שתף קטע נבחר

הקרנבלים של החורף

פריקת עול, השתטות ועידוד החורף לנטישה מסודרת של המערכה לטובת האביב; המדריך המלא לקרנבלים בשלג שמתקיימים החודש באירופה ובמזרח הרחוק

בזל, שווייץ ונציה, איטליה ניס, צרפת מנטון, צרפת 
טאייפה, טייוואן סאפורו, יפן 

לא קשה לחלק את הקרנבלים שנערכים בחודש פברואר ל"קרים" ול"חמים". הקרים הם אלה שנערכים בחצי הכדור הצפוני. כאן, בעיקר באירופה, אבל גם במקומות כמו יפן וטייוואן, מציינים באמצע חודש פברואר את קרנבלי החורף. אצל הנוצרים מדובר במסורת בת מאות שנים של היפוך תפקידים, פריקת עול, השתטות ועידוד החורף לנטישה מסודרת של המערכה לטובת האביב.
ביקור בקרנבלים האלה מראה את הפנים פורקות העול של האירופים. ברבים מן המקומות יש לכך היום מניעים מסחריים, אבל התענוג, למי שאוהב מסיבות רועשות וריקודים ברחובות יכול להיות עצום.
בחצי הכדור הדרומי זכו הקרנבלים ה"חמים", בעיקר בגלל האופי השונה של האנשים, העונה ההפוכה, המסורות המגוונות והקצב האחר של המוזיקה, לדימוי מסוג שונה לגמרי.

בזל, שווייץ

פאסנאכט או הקרנבל של בזל נחגג אחרי הקרנבלים האחרים. הוא נמשך שלושה ימים והשנה מציינים אותו בין ה-10 ל-12במרץ. אין מקום שמתייחס לקרנבל שלו ברצינות רבה כל כך כמו בזל. הפאסנאכט הוא מוסד עם מסורת עתיקה ושורשים חזקים ועליו גאוות העיר. אין כאן המצאות בשביל תיירים אלא חגיגות עממיות מפותחות מאוד, שמשמרים אותן בקפדנות כבר מאות שנים.

בניגוד למה שמתרחש בוונציה, בבזל הכול מאורגן מאוד ומסודר. ההפתעה הגדולה היא שהארגון השתלטני הזה לא פוגם בשמחה ובאווירת החופש וההשתוללות שאופפת את הקרנבל. סדר הטקסים ותוכנם קבועים וחוזרים על עצמם בכל שנה. בליל פתיחת הקרנבל מכבים את תאורת הרחוב בכל העיר ואל הכיכר המרכזית זורמות בבת אחת קבוצות המשתתפים, מרעישות ככל יכולתן בכל כלי הנגינה שברשותן. הרעש הזה אמור, על פי המסורת לגרש את החורף. אוכלוסיית העיר כולה מתחלקת ל"קליקות". כמה מהן מונות רק 20 איש, האחרות יותר מאלף. בכל קליקה יש נגני חלילים, מתופפים ושחקנים, וברבים מכלי הנגינה שלהם מותר להשתמש רק במהלך שלושת ימי הקרנבל. הרעש המחריד עלול להפריע בשאר ימות השנה את מנוחת השכנים. ככה זה בשווייץ. אחד משיאיו של הקרנבל הוא ההתמודדות, ביום הראשון והשלישי בין צמדי קליקות. הן צועדות זו מול זו ומנגנות בקולי קולות. המנצחת היא זו שהצליחה לבלבל את הקבוצה השנייה ולהוציא אותה מן הקצב.

חזור למעלה
ונציה, איטליה

בוונציה מציינים את הקרנבל במשך עשרה ימים לפני תחילת הצום. השנה הוא נערך בין התאריכים 21 בפברואר עד ה-4 במרץ. הקרנבל של ונציה שונה מאוד מקרנבלים אחרים באירופה. הוא מתנהל ללא תהלוכות או אירועים מאורגנים ומסודרים. עיקרו של הקרנבל הזה הוא מעין הצגת ענק של מסכות ותחפושות מרהיבות, שעליהן טורחים רבים מן המשתתפים כמה חודשים. אין ארגון מסודר או יד מכוונת שמורגשת במיוחד. המשתתפים פשוט מציגים תמונות ותנוחות דרמטיות או קומיות ברחובות העיר. במוקד הקרנבל עומדות המסיכות המעוצבות בדקדקנות שעוטים המשתתפים. המסיכות של הקרנבל בוונציה מתקשרות למסורת הקומדיה דל-ארטה האיטלקית ולמסורות תאטרליות וקרנבליות אחרות, ביניהן משחקי וחילופי תפקידים, שהיו פעם עיקרו של הקרנבל.

משתתפי הקרנבל, כל מי שרוצה להתחפש ולהציג את יצירתו בחוצות העיר, משוטטים ובעיקר מצטלמים במשך כמה שעות בכל יום. עיקר הפעילות מתרכזת בכיכרות המרכזיות של ונציה ובראשן, כמובן, פיאצה סן מרקו. בכל ימי הפסטיבל מנגנות כאן כמה תזמורות ומאות אלפים נאספים כדי לראות, להראות ולהיראות.

רבים מן המשתתפים הם סטודנטים לתאטרון מצפון איטליה, שרואים בהשתתפות הזו תרגיל מעשי והתנסות בהתמודדות עם קהל. הרוב המכריע של הצופים בקרנבל הם תיירים מחו"ל, בעיקר מארצות הברית.

