שתף קטע נבחר

קטנים כגדולים: עלי כרוב ניצנים ממולאים

אנחנו מכירים את כרובי הניצנים הקטנים שמתגלגלים בצלחת ואף אחד לא ממש מת עליהם, אבל מתברר שיש להם גם אחים גדולים עם עלים ירוקים ורעננים שרק מבקשים שימלאו אותם - 2 מתכונים לממולאים מעולם אחר

לא תאמינו (גם אני לא האמנתי), אבל העלים הכרוביים הענקיים הללו שנחתו יום אחד במטבחי, אינם אלא עלי כרוב ניצנים – אותם כרובונים קטנטנים שכיכבו כאן לפני זמן לא רב. הם הגיעו באריזה (של חוות תקוע המשווקת אותם) עם פירוט על דרך השימוש בהם ועל ערכם התזונתי, אבל אלי הם דיברו בדרך שאינה משתמעת לשתי פנים וביקשו: מלאי אותנו. וכך עשיתי.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
כרוב ממולא הוא לא אורח נדיר אצלנו, אבל אני מודה שאני ממעטת להכין אותו ולו רק בגלל הטרחה הכרוכה בהפרדת העלים הגדולים והמתאימים למילוי מהקלח. זה לא כל כך קשה – אבל גם לא במיוחד נוח. לעומתם, העלים הניצניים הגדולים והירוקים האלה, שאיבדו את נוקשותם והפכו לגמישים לגמרי אחרי חליטה קצרצרה, נראו כמעטפת אידאלית. והם באמת לא אכזבו.

 

מתברר שלעלים עצמם יש עוד שימושים, הדומים בעיקרון לשימוש בעלי מנגולד או תרד, אבל טרם ניסיתי. בינתיים, אהבתי את ההתמסרות הנהדרת של העלים למילוי ואת שילוב הצבעים בין הרוטב האדום לעלה הירוק עז, שבסוף הבישול מקבל גוון ירוק כהה, כמעט שחור. הטעם גם הוא שונה מטעמם של עלי הכרוב הרגיל – לנו הוא הזכיר עלי גפן, בלי החמיצות המאפיינת אותם.

 

אם אין לכם עלי ניצנים, תוכלו למלא באותה דרך גם עלי מנגולד, שיתנו תוצאה דומה. צירפתי גם את המתכון למילוי עלי כרוב רגילים. קצת שונה – אבל התוצאה מוצלחת מאוד.

 

עלי ניצנים ממולאים

יתרונם של העלים הגדולים הוא בגמישות ובחוזק שעושים אותם אידאליים למילוי.

 

המרכיבים (ל-6-4 מנות):

1 חבילה עלי כרוב ניצנים

 

לרוטב:

1 בצל קצוץ

2 כפות שמן זית

1 קופסה גדולה של עגבניות מרוסקות

100 גרם רסק עגבניות

2 עלי דפנה

1 כף סוכר

1 כפית פפריקה מתוקה

מלח, פלפל

 

למלית:

250 גר' בשר בקר טחון

1 כוס אורז

מלח, פלפל

1 כפית פפריקה מתוקה

קורט פפריקה חריפה

 

אופן ההכנה:

  1. מסירים מהעלים הגדולים את הגבעול המרכזי המעוצה ומניחים אותם בקערה גדולה. יוצקים עליהם מים רותחים ומשהים כ-10 דקות.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  2. להכנת הרוטב: מטגנים את הבצל בשמן בסיר רחב עד שהוא נעשה שקוף. מוסיפים את העגבניות המרוסקות, רסק העגבניות, עלה הדפנה, הסוכר, הפפריקה, מלח, פלפל ו- 2 כוסות מים. מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר ומבשלים 10 דקות.
  3. להכנת המלית: מערבבים את כל החומרים ומוסיפים 2 כפות מרוטב העגבניות המתבשל. לשים היטב בידיים לתערובת אחידה.
  4. מספיגים את עלי הכרוב על מגבות נייר. אם העלים גדולים מאוד, חוצים כל עלה לשניים. מניחים כף גדושה מהתערובת במרכז כל עלה (או חצי עלה). סוגרים מעליו את שני הצדדים וכורכים למעין חבילה.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  5. מניחים את העלים הממולאים ברוטב העגבניות שבסיר ומבשלים כשעה ורבע.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

 

רוצים לראות איך ממלאים כרוב? צפו במתכון של מסעדת "סנדר":

 

כרוב ממולא

עלי הכרוב הרגילים מצריכים הכנה מורכבת יותר לקראת הבישול, אבל הם זמינים יותר ומניבים מנה שכולם אוהבים.

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

1 כרוב בינוני

2 בצלים קצוצים

4 כפות שמן

1/2 כוס אורז

250 גר' בשר טחון (בקר או הודו)

מלח, פלפל

1 כפית פפריקה מתוקה

קורט פפריקה חריפה

100 גרם רסק עגבניות

2 עלי דפנה

1 כף סוכר

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
  

 

אופן ההכנה:

  1. מפרקים את הכרוב לעלים על ידי חיתוך הגזע המרכזי לעומק. מניחים 12 עלים גדולים ושלמים בסיר ובו מים רותחים. מסירים מיד מהאש ומניחים לעלים להיחלט כ-15 דקות או עד שהם רכים. מוציאים בזהירות ומספיגים על מגבות נייר. את יתר העלים חותכים לרצועות דקות.
  2. מטגנים אחד מהבצלים ב-2 כפות מהשמן בסיר קטן עד שמזהיב. שוטפים את האורז ומוסיפים לסיר עם 1/2 כוס מים רותחים. מבשלים עד שכל המים נספגים באורז. משהים 10 דקות.
  3. מערבבים את האורז עם הבשר, מלח, פלפל, 1/2 כפית מהפפריקה ו קורט פפריקה חריפה. מניחים כף גדושה מהתערובת במרכז כל עלה, סוגרים מעליו את שני הצדדים וכורכים למעין "חבילה".
  4. בסיר גדול מטגנים את הבצל השני בשמן שנותר עד שהוא נעשה שקוף. מוסיפים את רצועות הכרוב ומבשלים עד שהכרוב מתרכך מעט ומאבד את נפחו. מניחים על מצע הכרוב את עלי הכרוב הממולאים. מוסיפים לסיר 2 כוסות מים רותחים ואת עלי הדפנה, מכסים ומבשלים כשעה.
  5. מערבבים את רסק העגבניות ב-1 כוס מים, הסוכר, מלח ופלפל ויוצקים לסיר. ממשיכים לבשל עוד 20 דקות.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
עלי כרוב ניצנים ממולאים
צילום: ירון ברנר
מומלצים