שתף קטע נבחר

צפו: מבט מבפנים בצוללת החדשה של צה"ל

היא הכי יקרה (חצי מיליארד דולר), יותר מרווחת מהדור הקודם של הצוללות, ויכולה לשהות במעמקי הים פי 10 מהן. כתב ynet הצטרף להפלגה של אח"י רהב ודיבר עם מפקדה. "הדור הנוכחי לא פחות ערכי, מקריב ומתאמץ"

 

ארבעה חודשים אחרי שהגיעה מגרמניה ורגע לפני שתוכרז כמבצעית ותצא למשימות מול חופי אפריקה או איראן, כתב ynet הצטרף להפלגה באח"י רהב - הצוללת החמישית של חיל הים. חצי מיליארד דולר מחירה, 68 מטרים אורכה (עשרה מטרים יותר מצוללות הדולפין הוותיקות) וסוד כוחה: שהייה מבצעית ממושכת יותר, פי 10 ואף יותר במצולות.

 

החשאיות של הצוללת החדשה ושל "אחותה" אח"י תנין מאפשרת להן שהייה שקטה במשימות מתחת למים, בגלל המנועים החשמליים. "האפקטיביות המבצעית גבוהה יותר", הסביר ל-ynet מפקד שייטת הצוללות, אלוף משנה ד'. "תנין כבר הספיקה לבצע פעילות מבצעית רבה ומגוונת והוכיחה ביצועים גבוהים מהרגיל. את הלקחים מתהליך הקליטה של התנין, שנמשך כמה חודשים, יישמנו בקליטה של רהב, מה שאפשר לנו להיערך עוד בגרמניה ובכך לקצר בחצי את התהליך של הפיכתה למבצעית".

 

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

הצוללת רהב. שיתופי פעולה מפתיעים עם כוחות היבשה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הצוללת רהב. שיתופי פעולה מפתיעים עם כוחות היבשה(צילום: דובר צה"ל)

בנוגע לגודלה של הצוללת ולמרחב הגדול יותר לעומת הצוללות הוותיקות, ציין אל"מ ד' כי "יש יתרון וחשיבות לא מבוטלת לנוחות הצוללן, שמאפשרת כשירות ויעילות ארוכה יותר במהלך המשימות. חלק מהמכלולים קטנים יותר מאשר בצוללות הוותיקות. אפילו התאורה בצוללות החדשות חזקה ואף חסכונית יותר מאשר בדולפין".

 

אל"מ מספר על שיתוף פעולה בין שייטת הצוללות לבין כוחות היבשה, ומתאר מציאות יוצאת דופן בשטחי אימונים בדרום: "אנחנו מגיעים לתרגילים של השריון, רואים מה אנחנו יכולים לתת למח"ט הטנקים, מה חסר להם. ההיכרות האישית הזו, שכוללת ביקורי גומלין של קציני היבשה בצוללות, תיצור שילוביות חזקה יותר".

 

חיילים בצוללת רהב. הופקו לקחים מתהליך הקליטה של תנין (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
חיילים בצוללת רהב. הופקו לקחים מתהליך הקליטה של תנין(צילום: דובר צה"ל)

למרות גאוותו של צה"ל על כך שיותר מ-90 אחוז מהתפקידים בצבא פתוחים לנשים, לרבות תפקידי לחימה בחי"ר, בתותחנים, בטייסות הקרב ואף בחיל הים (קצינה מונתה לראשונה לפקד על ספינת דבורה), אל"מ ד' מודה כי לא ניתן לשלב לוחמות בשייטת הצוללות. "כאשר הולכים מצד לצד בצוללת, אי אפשר להימנע ממגע פיזי האחד בשני, בגלל הצפיפות והמרחב האישי הקטן.

 

"יש תרבויות, כמו אצל הדנים והשוודים, שמבחינתם מקלחות ומגורים משותפים הם חלק מהתרבות, ואין בעיה מבחינתם", אומר אל"מ ד'. "יש ציים אחרים שבנו צוללות אחרות, משמעותית גדולות יותר, ושמו חדרים, שירותים, מקלחות ומרחבים ללוחמות, שמאפשרים להן לשרת לצד הלוחמים תוך הפרדה מאוד ברורה. אצלנו הצוללות קטנות ואני לא רואה בתרבות שלנו, עם מרחב מאוד מצומצם, שהדבר הזה יכול להיות בכפיפה אחת. לא שיש לי ספק לגבי יכולותיהן, אני בטוח שנשים יכולות להיות צוללניות לא פחות טובות מגברים, אבל בצוללת לא ניתן להימנע ממגע אישי וזה ייצור מצבים שברמה התרבותית

לא מקובלים בצה"ל ובחברה הישראלית. אולי בעתיד, אם יבנו אצלנו צוללות גדולות פי שלוש".

 

אל"מ ד' מסביר כי סוגיית כוח האדם בצוללות הפכה לעקב אכילס בצבאות זרים: "במשך שנים רבות בצבא האמריקני לא נתנו לנשים להיכנס לצוללות. רק לאחרונה ההחלטה הזו השתנתה בגלל מחסור חמור בכוח אדם. מרבית מדינות העולם לא מצליחות להפעיל את הצוללות שלהן, במרבית מדינות אירופה חצי מהצוללות לא מופעלות כי אין אנשים להפעיל אותן, כולל בציים רציניים מאוד כמו הצי הגרמני שירד מ-18 ל-6 צוללות, עם שלושה צוותים בלבד. גם בצי כזה ייתכן שיחליטו להכניס נשים. אנו מהציים הבודדים בעולם שלא נתקלים בבעיה הזו, משתי סיבות עיקריות: שירות חובה לכל החיילים בישראל - וציונות. ברבים מהציים החיילים לא נלחמים על המדינה שלהם, ואצלנו מי שמגיע מחפש לתרום מתוך הבנה שמי שלא יבצע את המשימה - יכול להיות שאף אחר לא יבצע אותה, מה שלא קורה באוסטרליה, בריטניה או בהולנד. הדור הנוכחי שלנו לא פחות ערכי, מקריב ומתאמץ ואף טוב יותר מהדורות הקודמים".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים