שתף קטע נבחר

חופש לילדים, מכה להורים: "פוגע בכיס"

הבוקר ייצאו התלמידים לחופשת פסח, שהתארכה השנה ל-18 ימים. "עדיף כבר לא לעבוד", אומרים הורים, "אין שום פתרון נוח לילדים". ויש מי שפועל לשינוי: "לוח החופשות נקבע לפני 70 שנה - בואו נתקדם"

"עדיף כבר לא לעבוד". איך מתמודדים עם החופש שהתארך? (צילום: רעות רימרמן) (צילום: רעות רימרמן)
"עדיף כבר לא לעבוד". איך מתמודדים עם החופש שהתארך?(צילום: רעות רימרמן)

המורים והילדים קיבלו עוד חופש, אבל מה יעשו ההורים? ללוח החופשות של שנת הלימודים הנוכחית הצטרפו השנה שני ימי חופש נוספים, האחד בחודש שעבר בחופשת הפורים, והשני יאריך את חופשת הפסח של התלמידים מ-17 יום בשנה שעברה ל-18 יום השנה. "כל היום אנחנו מחפשים מה לעשות, והכול יקר. פשוט לא משתלם לעבוד בימים האלה", זעמו ההורים שילדיהם יוצאים הבוקר (יום ד') לחופש ארוך, ארוך מאוד.

 

אופיר שמיר, אב לארבעה מאבן יהודה, סיפר בשיחה עם ynet על ההתמודדות השנתית עם חופשת הפסח. "אין לי מושג מה אני הולך לעשות, אני עצמאי ואני עובד מהבית", סיפר. "כל יום כזה הוא בעייתי מאוד עבורי. אני צריך לעבוד עם שלושה ילדים שנמצאים בבית ואחד בגן פרטי שעליו כמובן שאני משלם יותר. האמת היא שאין לי ברירה, אשתי עובדת כשכירה ואין לה חופש, ואנחנו פשוט עושים משמרות ובקושי רואים אחד את השנייה".

 

"לפעמים, ובמיוחד בשביל עצמאי, פשוט לא משתלם לעבוד בימים האלה ולשלוח את הילדים לפעילות", הוסיף שמיר. אמנם יש קייטנות שעוזרות חלקית, אבל הן עולות לפחות 1,000 שקל לילד, ובחול המועד אין בכלל פתרון - זה או בייביסיטר שעולה גם הרבה כסף או סבתות. לפעמים משתלם כספית פשוט להישאר בבית ולעבוד בלילה. אני לא מבין בכלל למה נוסף עוד יום השנה, זאת תקופה בעייתית מספיק, אז למה להכביד עוד יותר? מיותר לציין שלא ממש הסבירו לנו את הסיבה לכך".

 

גם רינת זר, אימא לשלושה מחולון, סיפרה על הקושי בהתמודדות עם החופש. "מאוד קשה לבקש חופש לכל כך הרבה זמן, הבוס שלי לא מאשר לי לקחת כל כך הרבה ימי חופש, בעלי הוא עצמאי ולא יכול בכלל לקחת חופש מהעבודה. אני אצטרך לקחת אותם לעבודה, שזה בעייתי מאוד. כל היום אני מחפשת פעילויות לילדים, כמו להסתובב בקניונים וכל מיני פעילויות חינמיות כי זה מאוד יקר. גם אם אני לוקחת ימי חופש זה מוריד לי חצי מהמשכורת, ואני מפחדת על העבודה שלי".

 

"זה פשוט חוצפה שהוסיפו עוד יום, זה פוגע בפרנסה ומקשה מאוד לתפקד ככה כהורים עובדים", זעמה זר. "אמנם גם המורים צריכים חופש, אבל לנו אין את הפריבילגיה לא לעבוד בחגים לכל אורך השנה כי זה יפגע לנו בפרנסה. אני עוד עם שלושה ילדים שלאחד מהם יש גן פרטי, מה יעשו אנשים עם חמישה ילדים?".

 

"לוח החופשות נקבע לפני 70 שנה. בואו נתקדם"

יערה ישורון, יו"ר ארגון הורים עובדים לשינוי, נמצאת במאבק על לוח חופשות החגים כבר שמונה שנים. לדבריה, ההתנהלות החד-צדדית של משרד החינוך פוגעת בעיקר בהורים. "לא יכול להיות שבגוף כזה משמעותי, שמשפיע על חיים של מאות אלפי הורים במדינה, מקבל החלטות שרירותיות בחדר חשוך ואף אחד לא יודע לפי מה קובעים את הימים האלה", אמרה שורון. "אמורים להיות 220 ימי לימודים בשנה וזה אף פעם לא קורה".

 

על הטענה של משרד החינוך כי ימי החופש נקבעים על פי לוח חגי ומועדי המדינה אמרה ישורון: "אני לא מבינה למה חופשת פסח הוקדמה השנה ביום. מתי זה קרה בעבר? על רקע מה זה קורה? מדובר בשאלות שצריך לשאול ומישהו צריך לתת עליהם תשובה".

 

ההורים מדגישים כי המאבק שלהם אינו בא לפגוע במורים בשום דרך. "אני מבינה את הטענה שמורים צריכים חופש ומכבדת את זה, ואנחנו מעריכים מאוד את העבודה שהם עושים, אבל לוח החופשות נקבע לפני 70 שנה אז בואו נתקדם, בואו נשב ביחד ונסדיר את זה עבור כולם", אמרה ישורון. "בסוף זאת מערכת שעובדת ביחד אם החינוך חשוב לכם בואו נראה איך אפשר לעשות את זה ביחד. ואין סיבה שזה לא יקרה".

 

"צריך להבין שכל יום חופש כזה הוא השפעה ישירה על משקי הבית של המשפחות", הוסיפה ישורון. "זוהי השפעה של מאות שקלים, הרבה תלוי גם בכמה ילדים יש לכל משפחה ואז ההוצאה עולה, כל אחד בהתאם למצב הסוציו-אקונומי שלו. זה יוצר פער מובנה אצל הילדים, זה כאב ראש מטורף וכאב לב מאוד גדול, ההורים פשוט מטפסים על הקירות".

 

ממשרד החינוך נמסר: "אין השנה שום שינוי בימי חופשת הפסח ביחס לשנים עברו. במקום חופשה ביום המימונה, יצאו התלמידים לחופשה יום אחד קודם. נושא ימי החופשה במערכת החינוך הוא פרי הסכמות עם ארגוני המורים, מראשית ייסוד מערכת החינוך בישראל".


פורסם לראשונה 12/04/2016 23:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רינת זר. "קשה לבקש חופש לכל כך הרבה זמן"
מומלצים