שתף קטע נבחר

רוסף בדרך החוצה? מפלגה בכירה בממשלת ברזיל פרשה

במהלך שעשוי לזרז את הליך הדחתה של נשיאת ברזיל דילמה רוסף, מפלגת התנועה הדמוקרטית פרשה מהממשלה. בעקבות ההתפתחויות ביטלה רוסף את נסיעתה לוושינגטון. "מאמצי ההדחה שלי הם בגדר הפיכה"

הנשיאה הברזילאית דילמה רוסף (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשיאה הברזילאית דילמה רוסף(צילום: AP)

בעודה נאבקת בניסיונות ההדחה של הקונגרס, ספגה אתמול (ג') נשיאת ברזיל, דילמה רוסף, מהלומה נוספת כאשר המפלגה הגדולה ביותר בברזיל, התנועה הדמוקרטית הברזילאית (PMDB), הודיעה כי היא פורשת מהקואליציה וכי ששת חבריה בממשלה מתפטרים ממנה. לפי שיטת הממשל הנשיאותית של ברזיל, רוסף תישאר בתפקידה, אבל פרישת התנועה הדמוקרטית מגדילה את הסיכויים שהיא תודח בתוך כמה חודשים.

 

אם תודח רוסף, ימלא את מקומה סגן הנשיא מישל טמר, מנהיג התנועה הדמוקרטית. בתגובה אמרה רוסף כי מאמצי ההדחה הם בגדר הפיכה שנועדה להפיל מהשלטון את מפלגת הפועלים השלטת, והיא אף ביטלה את נסיעתה המתוכננת לוושינגטון.

המונים מפגינים ברחובות סאו פאולו נגד השחיתות בצמרת המדינה, מוקדם יותר החודש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המונים מפגינים ברחובות סאו פאולו נגד השחיתות בצמרת המדינה, מוקדם יותר החודש(צילום: רויטרס)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

מפלגות האופוזיציה פתחו בהליך ההדחה בטענה כי רוסף עברה על חוקי התקציב כדי להגדיל את ההוצאות שלה במערכת הבחירות בשנת 2014. מאמצי ההדחה זכו לרוח גבית משמעותית, כשמיליון ברזילאים יצאו לרחובות החודש כדי למחות על המיתון הגרוע ביותר זה עשורים ועל פרשיית שחיתות נרחבת בחברת הנפט "פטרוברס", שבה מעורבים חברי המעגל הקרוב ביותר לנשיאה. נגד המהלך של טמר נשמעה ביקורת על כך שהתנועה הדמוקרטית הייתה שותפתה של מפלגת הפועלים של רוסף במשך 13 שנים ולמעשי השחיתות שנגדם היא יוצאת עכשיו.

 

העזיבה של התנועה הדמוקרטית עשויה להוביל לפרישתן של מפלגות קטנות יותר, דבר שיביא להגברת בידודה של הנשיאה. הליך ההדחה בבית התחתון של הקונגרס צפוי להתקיים באמצע חודש אפריל הקרוב. אם יתקבל רוב של שני שלישים יהיה הסנאט מחויב להחליט באמצעות רוב פשוט אם להעמיד לדין את רוסף. בתרחיש כזה תושעה רוסף מתפקידה וטמר יחליף אותה. הסנאט עשוי להצביע בנושא בתחילת מאי. זה יהיה הליך ההדחה הראשון מאז שהנשיא לשעבר, פרננדו קולור דה מלו, הועמד לדין בסנאט ב-1992 על רקע שחיתות.

 

המשבר הפוליטי וניסיונות ההדחה הם רק חלק ממשבר רחב יותר בברזיל, שעד לאחרונה נחשבה לאחד היעדים המבטיחים ביותר בקרב המדינות המתפתחות לצד סין, הודו ורוסיה. כלכלתה של ברזיל הצטמקה ב-3.8% בשנת 2015, והמדינה נכנסת לשנת מיתון שנייה ברציפות בפעם הראשונה זה מאה שנים.

 

בנוסף, רשויות המדינה מתמודדות עם מגפת נגיף הזיקה ומנסות להמשיך בהכנות למשחקים האולימפיים, שיתקיימו בריו דה ז'ניירו בחודש אוגוסט הקרוב. פרשנים רבים מזהירים כי הליך ההדחה עלול להוביל לתקופה ממושכת של תוהו ובוהו פוליטי וכי כמה בכירים בתנועה הדמוקרטית הברזילאית גם כן מהווים מטרה לחקירה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשיאת ברזיל דילמה רוסף
צילום: AFP
מומלצים