שתף קטע נבחר

החוטף חיכה לגרושה, ועשה סלפי עם בני ערובה

החטיפה המוזרה של המטוס המצרי לקפריסין: אחרי שבני הערובה האחרונים ברחו ונעצר החוטף, שאינו יציב נפשית, התברר כי חגורת הנפץ מזויפת. נשיא קפריסין רמז שיחסי האיש עם גרושתו מרינה קשורים לחטיפה: "תמיד יש אישה בתמונה". ובינתיים: נוסע תמים התפרסם בטעות בעולם כולו כ"חוטף"

שלטונות מצרים וקפריסין עדיין מנסים להבין הערב (יום ג') מה גרם לסייף א-דין מוסטפה, אזרח מצרי בן 59, לחטוף מטוס נוסעים שהיה בדרכו מאלכסנדריה לקהיר ולהנחית אותו בלרנקה, קפריסין. אחרי שש שעות וחצי מתישות עזבו בצהריים אחרוני בני הערובה את המטוס, ומעט לפני 15:00 הסגיר החוטף את עצמו לרשויות. רק אז התברר סופית כי "חגורת הנפץ" שהייתה על גופו לא כללה שום חומר נפץ.

 

בקפריסין ובמצרים מתארים את האיש כתמהוני, ואומרים כי הוא נראה לא יציב נפשית. במהלך כמעט שש שעות של משא ומתן הציג האיש שורה של דרישות מוזרות ולא עקביות – משחרור אסירות מצריות, דרך בקשה למקלט מדיני ולפגישה עם בכירי האיחוד האירופי ועד לפגישה בנמל התעופה עם אשתו לשעבר, תושבת קפריסין.

 

לפי שעה, הכיוון הרומנטי נראה הכיוון המשמעותי ביותר. אחרי הנחיתה בנמל התעופה דרש האיש להביא למקום את גרושתו, אישה בשם מרינה, שלהם ארבעה ילדים משותפים. היא חיה בקפריסין, והוזעקה למקום מהכפר שבו היא גרה יחד עם אחד מילדיהם. בינתיים זרק החוטף מתא הטייס מעטפה ובתוכה מכתב בערבית בן ארבעה עמודים המיועד לגרושתו.

החוטף מרים ידיים באוויר לאות כניעה, עם ירידתו מהמטוס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
החוטף מרים ידיים באוויר לאות כניעה, עם ירידתו מהמטוס(צילום: EPA)

בני הערובה האחרונים עוזבים את המטוס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בני הערובה האחרונים עוזבים את המטוס(צילום: רויטרס)

אחד מבני הערובה בורח מחלון תא הטייס (צילום:רויטרס) (צילום:רויטרס)
אחד מבני הערובה בורח מחלון תא הטייס(צילום:רויטרס)

 (צילום:AFP) (צילום:AFP)
(צילום:AFP)

החוטף מוסטפה ו"חגורת הנפץ" על המטוס ()
החוטף מוסטפה ו"חגורת הנפץ" על המטוס

כבר כשעה לאחר הנחיתה בלרנקה החל החוטף לשחרר נוסעים בקבוצות, ובשעות האחרונות הוא נותר על המטוס רק עם ארבעה אנשי צוות ושלושה נוסעים. אחרי כחמש שעות וחצי נראו לפתע כמה אנשים במדים יורדים במדרגות המטוס, וממש במקביל התגנב איש צוות מתא הטייס דרך החלון החוצה – ונמלט. אחר כך ירד החוטף מהמטוס, הניף את ידיו באוויר – ונעצר. בבדיקה שנערכה לו לא נמצאו כאמור חומרי נפץ.

 

בעיצומו של המשבר נשאל נשיא קפריסין, ניקוס אנסטסיאדס, שהופיע במסיבת עיתונאים בניקוסיה לצד נשיא האיחוד האירופי מרטין שולץ, אם הוא יכול לאשר שחטיפת המטוס קשורה לאישה כלשהי, כפי שנטען בדיווחים. הוא השיב "תמיד יש אישה בתמונה", ונענה בקולות צחוק.

