שתף קטע נבחר

לחייל מחברון מגיע יחצן?

בעידן שבו המשטרה והפרקליטות משתמשות בתקשורת, הייצוג ההולם שמגיע לחשודים ולנאשמים - צריך להיות לא רק משפטי, אלא גם תקשורתי

"מדוע לחייל מחברון יש אשת יחסי ציבור?" שואלים בשבועיים האחרונים ברשתות החברתיות. גולשים זועמים על כך, שמשפחת החייל שכרה יועצת שתנהל את המשבר הציבורי סביב המשפט. בנוסף, הצטרף לצוות ניהול המשבר העיתונאי שרון גל. הגולשים שואלים מדוע אין הצבא אוסר על החייל מלהשתמש ביחסי ציבור, כפי שנאסר עליו לדבר ישירות עם התקשורת.

 

אם נשים בצד את החשדות נגד החייל ואת המחלוקת הציבורית והפוליטית סביב הסיפור - נוכל לראות שיש כאן עניין עקרוני חשוב בהרבה. זכותו של אדם למשפט הוגן. אנו חיים בעידן שבו חשוד עומד בפני שני בתי משפט - הפלילי והציבורי-תקשורתי.

 

בישראל של היום המערכת תוקפת את החשוד לא רק באמצעות הכלים שברשותה, אלא משתמשת בתקשורת ככלי להשיג מידע על התיק, כדי ללחוץ על החשוד ואולי אפילו אחטא ואומר שכדי להשיג קרדיט לעבודתה, ולייצר קרדיט תקשורתי חיובי. החייל מחברון הותקף על-ידי כל שחקן במערכת. מה שנראה לכאורה כמו הדלפות מחקירת מצ"ח, ציטוטים של המג"ד ועד למתקפה עליו מצד הרמטכ"ל, שר הביטחון ואפילו ראש הממשלה עצמו. רק חסר שגם הפרקליטות הצבאית תצטרף למקהלה, כפי שקורה לא אחת בפרקליטות האזרחית.

 

מתקפה על חשוד פוגעת בעיקרון חשוב מאוד לדמוקרטיה הישראלית - עקרון המשפט ההוגן. שהרי אם התקשורת מדברת אשמתו של אדם, יושפעו מכך גם היושבים בכס השיפוט, והמשפט עלול להיות מוטה לרעתו.

 

בנוסף, המתקפה התקשורתית פוגעת גם בזכותו של החשוד לשם טוב. בעוד החשוד יכול להנקות מהחשדות, הכתם הציבורי שמוטל עליו באמצעות התקשורת, לא מוסר בקלות. כך מהלכים ברחובותינו אזרחים רבים שהפרקליטות ויתרה על הגשת כתב אישום נגדם, או שבית המשפט זיכה אותם, אך הציבור תופס אותם כאשמים וחייהם נהרסו.

 

לחשב מסלול מחדש

לכן עלינו לחשב מסלול מחדש. לבחון אפשרות לאסור על הדלפות הפוגעות בזכויותיו של החשוד או הנאשם. בתוך כך עלינו לבחון האם בשם הייצוג ההוגן המגיע לכל חשוד, מגיע לו בנוסף לעורך דין מטעם הסנגוריה הצבאית או הציבורית במרחב האזרחי, מגיע לו גם ייעוץ תקשורתי.

 

צה"ל אמנם מתיר לסנגורים הצבאיים לדבר עם התקשורת, אך אין בסנגוריה דובר שייעץ להם על דרכי ההתנהלות הנכונות מקצועית. יש לייצר תקנים לאנשי מקצוע בתחום, ולבנות יחידה עצמאית מדובר-צה"ל שתוכל לפעול לטובת הלקוחות.

 

בסנגוריה הציבורית אמון על התקשורת אדם אחד בלבד. דובר שאין לצפות שיוכל לסייע בצורה מספקת לכל התיקים היושבים על שולחן הסנגוריה. לכן, יש להרחיב את יחידת הדוברות בצורה משמעותית.

 

כחברה עלינו לשאול האם על הסנגוריה להציב יועצי תקשורת שתפקידם להציג את הצד של המואשם בפשע. זה במיוחד תקף לגבי חיילים האסורים בלדבר עם התקשורת והמתקפה עליהם חד-צדדית בלי יכולת להגנה נאותה. דובר מטעם המדינה או הצבא הוא כמעט הכרח במלחמה הזו המתנהלת בבית המשפט הציבורי, ואם המדינה מבינה שלא כל אדם מסוגל לממן עורך-דין, הרי גם שלא כל אדם יכול לממן יחצ"ן.

 

במאמר מוסגר, עלינו לשאול מהצד של הפרקליטות האם המדינה אמורה להעניק לנפגעי עבירה ייעוץ תקשורתי. במיוחד בימים בהם נפגעות תקיפה מינית רבות מוכפשות על-ידי החשודים בתקיפה שמשתמשים בתקשורת.

 

בסופו של יום, כל אחד מאיתנו עלול למצוא את עצמו עומד מול משטרה, פרקליטות וגופי מדינה אחרים המספרים על אשמתו בעודו חסר יכולת להתמודד עם המתקפה. בעודו עלול לעמוד למשפט מוטה ולהשחרת שמו.

 

הכותב הינו יועץ תקשורת ומנהל משברים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים