שתף קטע נבחר

פרשת החייל היורה: תיבדק התנהלות מח"ט כפיר

המעצר הפתוח של החייל החשוד בהריגת המחבל בחברון הוארך בשבוע. סנגורו מחה על ביקורו של מח"ט כפיר אצל הלוחם: "זה לא ראוי". השופט הורה לתביעה לבדוק את התנהלות המח"ט משום שהוא עד תביעה

 

בית הדין הצבאי ביפו אישר היום (ה') להאריך בשבוע את מעצרו הפתוח של החייל שירה במחבל בחברון בהסכמת סנגוריו והתביעה הצבאית. כעת שוהה החייל במעצר פתוח בבסיס נחשונים (מקביל למעצר בית אזרחי), והתביעה טרם החליטה באיזה סעיף להאשימו.

החייל ומשפחתו בדיון בבית הדין הצבאי ביפו (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
החייל ומשפחתו בדיון בבית הדין הצבאי ביפו(צילום: יובל חן)

סנגור החייל, עו"ד אילן כץ, מתח ביקורת על ביקורו של מח"ט כפיר, אלוף משנה גיא חזות, אצל החייל. "ביקור המח"ט היה מפתיע והוא בא לבקרו לשיחה אישית ולבדוק את מצבו, מוטב היה שאמירות המח"ט לחייל לא היו נאמרות כי הוא משמש עד תביעה".

 

אמש פורסם ב-ynet כי חזות פגש את החייל אתמול בבוקר במפקדת אוגדת עידן שבמחנה נחשונים, שבו החייל שוהה במעצר פתוח זה כשבוע. השניים שוחחו במשך כמה דקות, ולטענת עורכי דינו של החייל, המח"ט אמר לו: "המעשה שעשית חמור, אבל אתה עדיין חייל שלי". התביעה הצבאית השיבה כי לא בהכרח שדברי המח"ט פסולים, אם הם נאמרו במסגרת תפקידו הפיקודי כלפי החייל, אבל בכוונתם "לחדד את הדברים בפני הגורמים הרלוונטיים".

עורך הדין אילן כץ (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
עורך הדין אילן כץ(צילום: רועי עידן)

על תנאי המעצר ואפשרות של כתב אישום אמר עו"ד כץ: "אין מקום להחזיקו גם במעצר פתוח. אנו דורשים מהתביעה שתשקול שוב אם בכלל יש מקום להגיש כתב אישום. אין לתביעה ראיות להגיש כתב אישום".

 

החייל ובני משפחתו נראו מחויכים היום בבית הדין הצבאי ביפו לקראת סיומה של החקירה בשבוע הבא, אז יוחלט גם באילו סעיפים הוא יואשם. העבירה המיוחסת כיום לחייל היא הריגה, ובגינה עשויה התביעה הצבאית לדרוש עונש מאסר בפועל של כמה שנים, אך מנגד ינסו באי כוחו של החייל במהלך הדיונים הצפויים בשבוע הבא להגיע להסדר לטיעון, להפחית את חומרת העבירה לכדי סעיף של "שימוש בלי חוקי בנשק", או "חריגה מסמכות עד כדי סיכון חיים". עבירות אלה טומנות בחובן עונש מאסר קצר יותר של כמה חודשים ואף ייתכן שללא רישום פלילי.

 

עורך הדין אייל בסרגליק, שמייצג גם כן את החייל, הוסיף: "אין כל ספק כי גם המח"ט הלוחם אשר נחקר מחזק את גרסת החייל ותורם לה. ביקורו והתבטאותו חורגת ממה שאמר בחקירה ומיותרת וסותרת את מה שאמר שם. אנו עומדים על כך שלא תהיה השפעה על ההליך על ידי גורמים כאלו ואחרים. ההליך ככל שימשיך להתנהל יתנהל על ידי ההגנה בבית הדין".

 

החייל, שזהותו עדיין אסורה בפרסום, עודכן כי חבריו ליחידה מבקשים אף הם לבקרו ולתמוך בו אך הוא סירב בנימוס, בעצת עורכי דינו אילן כץ ואייל בסרגליק ובהתאם לרוח הוראת בית הדין הצבאי שלפיה אסור לו ליצור קשר עם עדים או מעורבים בתקרית. יחד עם זאת, חבריו לגדוד שמשון והוריהם העבירו בשבוע האחרון מסרי תמיכה לחייל דרך קרובי משפחתו.

 

שני שיקולים משמעותיים ישפיעו על ההליך המשפטי: העדפה של הצבא לא לגרור את הפרשה למשפט תקשורתי ארוך שיסלים את המאבק הציבורי למען החייל, ואף ויגרור העלאת עדים כמו מפקדיו ובהם אלוף פיקוד המרכז, ומאידך - יוקרת הפרקליטות והתביעה הצבאית שעדיין מתעקשות על עבירה חמורה, הריגה, שתהיה נקודת המוצא הגבוהה במו"מ לעסקת הטיעון.

 

בתווך: עמדה מוצקה של דרגי הפיקוד בצה"ל, ממפקדיו הזוטרים ועד לרמטכ"ל ושר הביטחון, לפיה החייל פעל בניגוד לחוק, לפקודות, לנהלים ולערכי הצבא. מתחילת הפרשה ספגה התביעה הצבאית מטחי ביקורת ומפלות, מהשופטים הצבאיים שדחו את בקשותיהם למעצר החייל ועד לטענות להגזמה מסוכנת לאור העבירות שיוחסו לחייל בתחילה.

 

מנעד העבירות שבהן ידונו הצדדים במגעים להסדר טיעון: גרימת מוות ברשלנות כעבירה חמורה יותר, וחריגה מסמכות או שימוש בלתי חוקי בנשק כעבירות קלות יותר שעלולות להוביל לעונש של חודשי מאסר ספורים. בסביבת החייל שואפים לעונש מוסכם שלא יגרור רישום פלילי. זה יהווה כתם על עתיד החייל, כלומר מאסר של פחות מתקופה של חודשיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יובל חן
החייל החשוד בדיון, היום
צילום: יובל חן
מומלצים