 

לא רק דרישותיו המפוזרות של החוטף האירו את החטיפה באור מוזר. גם התנהלותו מול הנוסעים ואנשי הצוות הייתה מוזרה, ובמהלך המשא ומתן וההמתנה הוא אף הצטלם לתמונת סלפי עם כמה בני ערובה. ל-55 הנוסעים ואנשי הצוות, בהם גם עשרות אזרחים זרים כולל אמריקנים ובריטים, הוא אמר שאין לו כוונה לפגוע בהם. "במהלך הטיסה החלו אנשי הצוות לאסוף את הדרכונים שלנו וזה נראה מוזר", סיפרו נוסעים, "אחר כך הם טענו שיש תקלה – ורק בהמשך התברר לנו שהמטוס נחטף".

ארבעה עמודים בערבית. המעטפה עם המכתב לגרושה מושלכת מתא הטייס ()
ארבעה עמודים בערבית. המעטפה עם המכתב לגרושה מושלכת מתא הטייס

 (צילום:AFP) (צילום:AFP)
(צילום:AFP)

המטוס, איירבוס A-320 של חברת EgyptAir, סטה ממסלולו בלי לשלוח אותות מצוקה לפני כן, והטייס עומר אל-גמאל סיפר שנאלץ לעשות זאת אחרי שהחוטף הציג בפניו חגורת נפץ. במשך שעות ארוכות דווח בתקשורת המצרית והעולמית כי החוטף הוא הפרופסור לווטרינריה איברהים סמאחה, ראש מחלקה באוניברסיטת אלכסנדריה, אבל בהמשך התברר כי הוא היה בסך הכול נוסע תמים במטוס, והרשויות במצרים התנצלו בפניו. אשתו סיפרה כי הוא היה בדרכו לקהיר, משום שהיה אמור להמריא משם לכנס בארה"ב.

 

החטיפה עוררה בבוקר כוננות גם בישראל: בעקבות החטיפה הוקפצו מטוסי קרב של חיל האוויר מחשש שהמטוס יחדור למרחב האווירי הישראלי, אולם הם הוחזרו לבסיסיהם תוך זמן קצר. מטוסי הקרב שהו באוויר כ-20 דקות, וכשמטוס הנוסעים נחת בלרנקה והוסר החשש שיחדור למרחב האווירי של ישראל – הם שבו לבסיסים.

בני ערובה בנמל התעופה לאחר שחרורם ()
בני ערובה בנמל התעופה לאחר שחרורם

החוטף במהלך הבידוק הביטחוני לפני שעלה למטוס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החוטף במהלך הבידוק הביטחוני לפני שעלה למטוס(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

חטיפת המטוס מגיעה בתקופה ביטחונית קשה במצרים, שמתמודדת עם איומי האיסלאם הקיצוני ועם חוסר יציבות מאז המהפכה

שבה הודח הנשיא חוסני מובארק בשנת 2011. מצרים מתמודדת עם תסיסה פנימית של תומכי האחים המוסלמים, התנועה האיסלאמיסטית שהודחה מהשלטון ב-2013, ובנוסף לכך עם איום דאעש שהתבסס מאוד בחצי האי סיני ומוציא משם שלל פיגועים וחטיפות נגד מטרות מצריות וזרות. בסוף השנה שעברה נטל הארגון אחריות להפלת מטוס נוסעים רוסי בשמי סיני, אסון שבו נהרגו

יותר מ-200 בני אדם.

 

לקפריסאים הזכירו האירועים היום אירוע מ-1978. אז התנקשו שני פלסטינים בשר מצרי במלון שלו בניקוסיה, לקחו בני ערובה ונסעו לנמל התעופה. הם עלו איתם על מטוס, ולוחמי קומנדו מצריים שהגיעו מקהיר הסתערו על המטוס הזה. כוחות קפריסאיים ירו עליהם ורבים נהרגו. הפלסטינים נעצרו, נכלאו ושוחררו שנים אחר כך. האירוע פגע קשות ביחסי מצרים וקפריסין למשך זמן רב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
החוטף מרים ידיים לאות כניעה
צילום: EPA
מומלצים