שתף קטע נבחר

איראן מציגה: לא טילי S-300, לא משגרים ולא מכ"מים

במהלך מצעד לרגל יום הצבא, הציגה טהרן חלקים ממערכת ההגנה האווירית שקיבלה לטענתה מרוסיה. אך מה שנראה בתמונות הוא לא יותר מאשר רכבי פיקוד ותחזוקה של S-300 ולא טילי הנ"מ עצמם ומערכותיהם. הנשיא רוחאני הבטיח בנאומו במצעד להגן על המדינות המוסלמיות מפני הטרור וישראל

האיראנים לא הציגו במצעד את לב המערכת - המכ"מים ()
האיראנים לא הציגו במצעד את לב המערכת - המכ"מים

 

איראן חשפה חלקים ממערכת ההגנה האווירית S-300 במהלך מצעד לרגל יום הצבא הלאומי שמצוין במדינה. כך דיווחה הבוקר (יום א') סוכנות הידיעות האיראנית "טאסנים". בשבוע שעבר קיבלה הרפובליקה האיסלאמית מרוסיה משלוח ראשון של טילי הנ"מ המתקדמים.

  

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

נשיא איראן חסן רוחאני נשא דברים במהלך יום הצבא הלאומי והבטיח להגן על מדינות מוסלמיות מפני הטרור וישראל. רוחאני שיבח את התפקיד שממלאת איראן בסיוע לממשלות עיראק וסוריה במלחמתן בארגון הטרור הסוני "המדינה האיסלאמית" (דאעש), והוסיף ש"אם מחר יעמדו ערי הבירה שלכן בפני סכנה מטרור או מהציונים, הכוח שייתן לכם את התשובה החיובית הוא הרפובליקה האיסלאמית של איראן". 

 


במהלך הנאום ששודר בשידור חי בטלוויזיה הממלכתית, הדגיש הנשיא האיראני שכוחה הצבאי של איראן נועד למטרות הגנתיות והרתעתיות ואין לראות בו איום על שכנותיה של המדינה. "כוחותינו המזוינים יגדעו את ידו של כל מי שחושב לפגוע באיראן. הדיפלומטיה האיראנית מגנה על הזכויות של העם שלנו", אמר רוחאני. "כל מי שאומר שאיראן לא זקוקה לכוח הצבאי הוא תמים".

 

נשיא איראן: "הכוח שלנו הוא הרתעתי"

רוחאני ציין כי "הכוח של איראן אינו מכוון לשכנותיה או למדינות האיסלאמיות. להיפך הוא חלק מהכוח של שכנותיה. הכוח של כוחותינו המזוינים הוא הרתעתי והתגובה על איום תהיה באיום. אך המדיניות שלנו היא מדיניות של אחווה בייחוד עם המדינות השכנות. בדבריו התכוון רוחאני בעיקר למדינות המפרץ הפרסי הערביות שתופשות את איראן ככוח שרוצה להשתלט על האזור. היריבה הגדולה של איראן מבין שכנותיה היא סעודיה הסונית. שתי המדינות תומכות בצדדים שונים במלחמות בסוריה ובתימן.

 

רוסיה טענה שביטלה את משלוח מערכת ההגנה האווירית לאיראן ב-2010 בעקבות לחץ מצד המערב בשל תוכניתה הגרעינית השנויה במחלוקת של הרפובליקה האיסלאמית. אלא שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין הסיר באחרונה את האמברגו על מכירת טילי S-300 לאיראן בעקבות הסכם הגרעין ההיסטורי שעליו חתמה טהרן בקיץ שעבר בווינה עם שש המעצמות - ארצות הברית, רוסיה, צרפת, בריטניה, סין וגרמניה. המהלך הרוסי אפשר את העברת המשלוח הראשון של הטילים לידי האיראנים בשבוע שעבר.

 

כוח הרתעתי בלבד. נשיא איראן רוחאני ()
כוח הרתעתי בלבד. נשיא איראן רוחאני

מערכת הטילים S-300 היא מערכת רבת-עוצמה ורב-גונית, והיא מסוגלת ליירט כלי טיס, טילי שיוט וגם ראשי חץ של טילים בליסטיים בטווח של 150 קילומטרים ובגובה של עד 27 קילומטרים. גורמים צבאיים רוסיים התגאו בעבר כי המערכת עולה על טילי הפטריוט האמריקניים.

 

לא הציגו לא טילים, לא משגרים ולא מכ"מים

מערכת טילי ה-S-300 מדאיגה את ישראל ומדינות נוספות באזור זה תקופה ארוכה, שטוענות כי העברת הטילים לאיראן תערער את יציבות האזור. בישראל חוששים שמדובר בנשק שמוגדר כשובר שוויון וטוענים שהאיראנים יוכלו להעביר אותו ללבנון, יותר נכון לחיזבאללה השיעי, ולסוריה ולפגוע בחופש הפעולה של חיל האוויר באזורים אלה.

 

פרשננו רון בן ישי מוסיף: מה שהאיראנים הציגו במצעד בטהרן הם רכבי פיקוד ותחזוקה של מערכת ה-S-300. לא הוצגו טילים, לא משגרים וגם לא המכ"מים שהם לב המערכת. יש לכך שתי סיבות אפשרויות - או שהרוסים לא סיפקו לאיראנים את הרכיבים העיקריים של המערכת - טילי היירוט עצמם, המשגרים ומערכות המכ"ם, הגילוי ובקרת האש, או שהאיראנים לא הציגו אותם מפני שהם אינם רוצים שהאויב יידע איזה דגם של מערכת הם קיבלו מהרוסים.

 

עניין הדגם הוא קריטי. מפני שהמערכת ליירוט מטוסים וטילים קיימת כבר יותר מ-20 שנה ודגמים ישנים יותר של המערכת נמצאים בידי עשרות מדינות באסיה ובאירופה. בקפריסין, למשל, יש מערכת כזאת מדגם ישן וגם ביוון. מכאן, שמי שרוצה לתקוף באיראן יש לו הרבה אפשרויות ללמוד את המערכת, את התדרים שלה ואיך היא פועלת - ולפתח אמצעים לנטרל אותה.

 

לעומת זאת, הדגמים המתקדמים עדיין לא נמכרו על ידי הרוסים למדינות זרות ואם האיראנים קיבלו דגם מאוד מתקדם, הם יוכלו להפתיע את מי שינסה לתקוף אותם. בעניין זה ראוי לציין דבר נוסף: המערכת נמכרה לאיראן לראשונה לפני כ-10 שנים, אולם הרוסים לא סיפקו אותה לאיראנים בגלל לחץ משותף שהפעילו ארה"ב וישראל על פוטין. הרוסים השתמשו בהחלטה של האו"ם האוסרת לספק נשק לאיראן, ולא סיפקו לה את המערכת אף שהאיראנים שילמו בעבורה ואנשי צבא איראנים גם התאמנו ברוסיה בהפעלתה.

 

בהחלט סביר שעניין אספקת מערכת ה-S-300 ומערכות נשק מתקדמות אחרות יעלה בפגישתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נשיא רוסיה פוטין השבוע. נתניהו ידרוש מרוסיה שלא לספק לאיראן את המערכות המתקדמות ביותר שבחסותן ובאמצעותן תוכל איראן לתקוף את ישראל ואת מדינות המפרץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטילים שהגיעו מרוסיה? המצעד הצבאי בטהרן
מומלצים