למרות שמארגני הקרנבל משתדלים לקשור אותו לעבר המפואר של העיר, האמת שטוחה קצת יותר. את ימיו הנוכחיים של קרנבל ונציה חידשו רק בתחילת שנות ה-80, בעיקר כדי לעודד תיירות לעיר, ששוקעת בתרדמת חורף מעיקה כלכלית. עשרת הימים הסואנים של הקרנבל מצליחים להחזיק את בעלי העסקים בוונציה עד לאביב, תחילתה של עונת התיירות.

חזור למעלה
ניס, צרפת

הקרנבל של ניס נערך השנה בין ה-21 בפברואר עד ה-5 במרץ. עיקר הפעילות מתרחשת בסופי השבוע וביום האחרון של הקרנבל. בכל אחד מסופי השבוע יש תהלוכות גדולות בשדרות המרכזיות של העיר. בכל יום שבת במהלך הקרנבל נערכת 'מלחמת הפרחים' המסורתית, שבמהלכה משליכות צעירות בתחפושות פרחים על הקהל ביציעים וזה יוצא מגדרו כדי לתפוס כמה מן הפרחים הצבעוניים. המנצחים הם המאושרים שהולכים הביתה עם זר. במהלך הקרנבל של ניס יש הופעות של תאטרוני רחוב בכל העיר ופעילות של סדנאות לבניית בובות קרנבל ומסיכות בכל המרכזים הקהילתיים. אמנים רבים מופיעים בניס בתקופת הקרנבל ואת התוכניות המפורטות אפשר לקבל בלשכת התיירות של ניס (טלפון: 82 82 92 93 04) .עיקר הפעילות נערכת בשני מוקדים – הטיילת, שנקראת כאן 'הטיילת של האנגלים', וכיכר מאסנה רחבת הידיים, שמקושטת בכל תקופת הקרנבל בתפאורה ובתאורה צבעוניות מאוד. ביום שישי ה-21 בפברואר, מוכנס לכיכר מאסנה בטקס גדול מלך הקרנבל, וכאן הוא שוהה, בסככה מיוחדת, עד לסיומו של הקרנבל. כל תהלוכה שבה מובלת בובת הענק הזו ברחבי העיר זוכה לפופולריות גדולה בעיקר בקרב הילדים.

חזור למעלה
מנטון, צרפת

בין ה-21 בפברואר עד ה-9 במרץ חוגגים השנה בעיר הצרפתית מנטון, על גבול איטליה את קרנבל הלימון, פסטיבל חורף מסורתי. כפי שמעיד עליו שמו, כל האירועים בקרנבל הזה סובבים סביב נושא פירות ההדר ובעיקר הלימון. כאשר אומרים כל האירועים הכוונה היא אכן לכל דבר. יש כאן תחרויות של ריצה כאשר לימון מאוזן על ראש המתחרים, תחרויות של תחפושות ללימון החייכן ביותר ועוד המצאות מהסוג החמצמץ הזה.

מידע נוסף לחובבים ולמתעניינים אפשר לקבל בטלפון 76-76-41-92-04-33.

חזור למעלה
טאייפה, טייוואן

בין ה-15-23 בפברואר יוארו שמי טאיפה בירת טייוואן באור אדום. בכל רחבי העיר יוצתו אלפי מנורות סיניות מקושטות ומעוטרות כחלק מן הפסטיבל המסורתי הזה - פסטיבל הפנסים הסיניים הגדול ביותר בעולם. יותר משני מיליון מבקרים צפויים להגיע לטאיפה לימי החגיגות, והמראה הזה באמת יהיה מרהיב.

חזור למעלה
סאפורו, יפן

אם אתם מקבלים דיכאון מהקור ומהאפלולית של חודש פברואר - צאו לפסל קצת בשלג. זה הפתרון היצירתי שמציעים בעיר הצפונית סאפורו שבאי הוקאידו ביפן. זה התחיל עם רעיון מטורף בשנת 1950 של כמה סטודנטים משועממים ותפס במשך כ-50 שנה תאוצה יפנית. היום פסטיבל פיסול השלג והקרח בסאפורו הוא אחד מאירועי החורף החשובים והססגוניים ביותר ביפן. בעולם התפרסם הפסטיבל בעיקר בזכות העובדה שהיוצרים והפסלים שטורחים בו אוהבים במיוחד לפסל בקרח בתים מפורסמים, כמו האמפייר סטייט בילדינג או הבית הלבן.

הנתון המדהים ביותר הוא ששני מיליון איש מגיעים בכל שנה לסאפורו כדי לראות את פסלי הקרח לפני שהם נמסים וחוזרים למצבם השלולייתי. שבעה ימים בלבד נמשך הפסטיבל, מתקיים השנה בין ה-5 ל-11 בפברואר בפארק אודורי. במהלך הפסטיבל יוצבו בפארק יותר מ-300 פסלי קרח, שינציחו למשך שבוע אחד בלבד את דמותם של גיבורי סרטים מצוירים, דמויות אגדיות, בניינים, פסלים מפורסמים ודמויות מן הפוליטיקה היפנית והבינלאומית. רבים הם הפוליטיקאים שמוכנים לתת הכול ובלבד שיראו את יריבם הופך למקווה מים קטן וחסר ערך.

מידע נוסף בטלפון 2377-211-011.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בזל. אין מקום שמתייחס לקרנבל שלו ברצינות רבה כל כך
ונציה. סטודנטים לתיאטרון מצפון איטליה רואים בקרנבל תרגיל מעשי
טאייפה. פסטיבל הפנסים הסיניים הגדול ביותר בעולם
ניס. בכל יום שבת נערכת "מלחמת הפרחים" המסורתית
סאפורו. אם אתם מקבלים דיכאון מהקור - צאו לפסל קצת בשלג
מומלצים