שתף קטע נבחר

מי יפצה אותי? מדריך לנפגעי תאונות אופניים

פיצוי על נזקים שנגרמים לרוכבים לא מעוגן בחוק נפגעי תאונות הדרכים. אז מתי בכול זאת אפשר לתבוע? ומי ישלם כשנגרם נזק לאופניים בלבד?

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

על אף שרבים מאתנו משתמשים באופניים לצרכים שונים, פיצויים לרוכבי אופניים אינם מוסדרים בחוק ספציפי. מהן הזכאויות השונות של רוכב אופניים שנפגע בתאונה? את מי ניתן לתבוע?

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

האופניים – כלי תחבורה, אמצעי ספורטיבי או משחק ילדים – הולכים ומתרבים וניתן לראותם בכל מקום: אופני כביש, אופני שטח, אופני עיר, ולאחרונה גם אופניים חשמליים. הרכיבה על אופניים חושפת את הרוכב לסכנות רבות כגון נפילה עצמית, נפילה עקב היתקלות במכשול, פגיעה על ידי רכב, פגיעה על ידי אופניים אחרים ועוד. בניגוד לכלי רכב ממונעים, שבהם מוסדרים בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, אין חוק ספציפי המסדיר את פיצוי לנפגעי תאונות אופניים.

 

אבל שבמקרים מסוימים תאונת אופניים תיחשב תאונת דרכים, והרוכב יוכל לתבוע פיצויים במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. הדוגמה הפשוטה ביותר לכך היא פגיעת רכב נוסע ברוכב אופנים. זוהי תאונת דרכים לכל דבר ועניין. הרוכב זכאי לתבוע פיצויים מנהג הרכב הפוגע ומחברת הביטוח שביטחה את השימוש ברכב.

 

וישנם מקרים נוספים שבהם התאונה תיחשב לתאונת דרכים:

1. רוכב אופניים חולף בדרך (על הכביש או על המדרכה), ודלת של רכב חונה נפתחת לצורך כניסה אל הרכב או יציאה ממנו, ופוגעת ברוכב.

 

2. כלי רכב נוסע בסמוך מאד אל הרוכב, כמעט פוגע בו ובכך מבהיל אותו וגורם לו ליפול ולהיפגע.

 

3. כלי רכב שחולף במהירות רבה בסמוך לרוכב, יוצר הדף רוח חזק שגורם לנפילת הרוכב ולפגיעתו.

 

4. כלי רכב מתפרץ אל הכביש, מסכן את הרוכב וגורם לו לבלימת חירום ולנפילה.

 

כלומר, מדובר גם במקרים שבהם לא היה מגע ישיר בין כלי הרכב לבין רוכב האופניים או לאופניים עצמם.

 

תאונת אופניים ותביעת נזיקין – מתי?

כאשר תאונת אופניים נגרמת מרשלנות של צד שלישי או תוצאת רשלנות כזו, עשויה לקום עילת תביעה כנגד גורם התאונה. למשל, רוכב אופנים שנקלע לבור בכביש ונפל, עשוי להיות זכאי לפיצויים לפי פקודת הנזיקין מהגורם האחראי לתחזוקת הכביש (הרשות המקומית או החברה האחראית על תחזוקת הכביש).

 

רוכב אופניים שהותקף על ידי כלב – בין אם הכלב נשך אותו ובין אם הכלב הבהיל אותו וגרם לנפילתו – יוכל לתבוע את בעל הכלב.

 

רוכב שהותקף על ידי אדם כלשהו שחסם את דרכו או השליך עליו חפץ, או שנפל קורבן למעשה קונדס שגרם לו לפגיעה, יהיה זכאי לתבוע את המזיק.

 

עם זאת, לא כל מקרה של תאונת אופניים יצמיח בהכרח עילת תביעה. למשל, אדם שרוכב על אופניים במסלול הררי ומאבד שליטה ונופל בשל תנאי השטח הטבעיים. אם מדובר בסיכון טבעי הנובע מרכיבה מסוג זה, לא תוטל אחריות על גורם כלשהו בגין התאונה.

 

מיצוי זכויות במקרה של תאונה

במקרים שבהם נפגע רוכב אופניים בנסיבות שבהן אין עילת תביעה נזיקית, או לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, עדיין ניתן למצות זכויות אחרות: תביעה לתשלום דמי תאונה מהמוסד לביטוח לאומי, תביעה לנכות כללית מהמוסד לביטוח לאומי במקרים של פגיעות משמעותיות שמותירות נכות.

 

כמו כן, אם התאונה אירעה בדרך לעבודה או בדרך מהעבודה הביתה, ניתן להגיש תביעות למוסד לביטוח לאומי במסגרת ענף נפגעי עבודה. בהתאם לטיבו של המקרה, אפשר להגיש תביעות לתגמולי ביטוח על פי פוליסות תאונות אישיות פרטיות, פוליסות תאונות אישיות לפי חוק הספורט או פוליסות תאונות תלמידים, ביטוחי מנהלים ועוד.

 

כמובן, רוכב שנפגע בתאונה המהווה תאונת דרכים או בנסיבות שבהן קמה עילת תביעה נזיקית, זכאי אף הוא למצות את יתר הזכויות המפורטות כאן.

 

ואם נגרם נזק לאופניים?

כאשר נגרם נזק לאופניים עצמם עקב תאונה, אם קיימת עילת תביעה בנזיקין כנגד מזיק כלשהו, ניתן לתבוע אותו אף בגין נזקי הרכוש – נזקים לאופניים, לקסדה, למשקפי השמש ולפרטי הלבוש, וכן לכל חפץ אחר שהרוכב נשא עליו ברכיבה ואשר נפגע בשל התאונה (טלפון, מחשב אישי, שעון וכו').

 

כשם שמזיקים שונים עלולים לחוב בפיצויים בשל תאונה שגרמו לרוכב אופניים, כך חשוף רוכב האופניים לתביעות מצדם של אנשים, שהוא עצמו גרם ברשלנותו לפגיעה בהם או ברכושם.

 

קיימות כיום פוליסות ביטוח אשר במסגרתן מבטח הרוכב את אחריותו כלפי צדדים שלישיים בגין נזקי גוף ונזקי רכוש שהוא עלול לגרום במהלך הרכיבה לאחרים.

 

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

עו"ד קרן מרץ עוסקת בדיני נזיקין ומשפט אזרחי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים