שתף קטע נבחר

שביתה בצפון בגלל פתיחת שוק הביצים: "זה יישום חזון חיזבאללה - המושבים יתרוקנו"

החקלאים במועצות לאורך הגבול מוחים על הרפורמה של שר החקלאות שתאפשר ייבוא עשרות מיליוני ביצים בשנה: "זה חיסול הציונות והפרנסה שלנו. אנשים ינטשו". למאבק התגייסו בכירי פיקוד צפון בעבר: אשכנזי, מופז, מרדכי וקפלינסקי

 

 (צילום: שמעון ביטון) (צילום: שמעון ביטון)
(צילום: שמעון ביטון)
"מבחינתנו המשמעות של ביטול המכסות והתכנון בענף הלול היא חיסול היישובים וחיסול הציונות", כך אמרו אתמול (א') חקלאים ביישובי קו העימות בגבול לבנון, בתגובה לרפורמה בענף שבמסגרתה ייפתח השוק לייבוא עשרות מיליוני ביצים בשנה.

 

מחר יושבתו המועצות האזוריות ה"מושביות" באזור גבול לבנון – מבואות חרמון, מרום הגליל ומעלה יוסף – והתושבים, בסיוע חקלאים מכל רחבי הארץ, ייצאו להפגנת מחאה מול גדר המערכת באזור המושב אביבים. מערכות החינוך ביישובי המועצה יושבתו, וכך גם השירותים לקשישים, שירותי הרווחה, איסוף האשפה ועוד.

 

מאז הוקמו היישובים, בראשית ימי המדינה, היה ענף ההטלה אחד המרכזיים ביישובים ועליו מבוססת פרנסת רוב החברים. יוסי אדוני ממושב זרעית מחזיק במשק 3,000 מטילות, שמהן מתפרנסת משפחתו בת חמש הנפשות. "עבור 70% מהמגדלים זו הפרנסה היחידה, ועבור 30% האחרים זו ההכנסה העיקרית שלהם", הוא אומר. "כלומר שהבעל או האישה עובדים כשכירים בעבודה נוספת.

 

"אנחנו מצפים מממשלת ישראל שתחזק אותנו, לא שתגרום לנו לקרוס. נעשה הכול כדי שדבר כזה לא יקרה. המשמעות היא פשוטה: הפרנסה לתושבים זה מה שמחזיק אותנו כרגע על הגבול. אנשים ינטשו את היישובים, הבנים יברחו לנו. וזו גם הציונות וההגנה – מעבר לכלכלה אנחנו כמו חיילים, מוצבים על הגדר, ואת זה אסור לשכוח".

יוסי אדוני והמטילות ()
יוסי אדוני והמטילות
הוא הוסיף כי הדיבור על פיצוי החקלאים על אובדן ההכנסה הוא הזוי: "אנחנו לא למכירה. אנחנו במאבק מול שר החקלאות, ראש הממשלה ושר האוצר. אנחנו לא מתכוונים להפסיק את המאבק עד להשגת שתי תוצאות: ביטול המהלך לביטול מכסות הייבוא, ותוכנית שתיתן לנו שקט כלכלי, ביטחוני ונפשי ל-20 שנה. המצב הנוכחי לא יכול להימשך. המצב החברתי ביישובים גרוע ביותר ואנשים חיים בייאוש ואי-ודאות. נעשה הכול כדי שממשלת ישראל תחזור לקרקע המציאות ולציונות".

 

ראש המועצה האזורית מרום הגליל עמית סופר מוסיף: "בשנות ה-50 וה-60 קראו לנו חלוצים. המשפחות שלנו הפריחו את שממת ההר, חיו באיום ביטחוני תמידי, ספגנו אבדות, אבל כנגד כל הסיכויים עשינו ציונות, הקמנו יישובים, טיפחנו חקלאות והגדלנו את ההתיישבות. היום שר החקלאות אומר לנו שנגמרה הציונות. האידיאולוגיה התפוגגה. מדיניות משרד החקלאות מגשימה את חזון חיזבאללה: יישובי גבול הצפון יינטשו והאזור יהפוך להרי רפאים".

 (צילום: שמעון ביטון) (צילום: שמעון ביטון)
(צילום: שמעון ביטון)

ראש המועצה האזורית מבואות חרמון, בני בן מובחר, קרא לשר החקלאות אורי אריאל "להתעשת, רגע לפני שחלק גדול מהיישובים ננטשים. לבטל את התוכנית ולהמשיך בתכנון של לולי ההטלה בישראל". לדבריו, יש מקום להרחיב את היישובים ולהקים לולים נוספים עבור בנים ממשיכים: "זו הדרך להחזיר את הבנים ולעבות את היישובים במשפחות צעירות.

 

"במקום זה רוצים לפתוח את השוק וכל טייקון תל אביבי יוכל להקים לעצמו לול בין חדרה לגדרה. רוצים להוריד את המחירים? בבקשה, המחירים לא יקרים בגלל מה שמרוויחים החקלאים אלא בגלל מה שמרוויחים הטייקונים והמתווכים בדרך. את המחירים לצרכן הרפורמה הזו לא תוריד".

 

אתמול קיבלו התושבים עזרה בלתי צפויה מוותיקי מערכת הביטחון בעבר בצפון. שרי הביטחון בעבר שאול מופז ואיציק מרדכי, הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, ומשה קפלינסקי, שכיהן אף הוא כאלוף הפיקוד בעבר, פנו לשר האוצר משה כחלון וביקשו ממנו לא לתמוך בהחלטה. "מדובר בחקלאים דור שני ושלישי, אשר מקיימים בתנאים קשים חיי שגרה ועבודה לאורך גבול הלבנון, ואשר החליטו להיאחז בהר ובאדמה, לא להיכנע לטרור ולבעיות הביטחון ולא לפיתויים אחרים, ולהשתקע עם בני משפחותיהם בגבול הצפון", כתבו הביטחוניסטים לכחלון.

 

הם הוסיפו כי "70% מלולי ההטלה לביצים נמצאים, ולא במקרה, במושבים האמורים. מהלך זה יביא למכה קשה על המגדלים והוא יפגע בחוסן היישובים. לאורך השנים שבהן היכה הטרור כמעט בכל יישוב ומושב לאורך הגבול וגבה מחיר דמים כבד, לאורך מבצעים כמו דין וחשבון, ענבי זעם, ליטני, ומלחמת לבנון הראשונה והשנייה, צפינו בהערכה רבה באנשים הללו, גברים ונשים, מבוגרים וצעירים, אשר לא נטשו את היישובים, נאחזו בקרקע והתמידו בעבודת החקלאות ואיסוף הביצים גם תוך סיכון חייהם".

 

בסיום המכתב קראו הארבעה לשר "למנוע צעדים חפוזים ולא אחראיים שיתבררו לאחר מעשה כהרי גורל".

 

שר החקלאות אורי אריאל מסר בתגובה למחאת חקלאי הצפון: "אני מאמין שהחקלאות היא ערך ומקור פרנסה חשוב ביותר. בסיורים הרבים שקיימתי בצפון ראיתי את החקלאים ביישובי הגליל שמעבדים את האדמה במסירות עד המילימטר האחרון, ובכך מפתחים את הארץ שלנו ושומרים על גבול הצפון. כמו שאמרתי בעבר, כל הרפורמות שנקדם על מנת להוזיל את יוקר המחיה בישראל ייעשו בהידברות ישירה עם החקלאים ונציגיהם".


פורסם לראשונה 10/04/2016 22:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שמעון ביטון
שלט המחאה של החקלאים ביישובי גבול הצפון
צילום: שמעון ביטון
מומלצים