שתף קטע נבחר

מתכנתת מרהט: "התייאשתי מחיפוש עבודה"

עולם ההיי-טק נחשב למקום עבודה אטרקטיבי - אבל הערבים הישראלים מהווים בו רק 3%. מחמד תושב ב"ש: "הקושי העיקרי הוא השפה והיעדר קשרים מבפנים". אחמד תושב טייבה: "הסטודנטים מפחדים להיכשל ונמנעים מלנסות. הצטרפנו למפגש שערכו חברות מובילות כמו אמדוקס ואינטל עם סטודנטים ובוגרי הנדסה ומדעי המחשב בני המגזר. צפו

"ענף ההיי-טק מציע בכל זמן נתון כ-5,000 משרות שנותרות בלתי מאוישות - אשר נתפסות בכ-79% מהמקרים בגיוס של 'חבר מביא חבר'. באנו לשנות את זה", כך הסבירו מארגני אירוע שולחנות עגולים לגיוון תעסוקתי ולשילוב של צעירים מהחברה הערבית, בעלי תואר בתחומי ההנדסה, מדעי המחשב ומערכות מידע, אשר נערך השבוע בבאר שבע. האם מדובר בקולות של שינוי? צפו באירוע:

 

האירוע, שנערך ביוזמת עמותת ITWorks ונערך במתחם של חברת Wework הוא חלק מתכנית להסבה, הכשרה, השמה וליווי סטודנטים ואקדמאים מהחברה הערבית שמממן ומוביל משרד הכלכלה, בעלות של כעשרה מיליון שקלים. על פי נתוני משרד הכלכלה בישראל ישנם מאות אקדמאים מאוכלוסיית החברה הערבית שסיימו את לימודיהם באחד או יותר מהמקצועות הרלוונטיים לעבודה בתחום התעשייה עתירת הידע, אך חרף ניסיונות חוזרים ונשנים אינם מצליחים למצוא עבודה במקצוע אותו למדו.

 

"גיוס של 'חבר מביא חבר' המאפיין את סקטור ההיי-טק גורם בעצם להדרת אוכלוסיות שלמות מענף הצומח ביותר בישראל, ההיי-טק וכך משאיר אוכלוסיות שלמות מאחור", מסבירה יפעת ברון, מנכ"לית עמותת ITWorks.

 

 (צילום: רותם מלול - יח"צ ITWorks) (צילום: רותם מלול - יח
(צילום: רותם מלול - יח"צ ITWorks)

"שילוב אוכלוסיות נוספות במעגל העבודה בכלל ובהיי-טק בפרט הוא קריטי", אומרת ברון. "פחות מ-2% מערביי ישראל משולבים בתעשייה, לעומת ייצוגם באוכלוסיה ששווה לכ-20%. אלפי בוגרים מהחברה הערבית מסיימים מדי שנה לימודי הנדסת תוכנה, או מחשבים או מקצועות רלוונטיים אחרים - ובכל זאת אינם מצליחים להשתלב בתחום הכשרתם והשכלתם. אירוע מסוג זה נועד לסייע לשינוי המצב".

 

באירוע השתתפו כ-120 איש, מתוכם מנהלים בכירים בתעשייה עתירת הידע בדרום, מחברות מובילות כגון אמדוקס, WIX, EMC, אינטל, סאדיל טכנולוגיה, dB motion , נס טכנולוגיות ועוד שהגיעו להכיר מועמדים פוטנציאלים.

 

"לעולם לא ניתן למצוא מישהו שיעזור מבפנים"

"יש כמה קשיים - והראשון בהם הוא השפה. עבורנו עברית היא שפה שנייה ואנגלית היא שפה שלישית, ובמהלך התואר אין התייחסות לזה", אומר מחמד שקיר (23), תושב באר שבע הלומד תואר להנדסת תוכנה באוניברסיטת בן גוריון.

 

 (צילום: רותם מלול - יח"צ ITWorks) (צילום: רותם מלול - יח
(צילום: רותם מלול - יח"צ ITWorks)

"הקושי השני הוא העובדה שרק 3% מהעובדים בתחום הם מהחברה הערבית. כמעט אף פעם אי אפשר למצוא מישהו מבפנים שיכול לסייע לך ולתת לך רקע על הארגון שאתה מנסה להשתלב בו", הוא מוסיף. "לפי סקרים זה מעלה את הסיכויים של המועמד להתקבל למשרה. הקושי השלישי הוא העובדה שאתה מתמודד עם אנשים בעלי ניסיון - גם כאלה שרכשו ניסיון בצבא".

 

"למדתי הרבה מהיריד - לגבי תהליך הקבלה ומה מצופה ממך. אין העדפה או התייחסות מיוחדות אלינו, והצפייה מאיתנו היא כמו כל מתמודד אחר - ולדעתי זה לא פייר עבור רוב האנשים פה. יש פה פוטנציאל לא מנוצל".

 

אחמד עאזם (22), תושב טייבה הלומד מדעי המחשב שנה ב' באוניברסיטת בן גוריון, סבור כי הפחד מוביל לעובדה שהאוכלוסייה הערבית מהווה מיעוט מזהיר בקרב אנשי ההיי טק. "הסטודנטים מפחדים להיכשל, ונמנעים מלנסות. הסטודנטים פחות מודעים למה שקורה בשוק ההיי-טק, ומעדיפים לסיים תואר עם ממוצע גבוה".

 

ראודה אלאסד (30), תושבת רהט ובוגרת קורס Q.A, סיפרה כי "אחרי כמה ניסיונות חיפוש עבודה כמעט והתייאשתי, כי בדרום כמעט ולא מקבלים אנשים בלי ניסיון. במרכז הצלחתי למצוא כמה עבודות של מתחילים - אבל בגלל עלויות הנסיעה הן לא השתלמו. בדרום לצערי אין הצעות עבודה שיאפשרו לי לצבור את הניסיון הנדרש".

 

WeWork הוקמה בשנת 2010 על ידי אדם נוימן ומיגל מקלוי. החברה מספקת שטחי עבודה בבנייני משרדים ליזמים, עצמאיים, סטארט-אפים, חברות קטנות וחטיבות של תאגידים גדולים. החברה פועלת כיום ב-77 אתרים הממוקמים בעשרים ושלוש ערים מרכזיות בארה"ב, ושבע מדינות - בהן ארה"ב, ישראל, אנגליה, הולנד ועוד. במהלך שנת 2016 צפויה החברה לפתוח משרדים נוספים בישראל וברחבי העולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רותם מלול - יח"צ ITWorks
צילום: רותם מלול - יח"צ ITWorks
מומלצים