שתף קטע נבחר

צבאים, צבא וטבע: שומרים על הסביבה בצה"ל

החברה להגנת הטבע וצה"ל בחרו את שמונת הפרויקטים לשנה זו במסגרת מיזם "צבא הגנה לטבע - מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם". בין המקומות: נחל שניר וים סוף

נבחרו שמונה היחידות החדשות בצה"ל שיקדמו פרויקטים סביבתיים בשנת 2016. זאת במסגרת מיזם "צבא הגנה לטבע - מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם", של הצבא והחברה להגנת הטבע, בשיתוף רשות הטבע והגנים ובמימון של קרן הדוכיפת מבית החברה להגנת הטבע.

 

מטרת המיזם היא להוביל מפקדים וחיילים לאחריות ומעורבות פעילה לשמירה על ערכי הטבע, הנוף והמורשת, שבמרחב הפעילות שלהם. המיזם החל בשנת 2014, עם שמונה יחידות נבחרות, המשיך בשנת 2015, עם שמונה יחידות נוספות והשנה, כאמור, נוספות שמונה יחידות חדשות, כלומר כעבור שלוש שנים בלבד, מונה המיזם 24 יחידות. 

חיילים מנקים ומכשירים מסלול הליכה חדש בחרמון (צילום: דב גרינבלט) (צילום: דב גרינבלט)
חיילים מנקים ומכשירים מסלול הליכה חדש בחרמון(צילום: דב גרינבלט)
 

"המיזם מהווה שותפות ערכית של צה"ל והחברה להגנת הטבע, בשותפות עם רשות הטבע והגנים, תוך ערבות הדדית לחיזוק הקשר שבין האדם לארצו ולתבנית נוף מולדתו, המובילה מפקדים וחיילים לאחריות ומעורבות פעילה לשמירה על ערכי הטבע, הנוף והמורשת שבסביבתם", מסבירים בחברה להגנת הטבע וברשות הטבע והגנים. "אנחנו מקווים כי עד שנת 2020, יהיו פרושים ברחבי הארץ כ-40 פרויקטים סביבתיים בהובלת צה"ל ומפקדיו, במטרה לשפר ולקיים מציאות סביבתית טובה יותר".

 

8 הפרויקטים שנבחרו לשנת 2016, הם:

המיזם: שמירת טבע 35. שם היחידה - בא"ח צנחנים, מחנה איתן. מטרת המיזם היא שמירה על ערכי טבע המצויים בשטח האש של היחידה, ובאמצעותם חיזוק המודעות לשמירת הטבע בשטח האש בכלל. הפעילות תאפשר התאוששות מהירה של צמחיית התבלין שנפגעה, ושיקום של אוכלוסיות הצבאים והדרבנים במרחב. נוסף לכך, ישומר במרחב אתר ארכיאולוגי, כך שבעתיד יוכל קהל שוחרי ידיעת הארץ להיכנס למקום. המיזם נועד לחנך למודעות לשמירת הטבע בבסיס ובשטח האש הסמוך, ולעודד את החיילים ואת המפקדים לנקוט פעולה בכל הקשור ליזמות סביבתית. 

חיילים מנקים באזור החרמון      (צילום: דב גרינבלט) (צילום: דב גרינבלט)
חיילים מנקים באזור החרמון (צילום: דב גרינבלט)
 

המיזם: מים ושמים. שם היחידה - זירת ים סוף. מטרת המיזם היא לעודד את יחידות חיל הים בגזרה הימית של ים סוף, לממש את אחריותן לשמירה על ערכי הטבע בסביבתן - מעל ומתחת למים - ולחנך חיילים ומפקדים למודעות סביבתית לערכי טבע בגזרתם ולאיומים עליהם. נקיטת יוזמה על ידי מפקדי היחידות למיתון ההשפעות הסביבתיות השליליות של פעילות חיל הים במפרץ חיפה ובחופו, תסייע לשיפור מצב הסביבה הימית ועולם החי שלה.

 

המיזם: פותחים חלון לנחל שניר. שם היחידה - מטא"מ בית הלל. מטרת המיזם היא להסדיר את הגדה המערבית של נחל שניר, הנושקת לבסיס מטא"מ בית הלל, ולחנך את חיילי הבסיס למעורבות תוך יצירת תחושת אחריות לסביבה בקרבם. חיילי היחידה ומפקדיה יעסקו במהלך השנה בפעילות שוטפת לסילוק מפגעים אקולוגיים בתפר שבין הנחל לבין גדר המחנה, ויסייעו בכך לשיקומה המהיר של הצמחייה הטבעית בגדת הנחל.

 

המיזם: ילת"מ למען הים. שם היחידה - ילת"מ. מטרת המיזם היא לבצע פעילות ייעודית לשמירה על הסביבה הימית של הים התיכון באזור הפעילות של היחידה, לחנך לחיזוק תחושת המחויבות של חיילי היחידה ומפקדיה לשמירה על ערכי טבע מוגנים, ולבצע פעילות תשתיתית לשמירה על אוכלוסיות בעלי חיים הנמצאים בסכנה בתווך הימי והתת-ימי.

 (צילום: דב גרינבלט) (צילום: דב גרינבלט)
(צילום: דב גרינבלט)
  

המיזם: שומרים על העופות הדורסים. שם היחידה - נחשונים. מטרת המיזם היא להגדיל את מספר אתרי הקינון של עופות דורסים במרחב היחידה, לחנך את חיילי היחידה ומפקדיה למודעות לשמירת הטבע ולעשותם לשגרירים לנושא זה. הפעילות החינוכית של המיזם תשמש מנוף וכוח מניע לכלל הפעילויות הפיזיות שיבוצעו במסגרת המיזם.

 

המיזם: מצילים את אירוס הגולן. שם היחידה - עוצבת הבשן. מטרת המיזם היא להפוך את מרחב בריכת האירוסים ונחל זוויתן, לאתר פעיל ולשמורת טבע נגישה למבקרים בסופי השבוע, זאת באמצעות סימון מקבצים של פרחי אירוס הגולן והסדרת מסלול הליכה בטוח אליהם. המיזם מכוון לחינוך לשמירת הטבע, וייקחו בו חלק כלל חיילי צה"ל המשרתים ברמת הגולן.

 

המיזם: הצבי ישראל. שם היחידה - בסיס אימונים שטח 100. המיזם נועד לשקם ולטפח ערכי טבע ומורשת בשטחי האש של היחידה, ולקיים פעילות חינוכית ופיזית שמטרתה לאושש את אוכלוסיית הצבי הארץ ישראלי על ידי אימוצו בשטחי הבסיס, כערך טבע שיש להגן עליו. במסגרת המיזם, תונגש ותוסדר הגעת מטיילים בסופי שבוע, שבהם הכניסה לשטח מותרת, אל בית הכנסת הקדום במרות.

 

המיזם: בנשמ"ה - בט"ר ניצנים שומרים על הסביבה. שם היחידה - בט"ר ניצנים. מטרת המיזם היא לשמור על בתי הגידול הייחודיים של החולות הנודדים באזור ניצנים, באמצעות תחזוקה שוטפת של שטחי האש של היחידה, וחינוך המפקדים וטירוני המערך למודעות לנושאי שמירת טבע וההגנה על בית הגידול.

 

גיא סלעי, רכז הפרוייקט בחברה להגנת הטבע, הסביר: "אני מאמין שלמיזם הזה יש את הכוח לשנות את שמירת הטבע בארץ ישראל בכלל. המיזם נולד מתוך ההבנה שהצבא מנהל כמות אדירה של שטחים ברחבי הארץ. האחריות על השטחים היא של המפקדים. הרבה פעמים הם השטחים הכי שמורים שיש. לדוגמה, באזור בקעת הירדן

 יש את הגבול הבינלאומי ובפועל בגלל תוואי השטח הגדר עוברת סמוך לכביש 90. השטח הנרחב בין כביש 90 לנהר הוא שמורת טבע למרות שהוא מוגדר שטח בטחוני. אף אחד לא בונה שם ולא מתכנן שם".

 

סלעי הוסיף כי השאיפה היא שהשמירה על ערכי הטבע וההתייחסות אליהם בתהליכי התכנון והחינוך של היחידה יבואו לידי ביטוי. "הצבא הוא צבא. יש לו ראש. וכשהראש מחליט שזו המטרה המרכזית ניתן הדגש לעניין, אפילו שהצבא לא ידוע כשומר הטבע הכי גדול", הוא אמר. "כשניגשו יוזמי הפרוייקט לרמטכ"ל אייזנקוט כשהיה עוד סגן רמטכ"ל והציגו לו את המיזם, הוא הגדיר אותו ככביש 6 של צה"ל לשינוי תפיסה בנושאי טבע וסביבה. מתוך הבנה שהם לא מספיק טובים בזה וצריך לנקוט בפעולות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דב גרינבלט
חיילים מנקים באזור החרמון
צילום: דב גרינבלט
מומלצים