שתף קטע נבחר

עוד קורבן ל"פנמה ליקס": התפטר שר ספרדי

אחרי שראש ממשלת איסלנד התפטר לאחר שנחשף כי הופיע במסמכים שחשפו רשת גדולה להלבנת הון והעלמות מס, גם שר התעשייה הספרדי הודיע שהוא עוזב את תפקידו: "זה עושה נזק לממשלת ספרד", אמר השר

 

התפטר. השר הספרדי סוריה (תילום: AP) (תילום: AP)
התפטר. השר הספרדי סוריה(תילום: AP)

ראש ממשלת איסלנד לא לבד: שר התעשייה הספרדי חוסה מנואל סוריה הודיע הבוקר (ו') על התפטרותו מתפקידו לאחר ששמו הופיע בהדלפת הענק המכונה "פנמה-ליקס".

 

בימים האחרונים פורסמו בספרד דיווחים על קשריו עם חברות מחוץ לספרד ונחשד כי הוא מעורב בהעלמות מס. בהודעה שפרסם כתב סוריה כי "הפרסומים פוגעים בממשלת ספרד ולא נותר לי אלא להתפטר".

 

לפני 10 ימים הגיש ראש ממשלת איסלנד, סיגמונדור דאבי גונלאוגסון, את התפטרותו לאחר שגם הוא הופיע במסמכי פנמה. גונלאוגסון ביקש קודם מהנשיא, אולפור רגנר גרימסון, לפזר את הפרלמנט, אך האחרון סירב לבקשתו.

הסביר את ההתפטרות באי-רצונו לפגוע בממשלה (תילום: AP) (תילום: AP)
הסביר את ההתפטרות באי-רצונו לפגוע בממשלה(תילום: AP)

גונלאוגסון היה המנהיג הראשון שעוזב את תפקידו בעקבות הדלפת הענק, שממנה עלה שגונלאוגסון ורעייתו הקימו חברה באיי הבתולה, המשמשים מקלט מס, בסיוע חברת עורכי הדין הגדולה "מוסאק פונסקה" שנמצאת במרכזה של הדלפת הענק שתיעדה רשתות של הלבנת הון והעלמות מס.

 

הדלפת הענק נחשפה על-ידי שורה של כלי תקשורת ברחבי העולם בתחילת החודש. ב-11 מיליון מסמכים שדלפו מהמאגר של חברת עורכי הדין Mossack Fonseca בפנמה, מהחברות הגדולות בעולם בתחומה, נחשפות עסקאות סודיות והלוואות עתק בשווי של שני מיליארד דולר שהפכו את מקורביו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לעשירים בקנה מידה בלתי נתפש. המסמכים חושפים בין השאר חשד להלבנת הון בשווי מיליארד דולר על-ידי רשת שהפעיל "בנק רוסיה", ושכללה מקורבים לפוטין.

 

ההדלפה חשפה גם את נכסיהם הסודיים של 12 מנהיגים מכהנים ושל פוליטיקאים אחרים ואישים מפורסמים. בין המנהיגים והאישים שנכסיהם הלא-מוצהרים נחשפו, גם רבים כאלה שהבטיחו להילחם בשחיתות בארצם.

 

שמו של פוטין עצמו לא מופיע במסמכים, אבל לפי העיתון הבריטי "גרדיאן", שהוא אחד העיתונים שפרסמו את החומר, עולה מהם שחבריו של נשיא רוסיה הרוויחו מיליונים מעסקאות שכנראה לא יכלו להיעשות ללא הסכמתו.

 

עוד מנהיג שהסתבך בפרשה היה ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, שהודה רק חמישה ימים לאחר פרסומה כי החזיק במניות של קרן ההשקעות של אביו, מניות שאותן הוא מכר ב-43 אלף דולר בשנת 2010 לפני שמונה לראשות הממשלה.

 

קמרון אף הגדיל לעשות ופרסם את החזרי המס שלו והפך לראש הממשלה הבריטי הראשון שעושה זאת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים