שתף קטע נבחר

גם הפלסטינים רצים לדירה: השוק הרותח מעבר לגדר

שוק הדירות בערי הגדה תוסס וצומח, וכמו בישראל - זו כנראה ההשקעה הכי טובה שיש. כמה יעלו 3 חדרים ברמאללה? איך מתמודדים עם עליית מחירי הקרקעות? ואיך נולד הפרויקט החדש בעזה? צפו ב"שטח A" - העולם הפלסטיני שלא הכרתם

 

 

מדובר באחד הנושאים שהכי מעסיקים אותנו, הישראלים, בשנים האחרונות. וגם ברשות הפלסטינית מדובר בשוק בוער ותוסס.

 

שטח A, הכתבה הקודמת: קופצים על הגגות בעזה שלא הכרתם

 

שוק הנדל"ן הפלסטיני, בדומה לישראלי, רותח יותר ככל שהעיר אטרקטיבית ומרכזית יותר. השוואת מחירים של דירה ממוצעת בגודל של 150 מטר מרובע בין ערי הגדה מסבירה את שוק הביקוש הפלסטיני. ברמאללה, שהיא הלב הפועם של הכלכלה והממשל הפלסטיניים, המחירים לדירה כזאת ינועו בין 400 אלף שקלים בפרברים ל-750 אלף שקלים בשכונות היוקרתיות יותר, כמו מאסיון וטירה. בשכם אפשר למצוא דירה ב-300 אלף שקלים אבל המחיר לאותה דירה באותו גודל יטפס ליותר מחצי מיליון באזורים המבוקשים.

 (צילום אלי סגל וניצן דרור) (צילום אלי סגל וניצן דרור)
(צילום אלי סגל וניצן דרור)
 

דרומה בחברון – דירה באזור מבוקש תעלה רק 400 אלף שקלים, ובאזורים העממיים יותר המחיר צונח ל-185 אלף שקלים בממוצע. בג'נין אפשר למצוא דירות שלושה חדרים במחיר של 400 אלף שקלים באזורים המבוקשים, ואילו במקומות המוזנחים יותר, דירה תעלה 160 אלף שקלים בלבד. בעיר הפלסטינית החדשה רוואבי, שנמצאת בין רמאללה לשכם, דירת שלושה חדרים חדשה עם נוף מרהיב תעלה בממוצע 300 אלף שקלים.

 

עיסאם רביע, יזם נדל"ן שבונה פרויקטים שונים למגורים בעיר, הסביר עד כמה השתנה השוק הפלסטיני בעשור האחרון, מסיומה של האינתיפאדה השנייה ועד היום. "כדי לבנות דירות ישנם שטחים שעולים בין 600 אלף למיליון דולר. כדי להקים מבנים מסחריים במרכז העיר, קרקע תעלה בין שלושה לארבעה מיליון דולר". לדברי עיסאם, בעשור האחרון עלו מחירי הדירות ברמאללה בין פי שלושה עד פי עשרה בהתאם למיקום של הדירה.

 

אז ליזמים יש פתרונות יצירתיים כדי להתמודד עם עליית תשומות הבנייה ומחירי הקרקעות. לדוגמה, ישנו נוהג שבו היזם מבטיח לסוחר האבן דירה בתמורה לאספקת הסחורה שלו למבנה, וכך גם לספק הבטון, הריצוף וכדומה. בעקבות זאת נוצר מצב שבו לעתים חצי מהדירות בבניין כבר "נמכרו" לספקים עוד לפני שעלה טרקטור אחד על הקרקע.

 

המושיע בעזה: "מדינת חמד" בחסות קטאר

בשעה שבגדה המחירים עולים ועולים, ברצועת עזה מתמודדים עם בעיות נדל"ן מסוג אחר. שלושה מבצעים צבאיים בתוך עשור וממשל חמאס אחד, שבעיות הדיור לא ממש עומדות בראש מעייניו, הובילו לכך שאלפי משפחות פלסטיניות נותרו בלי דירות. למזלן של המשפחות, מי שנכנסה לתמונה, ולא רק בהצהרות חלולות, היא קטאר - שמנהיגה הקודם האמיר חמד בן חליפה א-ת'אני החליט לפתוח את הכיס ולבנות לתושבים ברצועה פרויקט בנייה ענק שמתפרס על 130 דונם.

 

המיזם הענק, שזכה לשם "מדינת חמד" (העיר חמד בתרגום לעברית), החל להיבנות באזור חאן יונס והוא כולל 53 בניינים בגובה של חמש קומות כל אחד ובהם 3,000 יחידות דיור. לפני שלושה חודשים הסתיים השלב הראשון של הפרויקט וכאלף דירות נמסרו לזכאים הראשונים שזכו בהגרלה. הקריטריון לזכאות לדירה הוא כמובן למשפחות שאין בבעלותן דירה ושמצבן הכלכלי קשה.

 

מי שזכו בהגרלה לא קיבלו את הדירה בחינם אלא במחיר העלות שלה בלבד ללא רווחים. אלא שבעזה כמו בעזה, גם דירה במחיר עלות היא לא דבר שרבים יכולים להרשות לעצמם ולכן לא כל הזוכים היו מאושרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אלי סגל וניצן דרור
בונים בניינים בשטחי הגדה
צילום אלי סגל וניצן דרור
מומלצים