שתף קטע נבחר

עבודות כפייה בקטאר. הצד האפל של המונדיאל

היא ספגה ביקורת וטענה שתיקנה את המצב, אבל בפועל - ההכנות של האמירות לאירוח טורניר גביע העולם בכדורגל ב-2022 רצופות התעללויות במהגרי עבודה ופגיעה קשה בזכויותיהם, בהן עיכוב משכורות, איסור לעזוב את המדינה, החרמת דרכונים ותנאי מחיה עלובים. כך עולה בדו"ח של "אמנסטי"

 

 

הצד המלוכלך שעומד מאחורי המשחק היפה: מהגרי עבודה בקטאר, שעובדים על הקמה ושיפוץ אצטדיונים שיארחו את טורניר גביע העולם בכדורגל ב-2022, סבלו מהתעללויות ומפגיעה קשה בזכויותיהם - שנתיים לאחר שמארגני המונדיאל התחייבו בכתב לדאוג לרווחתם ולתנאי העבודה שלהם. כך עולה בדו"ח שפרסם ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

לפי הדו"ח, עשרות עובדי בנייה מנפאל ומהודו חויבו לשלם דמי גיוס מסוכנים במדינות האם שלהם, וכשהגיעו לקטאר שוכנו במבנים עלובים. ואם בזה לא די, מעסיקיהם במפרץ הפרסי אסרו עליהם לעזוב את המדינה והחרימו את דרכוניהם.

 

העובדים הזרים מהווים 94% מאוכלוסיית האמירות שמונה 2.1 מיליון תושבים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
העובדים הזרים מהווים 94% מאוכלוסיית האמירות שמונה 2.1 מיליון תושבים(צילום: AFP)
ארגון "אמנסטי" מסר שהוא ראיין 132 עובדים שמעורבים בבנייה מחדש של אצטדיון חליפה, מתחם ספורט עצום בגודלו בדוחא, שהוא חלק מתנופת הבנייה בעלות של 200 מיליארד דולר במדינת המפרץ העשירה שתארח את רבע גמר גביע המונדיאל.

 

האומנם ביצעו רפורמות?

ממצאי הדו"ח של ארגון זכויות האדם מעלים תהיות לגבי הרפורמות האחרונות שקטאר ביצעה לטענתה בכל הנוגע לשיפור תנאי העבודה והמחיה של העובדים הזרים.

 

חסן א-טוואדי, יו"ר הוועדה המארגנת של טורניר גביע העולם בקטאר, אמר ש"אמנסטי" הדגיש בדו"ח שלו "מקרי רשלנות פושעת" שבהם היו מעורבים כמה מ-5,100 עובדי הבניין שמקימים את האצטדיונים, נתון שאמור לגדול פי שבעה ל-36 אלף עובדים בשנתיים הקרובות. "תמיד הכרנו בזה שאין לנו מקל קסמים שיכול לתקן את העניין מההתחלה", אמר טוואדי לעיתונאים בדוחא ביום שני האחרון, והוסיף שהמונדיאל הוא "זרז לשינוי". "אנו מצמצמים את הפערים יום אחר יום".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)
(צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)

 (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)
(צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)

 (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)
(צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)

בדו"ח של "אמנסטי" יש תיעוד של התעללויות מצד קבלני משנה באצטדיון חליפה, שככל הנראה לא עברו בדיקה על ידי מארגני הטורניר. במקרה אחד, למשל, חברת כוח אדם איימה לעכב שכר ולהתלונן במשטרה על מהגרי עבודה כדי לכפות עליהם לעבוד, דבר שלטענת "אמנסטי" אינו אלא "עבודה בכפייה".

 

שיפרו תנאים "למראית עין" והתעללו בחשאי

הנהגת פיפ"א (התאחדות הכדורגל העולמית) הייתה נתונה ללחץ גדול להבטיח שקטאר מספקת תנאים טובים יותר לעובדים בשטחה לפני שהעבודות לקראת גביע העולם יעלו מדרגה ויגיעו לשיא ב-2017. "אמנסטי" מסר שידרוש מהרשויות בקטאר לפעול ולהבטיח את קיום תנאי העבודה שעליהם התחייבו.

 

מוסטפה קאדרי, חוקר ב"אמנסטי" במפרץ הפרסי, אמר שקטאר שיפרה היבטים "מאוד נראים לעין" בתנאי עבודה כמו בטיחות ומגורי עובדים, אולם "התעללויות נסתרות", כולל איומים על עובדים ואי-תשלום שכר בהתאם לחוזים, קיימות כל הזמן. לדבריו, "בקטאר, המעסיק עדיין שולט בפרנסה של העובד באופן נרחב מאוד".

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
מאז שזכתה ב-2010 באירוח המונדיאל, הוציאה קטאר עשרות מיליארדי דולרים בבניית נמל חדש, מערכת רכבת תחתית ונמל תעופה. מאות אלפי עובדים מדרום אסיה, בין היתר מבנגלדש, הודו ונפאל, גויסו לעבודות ומהווים 94 אחוזים מאוכלוסיית האמירות, המונה 2.1 מיליון תושבים.

 

רצו לבקר את המשפחה לאחר הרעש בנפאל ולא קיבלו אישור

בעקבות הביקורת הגדולה בעולם על תנאי העובדים הזרים בקטאר, הציגה האמירות המפרצית בשנה שעברה מערכת שכר אלקטרונית ויצרה הליך ערעורים לעובדים במקרה שהמעסיקים שלהם לא מאשרים להם לעזוב את המדינה. אלא שבפועל, כאמור, הפגיעה בזכויות מהגרי העבודה נמשכת.

 

שבעה גברים נפאלים שעבדו באצטדיון חליפה סיפרו ל"אמנסטי" שהם רצו לשוב לארץ מולדתם כדי לבדוק לשלום משפחותיהם לאחר רעידת האדמה העזה שפקדה את נפאל ב-2015. אולם לדבריהם, המעסיק שלהם לא הרשה להם לעזוב את קטאר. עובד אחר סיפר שהמנהל שלו צעק עליו ואיים לעכב את משכורתו לאחר שאמר שהוא רוצה לעזוב את האמירות.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ניקו, מהגר נפאלי בן 32, עובד בגינון באזור אצטדיון חליפה. הוא סיפר שהוא עצמו לא סבל מיחס קשה כלפיו, אך הוסיף שהוא יודע על עובדים אחרים שהדרכונים שלהם הוחרמו. "קטאר רצה קדימה ומתפתחת מהר מאוד, וכולם - הממשלה והחברות - צריכים להראות קצת כבוד לאלה שבונים את הכול", הוא אמר.

 

בכמה מקרים, דיווח "אמנסטי", מעסיקים לא הצליחו לחדש את אשרות העבודה של העובדים שלהם והותירו אותם נתונים לקנסות ולמעצר. במקרים אחרים, עובדים זרים שהגיעו לקטאר חויבו לשלם "דמי גיוס" - דבר שאסור על פי החוק הקטארי - שנעים בין 500 דולר ל-4,300 דולר. אחרים גילו עם הגעתם לקטאר שישלמו להם שכר נמוך מזה שהובטח להם בארצם. עובדים שהתראיינו ל"אמנסטי" סיפרו שהם מרוויחים משכורת בסיסית מתחת ל-200 דולר לחודש בתוספת קצבאות בסביבות 50 דולר עבור רכישת מזון.

 

עובד זר אחד, שסיפר שניסה לשוב לארצו בגלל איחור עקבי בתשלום המשכורת שלו, טען שהבוס שלו איים עליו לעכב את השכר שלו ואמר לו "תמשיך לעבוד או שלעולם לא תעזוב". קאדרי אמר שהוא מאמין שעובדים רבים מתמודדים עם אותו מצב. הוא הודה שהרשויות בקטאר נקטו צעדים לשיפור תנאי העבודה, אך אמר שהן צריכות לשים את הנושא בעדיפות גבוהה יותר, בשעה שההכנות לטורניר גביע העולם יילכו ויגברו. "ברור שיש כאן בעיה. מה שהם עשו איננו מספיק למנוע התעללות", סיפר קאדרי לסוכנות הידיעות AP. "מה שאנחנו רוצים לראות זה פעולה מעשית ולא תירוצים", הוא אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מהגרי עבודה בקטאר
צילום: AP
מומלצים