שתף קטע נבחר

כשלטרוריסטים היה קשה בקרב, הם עברו לילדים מתאבדים

כשארגון הטרור האיסלאמיסטי "בוקו חראם" רשם מפלות בקרבות עם צבא ניגריה, הוא עבר לשיטת פעולה יעילה וקטלנית במיוחד - שימוש גובר בילדים, בעיקר בנות, כמחבלים מתאבדים בבתי ספר ובשווקים הומי אדם כי איש לא חושד בהם: "חלק מהילדים בכלל לא יודעים שהם נושאים עליהם פצצות"

ילדים בצ'יבוק, ניגריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ילדים בצ'יבוק, ניגריה(צילום: AFP)

 

השימוש של ארגון הטרור האיסלאמיסטי "בוקו חראם" בילדים מתאבדים זינק פי 11 במערב אפריקה בשנה שעברה. כך מסרה היום (יום ג') סוכנות של האו"ם שפועלת בניגריה. לפי הארגון, ילדים, הקטן בהם בן שמונה ורובם בנות, מפוצצים את עצמם בבתי ספר ובשווקים בשירות ארגון הטרור הניגרי.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של ynet

 

פיגועי התאבדות התפשטו מעבר לגבולותיה של ניגריה, ומספר הולך וגדל של תקיפות קטלניות מבוצע על ידי ילדים שמסתירים את חומרי הנפץ מתחת לבגדיהם או בסלים.


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"השימוש בילדים, בייחוד בבנות, כמחבלים מתאבדים הפך למאפיין המגדיר ומדאיג של הסכסוך הזה", אמר לורן דוביליה, דובר אזורי של "קרן החירום הבינלאומית של האומות המאוחדות לילדים" (יוניס"ף). "זה למעשה להפנות את הילדים נגד הקהילות שלהם על-ידי הקפת גופם בפצצות", הוא אמר. 

 

2015: 44 פיגועי התאבדות של ילדים, 2014: 4 פיגועים בלבד

בשנה האחרונה נרשמו 44 פיגועי התאבדות של ילדים במערב אפריקה, רובם בקמרון ובניגריה. כך מסר יוניס"ף. ב-2014, לשם השוואה, בוצעו ארבעה פיגועים בלבד של ילדים מתאבדים. דוביליה אמר כי חלק מהילדים הקטנים בכלל לא יודעים שהם נושאים על גופם חומרי נפץ, שלרוב מופעלים מרחוק.

 

במשך שש השנים האחרונות ניהל ארגון "בוקו חראם" קמפיין להקמת אמירות איסלאמית בצפון-מזרח ניגריה. לפי נתוני צבא ארצות הברית, במהלך קמפיין זה נהרגו כ-15 אלף בני אדם. לאחר שבשנה שעברה הצליח הצבא הניגרי להניס את ארגון הטרור ממעוזיו באזור, הגביר "בוקו חראם" את השימוש בילדים מתאבדים. טקטיקה זו הוכיחה את עצמה יעילה למדי עם עלייה במספר ההרוגים בפיגועים של "בוקו חראם", בשל העובדה שילדים לא נתפשים כאיום על ידי האנשים.

 

צבא ארצות הברית מסר כי לא ברור אם "בוקו חראם" מכריח ילדים לבצע פיגועי התאבדות, אבל לדבריו נערות שנאנסו על ידי הארגון הן פגיעות יותר וסובלות יותר מבעיות פסיכולוגיות, ולכן קל יותר לנצל אותן למשימות התאבדות.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
ארגון זכויות האדם הבינלאומי "אמנסטי אינטרנשיונל" מעריך כי "בוקו חראם" חטף כ-2,000 נשים וילדות מאז 2014 ומשתמש בהן כטבחיות, שפחות מין, לוחמות ומחבלות מתאבדות. חלפו כבר שנתיים מאז חטפו אנשי ארגון הטרור כ-270 תלמידות בית ספר ניגריות בעיר צ'יבוק - רבות מהן אולצו להמיר את דתן לאיסלאם ולהינשא לשובים שלהן.

 

"את מ'בוקו חראם', אל תתקרבי אלינו!"

לפי יוניס"ף, 75 אחוזים מהמחבלים המתאבדים הם בנות, שלרוב לא מעוררות חשד בקרב האנשים, אף שבאחרונה גישה זו משתנה. עוד מסר הארגון שילדים שנחטפו על ידי "בוקו חראם" אולצו לתקוף את המשפחות שלהם כדי להפגין את נאמנותם לארגון הטרור.

 

אף שילדים רבים משוחררים מידי "בוקו חראם" עם השתלטות הצבא הניגרי על יותר ויותר שטחים של הארגון, הם לעתים קרובות סובלים מתדמית שלילית ומדחייה. "כמה נשים היכו אותי", סיפרה קאדיג'ה בת ה-17, שמתגוררת במחנה עקורים בניגריה, לסוכנות יוניס"ף. היא והתינוק שלה, שנולד לאחר שהרתה מהאיש שאנס אותה, ברחו מהשבי במהלך מתקפה של צבא ניגריה על "בוקו חראם". "הן אמרו: "את אשת 'בוקו חראם', אל תתקרבי אלינו!", היא סיפרה.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ארגון יוניס"ף מסר שילדים הם הקורבנות העיקריים באחד מהמשברים ההומניטריים הקשים ביותר באפריקה, ומהווים רוב בקרב 2.3 מיליון האנשים שנעקרו מבתיהם מאז אמצע שנת 2013. דוביליה אמר כי הילדים שהופרדו מהמשפחות שלהם בעקבות הסכסוך ונטשו את בית הספר פגיעים מאוד וקל יותר לגייס אותם לארגונים חמושים.

 

לפי ארגון זכויות האדם הבינלאומי Human Rights Watch, כמיליון ילדים ניגרים לא רוכשים חינוך. אחת הסיבות לכך היא ש"בוקו חראם" הרס יותר מ-900 בתי ספר והרג יותר מ-600 מורים בשל התנגדותו הגדולה לחינוך מערבי ולחינוך בכלל. "'בוקו חראם' שודד דור שלם של ילדים בצפון-מזרח ניגריה מהחינוך שלהם", אמר מאוסי סגאן, חוקר בארגון זכויות האדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ילדים בצ'יבוק, ניגריה
צילום: AFP
מומלצים