שתף קטע נבחר

מהפך אוסטרי

מנהיג "מפלגת החופש" הימנית האוסטרית, היינץ-כריסטיאן שטראכה, צפוי להגיע לארץ ולקיים כמה פגישות עם בכירים ישראליים. אם הפגישות המתוכננות אכן ייצאו לפועל, תהיה זו פריצת דרך משמעותית מבחינת מפלגתו, הנאבקת על שינוי תדמיתה ומתאמצת להיפטר מתווית הקיצוניות, שהודבקה לה

לילה ח'אלד, חברת המועצה הלאומית הפלסטינית, ידועה יותר כטרוריסטית מאשר כפוליטיקאית. ב-1969 השתתפה ח'אלד בחטיפת מטוס של חברת התעופה האמריקנית TWA - ששניים מנוסעיו, ישראלים הועברו לסוריה כאסירים. שנה לאחר מכן הייתה מעורבת בניסיון חטיפת מטוס אל על במהלכו נפצעה. לאחר פחות מחודש מעצר בבריטניה היא שוחררה במסגרת עסקת חילופי אסירים ובני ערובה.

 

עוד בערוץ הדעות:

כשהמכסה הופכת לתקרה בשירות המדינה

רצון ההמון

ממדרגות הרבנות לגיהנום

שלושה שלבים לשלום

האיילת והחרב

 

ח'אלד (71), ילידת חיפה המנדטורית, הוזמנה לאחרונה על ידי "מרכז התרבות האוסטרי-ערבי" בווינה לשאת הרצאה. בהזמנה לאירוע מתוארת ח'אלד כ"לוחמת חופש", "אייקון מהפכני של המאבק האנטי-אימפריאליסטי".

 

בשל עברה הטרוריסטי סירבו עד כה הרשויות באוסטריה להעניק לח'אלד אישור כניסה לארצם, אך בשל מדיניות הגבולות הפתוחים בין מדינות האיחוד האירופי, הצליחה ח'אלד להשיג אשרת כניסה להולנד, שמאפשרת לה לנוע בחופשיות יחסית ברחבי אירופה.

 

הרצאה שתוכננה לח'אלד בגרמניה בפני ארגון מהגרים פלסטינים בוטלה ברגע האחרון, לאחר התערבות הרשויות, וכעת פועלים ארגונים שונים גם לביטול הופעתה בווינה.

 

בין המתגייסים לביטול הרצאת המחבלת נכלל גם מנהיג "מפלגת החופש" הימנית האוסטרית, היינץ-כריסטיאן שטראכה, יורשו בצמרת המפלגה של איש הימין הקיצוני ומעריץ הנאצים יורג היידר. "אסור להעניק באוסטריה במה לאדם שכבר הביא לידי ביטוי מספר פעמים את האידיאולוגיה הקיצונית שלו, כדי שיפיץ ברבים את רעיונות הרדיקליים", קבע שטראכה ודרש משירות הביטחון האוסטרי לאסור את כניסת ח'אלד לשטח אוסטריה.

 

בעברו היה גם שטראכה מקורב לגורמי ימין קיצוני. עם תחילת הקריירה שלו כמנהיג "מפלגת החופש" הוא הואשם ע״י יריביו הפוליטיים וגם על-ידי ראשי הקהילה היהודית האוסטרית בעידוד עמדות גזעניות ואנטישמיות. אך שטראכה, שהפך את מפלגתו לשנייה בגודלה במדינה וגדלים סיכוייו על רקע משבר הפליטים לנצח בבחירות הכלליות שייערכו בשנה הבאה, הפך באופן הדרגתי לידידה הטוב ביותר של ישראל באוסטריה ומקפיד לסלק משורות מפלגתו חברים המתבטאים באופן אנטישמי.

 

בדרך לישראל

שטראכה עומד כעת להגיע לביקור בישראל, שנועד לקדם את הקשרים בין מפלגתו לבין גורמים פוליטיים בארץ. בעבר ביקר כבר שטראכה כמה פעמים בישראל, אך לא זכה להיפגש עם גורמים ישראליים רשמיים.

 

הפעם מקווה שטראכה, טכנאי שיניים במקצועו, לקיים כמה פגישות עם בכירים ישראליים, ולבקר באופן פרטי ב״יד ושם״. אם הפגישות המתוכננות אכן ייצאו לפועל, תהיה זו פריצת דרך משמעותית מבחינת מפלגתו של שטראכה, הנאבקת על שינוי תדמיתה ומתאמצת להיפטר מתווית הקיצוניות, שהודבקה לה.

מפלגות ימין חדש נוספות באירופה שואפות למרכז את עצמן בתודעה הציבורית בארצן ובעולם. ישראל הרשמית נמנעה עד כה מלקיים קשר ישיר עם "מפלגת החופש" מחשש שהמפלגה תשתמש בישראל כתעודת הכשר פוליטית, מבלי לשנות את עמדותיה.

 

אלא ששטראכה, לדעת רבים, הוכיח קבל עם ועדה שהוא מרגיש מחויב לישראל ורואה זהות ערכים גדולה בינה לבין ארצו.

 

בהופעה בטלוויזיה הציבורית של אוסטריה בדצמבר האחרון הצהיר שטראכה: "העמדה שלנו ברורה ביותר: אם מדינות מסוימות לא מכירות בזכות קיומה של ישראל, אם קבוצות בעולם הערבי אינן מכירות בזכות קיומה של ישראל, ואם פעיליהן נושאים שלטים שעליהם קריאות להשמיד את העם הישראלי, את מדינת ישראל, לזרוק את תושביה היהודיים של ישראל לים, אלו הם דברים שאינם מקובלים. כל עוד לא מכירים במדינת ישראל ומכבדים אותה לא יכול להיות שלום".

 

שטראכה גם גינה ברורות את "האנטישמיות החדשה" של קהילות המהגרים הערביות והמוסלמיות.

 

הצהרה פומבית זו ושורת צעדים שנקט להרחקת גורמים אנטישמיים ממפלגתו, הביאו בזמן האחרון לשינוי גישה מצד ראשי הקהילה היהודית האוסטרית כלפי מנהיג "מפלגת החופש".

 

בראיון שהעניק לפני ימים אחדים אמר ראש הקהילה היהודית אוסי דויטש: ״אני מרוצה כשפוליטיקאי ולא משנה

 מאיזה צד, מתבטא באופן חיובי כלפי ישראל. עושים זאת גם כמה פוליטיקאים קיצוניים, כמו חרט וילדרס (מנהיג מפלגת החופש ההולנדית), שהיה לאחרונה בווינה. עם זאת, לא ייתכן שמישהו יתבטא באופן חיובי כלפי ישראל ובה בעת יתקוף את האיסלאם. זו לא העמדה שלנו. אני מזהיר מפני קיצונים מוסלמים, אך רוב המוסלמים הם שוחרי שלום".

 

גם איש העסקים היהודי-אוסטרי מרטין שלאף, המקושר לפוליטיקאים רבים בארצו ובישראל, וחבר רשמית במפלגה הסוציאל-דמוקרטית האוסטרית, השמיע לאחרונה דעה פייסנית מאוד כלפי שטראכה וחלק לו שבחים בשל היותו היחיד, לדבריו, שמעלה את השאלה כיצד צריכה אוסטריה להתמודד עם גל האנטישמיות החדשה בקרב ציבורי הפליטים והמהגרים שהגיעו אליה, גם בחודשים האחרונים. "שטראכה היה הראשון שעשה זאת", אמר שלאף. "יהיה זה שחצני וציני לטעון שהוא עשה זאת כי רצה להפוך למקובל פוליטית. אני יודע ששטראכה זכה לקיתונות של ביקורת מקרב גורמי ימין קיצוני בגלל נסיעותיו לישראל והצהרותיו בעד ישראל. הוא לא עשה זאת בגלל פופוליזם. אני מאמין באמת לשטראכה. הייתי מייחל, שמישהו ממפלגתי (הסוציאל-דמוקרטית) יאמר דברים כאלו״.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים