שתף קטע נבחר

דיפלומט עיראקי בביקור נדיר בישראל: "מקווה שישכון שלום ואהיה השגריר"

חאמד א-שריפי, שעבד במשרד החוץ העיראקי ומתגורר כיום בלונדון, יגיע לביקור היסטורי בארץ: "אני מחשיב את עצמי ידיד של ישראל"

ביקור מפתיע בארץ: חאמד א-שריפי, ששימש כדיפלומט במשרד החוץ העיראקי, יגיע היום (א') לביקור בישראל אף שבין שתי המדינות אין יחסים דיפלומטיים. כך נודע ל-ynet. א-שריפי, שבמשך שנים היה דיפלומט מטעם הממשל בבגדד, הגיע כאורח של משרד החוץ. במהלך ביקורו, שנועד להסיר עוד מחיצות בין ישראל לבין מדינות ערב, א-שריפי ייפגש עם יוצאי עיראק שעלו לארץ. לאחר מכן הוא צפוי להיפגש עם חברי כנסת ואנשי דת בכירים משלוש הדתות ויקיים סיורים בהר הבית, הכותל המערבי, הכנסת, בית המשפט העליון, יד ושם ועוד.

 

"אני מודה לסגן דובר משרד החוץ, חסן כעביה, ששכנע אותי לבוא ולבקר כדי לראות את ישראל האמיתית, שעד עכשיו ראינו אותה דרך מסכי טלוויזיה אנטי-ישראליים. אני מקווה להיות מתישהו שגריר עיראק בישראל ושחסן יהיה שגריר ישראל בעיראק", אמר א-שריפי טרם ביקורו, והוסיף: "אני מחשיב את עצמי ידיד של ישראל. בנקודת הזמן הזו הערבים צריכים להבין שאין סכסוך בין ישראל למדינות ערב, אלא יש סכסוך ישראלי-פלסטיני. אני מקווה שהוא ייפתר ושישכון שלום".

 

א-שריפי הוא בן 55, במקור מבגדד, בן להורים שיעים. בעשור הקודם שימש כדיפלומט במשרד החוץ העיראקי. בין השאר הוא היה מיופה הכוח של השגרירות בכוויית בין 2005 ל-2006, הנציג הדיפלומטי הראשון של עיראק בכוויית מאז הפלישה לנסיכות בתחילת שנות ה-90, שגרמה לנתק ביחסים בין המדינות למשך לא פחות מ-15 שנה.

 

הוא שימש גם כיועץ מדיני וסגן ראש הנציגות בשגרירות עיראק בירדן בשנת 2006. בנוסף שימש א-שריפי יועץ במשרד ההגנה העיראקי ובמשרד החוץ העיראקי בתקופות זמן שונות. עוד לפני ששלטונו של הרודן סדאם חוסיין נפל, א-שריפי כבר היה בגולה. הוא הצליח איכשהו להתחמק מהיד הארוכה של המודיעין העיראקי, ולפי פרסומים בעבר אף שרד כמה ניסיונות התנקשות.

חסן כעביה, סגן דובר משרד החוץ ()
חסן כעביה, סגן דובר משרד החוץ
 

כיום הוא עוסק בתחום המחקר ממקום מושבו בלונדון. א-שריפי עומד בראש ארגון שנקרא "האיסלאם הליברלי" ומתמחה במתן פרשנות מודרנית לקוראן. מחקריו עוסקים בין השאר בהוצאת תיקונים לפרשנות של "תורת המשפט האיסלאמי". במקביל הוא פרסם מאמרים רבים בנושאים שונים, בהם רפורמות דתיות ופוליטיות וגם נושאים הקשורים לישראל.

 

ראש ענף דיפלומטיה דיגיטלית בשפה הערבית במשרד החוץ, יונתן גונן, אמר בשיחה עם ynet: "הגעתו של הדיפלומט לשעבר מראה שבעידן של היום כבר אין גבולות. אנחנו מקבלים הודעות רבות מתושבים בעיראק, שבעיקר מביעות תמיכה במדינת ישראל ("אנחנו אוהבים את ישראל"), או מבטאות געגועים לקהילה היהודית ("מתגעגעים ליהודים שחיו כאן והיו חלק בלתי נפרד"). אנחנו מנהלים דו-שיח עם עיראקים רבים דרך הרשתות החברתיות והתחושה היא שיש חיבה, הבנה ואפילו התקרבות

בין העמים. מובן שלא הכול ורוד, ורבים מקללים וקוראים ליהודים לחזור מה'שטן הישראלי' לארץ הפרת והחידקל".

 

לינדה מנוחין היגרה לישראל מעיראק בגיל 20 ורואה את עצמה "שגרירת התרבות בין ישראל לעיראק", בשל העיסוק הרב שלה בנושא והקשר שעליו היא שומרת עם לא מעט מבני העם העיראקי. היא הביעה שביעות רצון מכך שהביקור הלא שגרתי של א-שריפי יצא לפועל, ובשיחה עם ynet היא מספרת: "אני מכירה אותו כבר שנים, יש לו הרבה חברים יהודים. פגשתי אותו כשנסעתי לחפש את אבא שלי (בעשור הקודם) ומאז אנחנו שומרים על קשר. הוא פרסם פעם מאמר על השואה בעיניים עיראקיות. זה היה מאוד מעניין לראות איך הוא עושה השוואה בין מה שעשה שסדאם חוסיין גם לכורדים וגם ליהודים".

 

מה שמשמח את מנוחין היא העובדה שא-שריפי הוא לא תופעה בודדת ושלא מעט דברים קורים מאחורי הקלעים, בכל מה שקשור לישראל ועיראק: "אני מקווה מאוד שהביקור הזה יביא קבוצות מאורגנות של עיראקים להכיר ולטייל בארץ. זו התקווה שלי מהביקור הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים