שתף קטע נבחר

ג'יבוטי - הבסיס הצבאי של מעצמות העולם

המיקום האסטרטגי של המדינה הקטנה בקרן אפריקה מושך את הצבאות של המדינות החזקות בעולם, שמתגמלות אותה בהתאם. לאחרונה הפכה לעמוסה מתמיד, אחרי השקעה מסיבית של סין - שעלולה לערער את היחסים עם ארה"ב

 

 

ספינת קרב צרפתית דוהרת במים הנוצצים בין אפריקה לחצי האי ערב, בתרגיל משותף עם ארצות הברית שמדגיש את תפקידה האסטרטגי ההולך וגדל של ג'יבוטי עבור צבאות העולם.

 

על החופים הסלעיים של המדינה האפריקנית הקטנטנה צועדים כ-500 חיילים צרפתיים לצד 50 חיילי מארינס אמריקניים ליד העיירה ארטה. כולם במדים, למרות החום הלוהט. האימון, שנועד לסייע לשתי בעלות הברית לשפר את שיתוף הפעולה, משקף גם את האינטרס הבינלאומי ההולך וגובר במושבה הצרפתית לשעבר, שגובלת בסומליה ומשקיפה לתימן.

חיילי מארינס באימון בג'יבוטי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילי מארינס באימון בג'יבוטי(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 


רק כ-800 אלף איש חיים בג'יבוטי, שעכשיו עמוסה יותר מתמיד בבסיסים צבאיים של כמה ממעצמות העולם. הנמל שלה נמצא בכניסה לים האדום ולתעלת סואץ, באחד מנתיבי השיט העמוסים בעולם. "זאת בוודאי הסיבה לכך שבנוסף לצרפתים שנמצאים שם כיום יש עוד הרבה כוחות בינלאומיים שרוצים לבסס את נוכחותם בג'יבוטי", אומר הגנרל פיליפ מונטוצ'יו, מפקד הכוחות הצרפתיים בג'יבוטי. "יש כמובן את האמריקנים, את היפנים, את האיטלקים וכעת את הסינים ובוודאי את הסעודים - בעתיד הקרוב".

 

לפני ארבעה חודשים נחשף שסין חתמה עם ג'יבוטי על הסכם להקים עד סוף 2017 בסיס "לוגיסטיקה ימית" כדי לשכן עד עשרת אלפים חיילים ולהבטיח את האינטרסים הגוברים של בייג'ינג באזור. זו תהיה ההתפרסות הצבאית הקבועה הראשונה של סין מעבר לים.

 

בג'יבוטי כבר קיים מחנה למונייר, בסיס הקבע היחיד של ארה"ב באפריקה. הוא משמש לפעילות סמויה, פעילות ללוחמה בטרור ומבצעים אחרים בתימן, וכן לטובת המאבק של ארה"ב בארגון א-שבאב בסומליה ואל-קאעידה בחצי האי ערב. וושינגטון משלמת לג'יבוטי עבור הבסיס כ-60 מיליון דולר לשנה.

בספינה של חיל הים הצרפתי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בספינה של חיל הים הצרפתי(צילום: AFP)

חייל סין בנמל עדן בתימן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חייל סין בנמל עדן בתימן(צילום: רויטרס)

הנמל בג'יבוטי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנמל בג'יבוטי(צילום: AFP)
 

בבסיס של ספרד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בבסיס של ספרד(צילום: AFP)
 

פול קרום, קצין אמריקני שמקשר בין צבאות ארה"ב וצרפת, אמר כי התרגילים המשותפים בג'יבוטי "הם רק הגיוניים" בשעה שבעלות הברית חולקות אינטרסים ביטחוניים מרכזיים באזור, כולל המאבק באיום הג'יהאדיסטי באפריקה. "הפעילות בין צבא ארה"ב לצבא צרפת חשובה כרגע כמו שהייתה חשובה תמיד, וחשיבותה רק גוברת. כולם יודעים שהרבה מהאיומים האלה מגיעים מאזורים שבהם לארה"ב וצרפת אינטרסים הדדיים".

 

חילות הים של שלל ארצות משתמשים בנמל של ג'יבוטי כבסיס הלחימה בפיראטים מסומליה השכנה. מדובר בנתיב ימי חשוב, ולפעמים מסוכן. עם תחילת הפעילות הבינלאומית נגד הפיראטים הסומלים חוסלו תקיפותיהם לחלוטין. לפי הכוח הימי של האיחוד האירופי, ב-2011 דווח על 176 תקיפות. ב-2015 אף לא אחת.

 

במרחק של 30 קילומטרים לאורך מפרץ עדן נמצאת תימן מוכת המלחמה, הרוסה ממלחמת האזרחים שהנחיתו עליה המורדים השיעים החות'ים בסיוע

איראן. החות'ים נלחמים בממשלה שקיבלה הכרה בינלאומית וגיבוי תקיפות אוויריות של סעודיה. ארגונים איסלאמיים, כולל הזרוע של אל-קאעידה בתימן – מהזרועות המסוכנים ביותר של אל-קאעידה – וכן כוחות דאעש הצטרפו גם כן למאבק על השלטון בתימן. "ג'יבוטי נמצאת בדיוק במוקד כל התנועה הג'יהאדיסטית בקרן אפריקה והחלק הדרומי של המזרח התיכון", אומר מונטוצ'יו.

 

מעבר לבסיס חיל הים החדש שלה מממנת סין בג'יבוטי פרויקטים גדולים בתחום התשתיות, כולל בתחום התחבורה עבור שווקים חדשים באתיופיה השכנה. "כולם הופתעו: למה סין? בשביל ג'יבוטי אין בכלל שאלה", אמר שר החוץ של ג'יבוטי מחמוד עלי יוסוף. "הנוכחות של סין, ימית או צבאית, היא חלק מאותו היגיון של המדינות שיש להן את היכולת לתרום לשלום ולביטחון באזור עם דאגות רבות". אלא שכניסתה של סין למשחק היא הימור מסוכן עבור ג'יבוטי, ועלולה לערער את היחסים עם בעלות בריתה המסורתיות, במיוחד ארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חיילי מארינס באימון בג'יבוטי
צילום: AFP
מומלצים