שתף קטע נבחר

ארה"ב ומעצמות אירופה: "שיגור הטילים האיראני - איום ישיר על ישראל"

ארצות הברית, בריטניה, צרפת וגרמניה שיגרו למזכ"ל האו"ם מכתב ובו כתבו כי שיגור הטילים האיראני החודש בוצע בניגוד להסכם הגרעין. המדינות דורשות ממועצת הביטחון של האו"ם לדון ב"תגובה הולמת" להפרה. על הטילים נכתב בעברית "ישראל חייבת להימחק"

השיגור האיראני מוקדם יותר החודש של טילים בליסטיים שיכולים לשאת ראשי נפץ גרעיניים מהווה איום ישיר על ישראל ומהווה התרסה נגד החלטת מועצת הביטחון שמאמצת את הסכם הגרעין ההיסטורי עם איראן. כך כתבו ארצות הברית, בריטניה, צרפת וגרמניה במכתב ששיגרו למזכ"ל האו"ם באן קי מון ולשגריר ספרד באו"ם רומן אויארסון מרצ'סי.

  

 

 


 

על הטילים האיראניים נכתב בעברית "ישראל חייבת להימחק". המעצמות טוענת כי הניסויים הבליסטיים האחרונים של איראן, שכללו טילים שיכולים לשאת ראשי נפץ גרעיניים, "אינם עקביים" ועומדים בסתירה להחלטת מועצת הביטחון 2231 מחודש יולי.

 

המכתב כולל דרישה ממועצת הביטחון לדון ב"תגובה הולמת" להפרה של טהרן והפצרה בבאן לדווח על כל פעילות טילים איראנית שמנוגדת להחלטה. המכתב נשלח גם לשגריר הספרדי משום שספרד הוצבה בראש תיאום דיוני מועצת הביטחון על החלטה 2231.

 

כמה ימים לאחר שיגור הטילים ב-9 במרס אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו: "אנחנו עומדים גם מול שאלות של הפרות איראניות בתחום הטילים הבליסטיים. אני הנחיתי את משרד החוץ לפנות לכל המעצמות, שחתמו על הסכם הגרעין עם איראן, וביקשתי מהן לממש את ההתחייבות שלהן למנוע מאיראן להפר את החלטות מועצת הביטחון בנושא הטילים - לא ייתכן שאיראן לא תיענש על כך. אני חושב שהדבר חשוב בפני עצמו, אבל הוא גם חשוב כמבחן לנחישות של המעצמות לאכוף את הסכם הגרעין עם איראן, ואנחנו מצפים כמובן לתשובותיהן".

 

נזהרו לא לקרוא לשיגור הטילים "הפרה"

דיפלומטים במועצת הביטחון אמרו כי הטיעון לחידוש הסנקציות הוא חלש. גורמים מערביים אמרו כי אף ששיגור הטילים נעשה בניגוד להחלטה 2231, לא מדובר בהפרה של עיקרי הסכם הגרעין בין איראן למעצמות. רוסיה, אחת מהחברות הקבועות ובעלת זכות וטו במועצת הביטחון, כבר הבהירה שהיא מתנגדת להטלת סנקציות חדשות של האו"ם על איראן. הן רוסיה והן סין נלחמו נגד המשך הטלת עיצומים על תוכנית הגרעין האיראנית במהלך המשא ומתן בין הצדדים בשנה שעברה.

 

המעצמות שעומדות מאחורי הפנייה הנוכחית ניסחו בזהירות רבה את המכתב והצליחו לחוג סביב המילה "הפרה" ולא לציין אותה כלל. ההסכם הגרעיני "קורא" לאיראן להפסיק את פעילותה הגרעינית למשך שמונה שנים, לרבות שיגורים של טילים בליסטיים בעלי יכולת לשאת כלי נשק גרעיניים.

השיחות בין איראן למעצמות לקראת ההסכמות על הסכם הגרעין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
השיחות בין איראן למעצמות לקראת ההסכמות על הסכם הגרעין(צילום: EPA)
 

דיפלומטים אמרו כי המעצמות מסכימות כי "הבקשה" מהאיראנים להפסיק את הפעילות הגרעינית אינה מחייבת מבחינה משפטית וכי אי אפשר לאכוף זאת תחת פרק 7 של מגילת האו"ם, העוסק בסנקציות ובאישור שימוש בכוח צבאי. אך מדינות המערב, שרואות בבקשה המילולית איסור של ממש, גורסות כי על איראן חלה מחויבות פוליטית לציית לכך.

 

שגריר ישראל באו"ם דני דנון בירך על פנייתן של ארה"ב ומעצמות אירופה לאו"ם: "על איראן לשלם על התוקפנות נגד ישראל - יש להטיל עליה סנקציות". לפני כשבועיים פנה גם הוא למועצת הביטחון, בדרישה להטיל עיצומים על איראן בשל ניסויי הטילים הבליסטיים שביצעה ובשל גילוי התוקפנות כלפי ישראל.



 

מפקד סוללת הטילים של משמרות המהפכה באיראן אמר כי הטילים שנוסו נועדו להיות מסוגלים לפגוע בישראל. ארה"ב גינתה את דבריו ורוסיה הצהירה כי על המדינות להימנע מלאיים אחת על השנייה. במכתב של ארבע המעצמות נכתב כי המדינות "מציינות בדאגה רבה כי מנהיגים צבאיים איראנים אמרו על פי הדיווחים כי הטילים נועדו להיות איום ישיר על ישראל".

 

כמה דיפלומטים אמרו כי הסנקציה החריפה ביותר שאיראן יכולה לצפות לה היא נזיפה רשמית ממועצת הביטחון. תחת הסכם הגרעין, הטלה מחודשת של סנקציות של האו"ם תיעשה רק לאחר הפרה של ההגבלות על הפעילות האטומית של איראן, שעליהן הוסכם בין הצדדים, אך נזיפה מטעם המועצה יכולה לספק מקפצה עבור מדינות אירופיות לבחון מחדש סנקציות על הרפובליקה האיסלאמית, כך על פי מקורות דיפלומטיים מערביים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים