שתף קטע נבחר

הנפט מטלטל את בורסות העולם

על רקע הערכות כי לא יושג הסכם להקפאת התפוקה בפגישה הגדולה שתתקיים ב-17 באפריל בקטאר מצד יצואניות הנפט הגדולות, מחיר חבית נפט נסחר כעת ברמה של כ-35 דולר. באסיה ואירופה נרשמות היום ירידות שערים, כאשר הירידה במחיר הנפט מאותתת על סיכון ומרחיקה את המשקיעים

הנפט רושם היום (ג') ירידה נוספת של כ-1% ונסחר ברמה של מתחת ל-36 דולר לחבית. במקביל הנוזל השחור מדרדר את בורסות אסיה ואירופה לירידות שערים חדות, על רקע היחלשות הסיכוי להשגת הסכם הקפאת התפוקה בפגישה שתיערך במהלך החודש בעיר דוחא שבקאטר.

 

לכתבות נוספות בנושא:

הסתיימה הרגיעה: מחיר הנפט חוזר לרדת

הנפט מעל 40 דולר - לראשונה ב-2016

 

במהלך חודש מארס הנפט רשם התאוששות ונגע ב-40 דולר לחבית. אך בשבועות האחרונים עשה סיבוב פרסה וכעת משפיע, כאמור, בחדות על מצב רוח המשקיעים בעולם. באסיה נרשמו היום ירידות שערים של עד 2% ובאירופה נפתחו הבורסות בירידות שערים חדות של מעל 1%.

 

שוק המניות הגלובלי נהנה לאחרונה מתקופה טובה לאחר עליית ערך בהיקף של 4.5 טריליון דולר לשוק המניות העולמי, ועלייה חדה בערכם של המטבעות בשווקים המתעוררים (הציגו את העלייה החודשית הגבוהה ביותר מאז 1996). כעת המשקיעים בבורסות בוחנים את ההתרחשות, ומבררים האם קיימות סיבות מספיק טובות להמשיך את רצף הרכישות. נראה כי מחיר הנפט מרחיק ומאותת על סיכון.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מה מדרדר את מחיר הנפט? הפגישה הגדולה שמתוכננת ב-17 באפריל בדוחא נועדה לגייס את תמיכת המפיקות הגדולות שלא להגדיל את תפוקת הנפט בעולם, שמוצף בסחורה, אלא להקפיא את הייצור לרמות שהופקו בחודש ינואר האחרון. אולם, הסיכויים לכך נמוכים מאוד.

 

כזכור, הנפט קרס ביותר מ-70% מאז יוני 2014, אז עמד מחירו על 115 דולר לחבית. בעולם בו נרשמות הצפה בכמויות הנפט, ירידה משמעותית בביקוש לסחורה והאטה כלכלית, נראה כי רק קיצוץ משמעותי בתפוקה היה יכול להביא להתאוששות אמיתית במחיר. למרות שלא מדובר בהורדת התפוקה, אלא רק בהקפאה בלבד, עדיין הציפיות שמדוחא תצא ההסכמה המיוחלת הולכות ומתמסמסות. 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הבסיס להסכם ההקפאה החל בשיחות בין סעודיה לרוסיה, אך ביום שישי האחרון סעודיה כבר אותתה שתסכים ליישם את ההחלטה רק אם תלווה בשיתוף פעולה והסכמה מצד איראן ומפיקות נפט גדולות אחרות. התבטאויות של הנסיך הסעודי מוחמד בין סלמן דרדרו את מחיר הנפט ב-4% בסוף השבוע.

 

ההיסוס הסעודי, בצירוף הספקות הכבדים להסכמה רחבה, לא משאירים הרבה מקום לתקווה לקראת פגישת המדינות החברות באופ"ק ביחד עם מפיקות הנפט שאינן חברות בארגון הצפויה לאמצע החודש. להערכת הכלכלנים בעולם, ללא הסכמת איראן קשה לראות איך ייצא מדוחא הסכם הקפאה.

 

איראן לא צפויה לתת את הסכמתה לדיל שכזה לאחר שהוסרו הסנקציות של המערב מעליה. כעת היא נחושה להגדיל את ייצוא הנפט. על פי שר האנרגיה האיראני, התפוקה כיום מסתכמת בלמעלה משני מיליון חביות ליום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים