובכלל באלו שבהם מעורבים חייליה. "התעסוקה המבצעית של החטיבה היא לא רק באיו"ש, ובקרוב תבצע תעסוקה באוגדת עזה", מסרו גורמים צבאיים.

 

השחיקה שבשירות ביהודה ושומרון

גדודי כפיר הוקמו כגדודים השייכים לחטיבות המרחביות באיו"ש, ופועלים בהן באופן קבוע כמוקד ידע גזרתי, מה שיצר שחיקה בקרב החיילים. בצה"ל הבינו זאת, ואחרי האינתיפאדה השנייה הוצאו הגדודים מעת לעת גם לגזרות בט"ש אחרות, בגבולות עם עזה, לבנון, סוריה ומצרים.

 

ב"עופרת יצוקה" זכה לוחם מגדוד חרוב בצל"ש, אך כמו במבצע בתחילת 2009, גם ב"עמוד ענן" וב"צוק איתן" החטיבה לא נשלחה ברובה לתמרן ברצועת עזה, מה שעורר כעס רב בקרב לוחמים ומפקדים. ב"עמוד ענן" אף התחרו מפקדים בחטיבה על הבחירה בגדוד שהיה אמור להצטרף לאחת מהחטיבות האחרות בצה"ל למהלך הקרקעי (שלא יצא אל הפועל).

 

גדוד לביא נבחר, חייליו התמקמו בגאווה ליד נחל עוז, אך חבריהם מגדוד נחשון שנשלחו לגבול לבנון זעמו והשליכו לפח את סיכת היחידה ותג היחידה. גם בצוק איתן נרשמה אכזבה בכפיר, כאשר בצה"ל בחרו בחטיבות לא "אורגניות" כמו בה"ד 1 וחטיבת בית הספר למ"כים לתמרן ברצועה, ושוב הסתפקו בייצוג מועט לכפיר תחת פיקוד חטיבות אחרות שהשתתפו במהלך הקרקעי.  

לוחמי גדוד נחשון במהלך אימון (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
לוחמי גדוד נחשון במהלך אימון(צילום: דובר צה"ל)

בזרוע היבשה מאמנים את גדודי החטיבה לתמרונים בעזה ובלבנון, והמהלך להפוך את כפיר לחטיבת חי"ר מן המניין עם הקמת גדוד סיור - כנראה על בסיס גדוד חרוב - כמו של גולני, הנח"ל, גבעתי והצנחנים, עדיין נבחן בצבא. קצין ששירת בחטיבה סיפר ל-ynet כי "באופן יחסי, גדודי כפיר עושים תעסוקות מבצעיות באיו"ש יותר זמן מכל גדוד של חטיבה אחרת בצה"ל, כך שאירועי חיכוך עם פלסטינים יהיו רבים יותר מאשר בחטיבות אחרות.

 

"דווקא בגלל זה מושקעים מאמצים רבים בהחדרת נושא הערכים והמוסר לחיילים, עוד בהכשרה הבסיסית של הטירונות והאימון המתקדם, באימון שלפני התעסוקה ובתדרוכי המוצב היומיים בגזרות. המוסר והערכים הם לא רק חלק מרוח צה"ל עבור חיילי כפיר, הם כלי עבודה כחלק ממקצועיות הלוחם", הוסיף הקצין.

אימון לוחמה בשטח בנוי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אימון לוחמה בשטח בנוי(צילום: AFP)
  

בצה"ל מדגישים כי רצף האירועים האחרונים לא מעיד על תופעה בגדודי החטיבה, שרושמים הישגים משמעותיים מול מאות הפיגועים בחודשים האחרונים. כך למשל, לוחמי גדוד שמשון שאליו השתייך החייל שירה למוות במחבל המנוטרל, סיכלו עשרות פיגועים בצומת גוש עציון שעליו היו אחראיים בחודשים הראשונים של גל הטרור. החטיבה גם הובילה את מבצע "שובו אחים" וחייליה הם אלה שמצאו את גופות הנערים בקיץ 2014 ליד חלחול.

 

"כפיר עדיין בונה את המורשת שלה", הוסיף הקצין, "עדיין אין לה את ההילה שיש בחטיבות כמו גולני, גבעתי והצנחנים. הזהות עם אוגדת איו"ש יכולה להיות בעוכריה אם בצה"ל לא ימצבו אותה כחטיבה מתמרנת דה פאקטו, לא רק בריבוי אירועים בעייתיים, אלא גם בהמשך נתוני המוטיבציה להתגייס לשורותיה, שנמצאים מתחת לחטיבות החי"ר האחרות, ברוב המחזורים, למרות עליות של מספר אחוזים במוטיבציה להתגייס בשנים האחרונות. מנגד, גורמים צבאיים ציינו כי "זו אחת היחידות המבוקשות לגיוס בצה"ל, ישנה גאוות יחידה אדירה ובקשות רבות לגיוס".

 

המח"טים האחרונים - אודי בן מוחה, אשר בן לולו והמח"ט הנוכחי אל"מ גיא חזות שפיקד על חטיבת חברון - הובילו לפי הגורמים "מהפכה בחטיבה ושינויים תוך השקעה בפיקוד הזוטר, שמוביל באירועי חיכוך ומהווה דוגמה לחיילים". כחלק מהפקת לקחים מאירועי העבר, המח"ט הקודם אשר בן לולו יזם את פרויקט "רוח צה"ל בגובה העיניים", שעליו קיבלה החטיבה צל"ש רמטכ"ל. במסגרת הפרויקט, עוד משלב ההכשרה הבסיסית של החיילים, כל אירוע ופעילות מנותחים באופן יסודי באמצעות שיח, תדרוכים וצפייה בסרטונים, על פי ערכי צה"ל.

 

"חטיבת כפיר מחזיקה היום את חמשת הגזרות הכי מורכבות וחמות באיו"ש", ציינו גורמים צבאיים, "רק בשבוע האחרון היו חמישה ניסיונות פיגועים שסוכלו על ידי לוחמי החטיבה בצורה מיומנת ומהירה, שהסתיימו עם חייל פצוע קל ועם מחבלים שנעצרו ללא פגע, בחברון, בשכם, באילון מורה ובגזרת רמאללה. אלה מצטרפים ל-576 מבוקשים שעצרו לוחמי החטיבה, שסיכלו 36 פיגועים שבהם היו מעורבים 47 מחבלים ותפסו אמצעי לחימה ב-74 מבצעים. באירועים אלה נפצעו 37 לוחמים מהחטיבה".

  

הגורמים הצבאיים גם הזכירו כי לפני כחודש וחצי, 12 חיילים מחטיבת כפיר סיימו כמצטיינים את קורס המ"כים, יותר מכל חטיבה אחרת: "האירועים החריגים האחרונים לא מייצגים את אלפי החיילים המשרתים בחטיבה", הדגישו.

 

מפקד החטיבה לשעבר, תא"ל אודי בן מוחא, הסביר בראיון ל-ynet ב-2012 את אחת הדרכים של החטיבה להתמודד עם אירועים בעייתיים: "אירועי טקס ההשבעה ולקיחת נהג המונית בדהרייה חישלו ועיצבו אותנו להיות מוכנים טוב יותר למניעת אירועים כאלה, השאלה היא לא איזה אירוע רע יותר, אלא כמה למדנו ממנו. אירוע דהרייה הוא אירוע דגל בחטיבה ומועבר בכל כנס מפקדים. כל תקלה שמתרחשת אצלנו, כבר למחרת כל הגדודים לומדים עליה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
לוחמי כפיר במהלך אימון
צילום: AFP
מומלצים