שתף קטע נבחר

עם דגלים ותזמורות: בריטניה חגגה 90 למלכה

אליזבת השנייה מתחילה היום את העשור העשירי של חייה: הילדה האפורה שהפכה לנהגת משאית והוכתרה רק כי הדוד שלה ויתר על הכתר למען האהבה, מולכת על 130 מיליון בני אדם בכל רחבי העולם - ושווה להם המון כסף. מבט אל סיפור חייה - ואל החגיגות היום בצהריים

המלכה אליזבת חוגגת היום (ה') יום הולדת 90 והשאלה הגדולה הנשאלת בממלכה דומה מאוד לשאלה שאתם שואלים את עצמכם בכל פעם שגיסתכם חוגגת יום הולדת: מה קונים במתנה למי שיש לה כבר הכול? אחרי הכול, לאליזבת אלכסנדרה מארי לבית ווינדזור - או בשמה המקובל: אליזבת השנייה – יש ארמונות, מדינות ושנדלירים מפוארים לרוב. למעשה, העיסוק של אליזבת – מלכה – עשוי להיות לעתים תובעני למדי, במיוחד כשמדובר באישה שנכנסת היום לעשור העשירי של חייה.

 

 

 

למלכה אליזבת יש רשימת תארים וסמכויות כה ארוכה, עד שלעתים לא נותר אלא לתהות מתי נשאר לה זמן לתה מנחה. אליזבת היא לא רק מלכת בריטניה אלא מולכת על 15 מדינות נוספות, החברות בממלכות חבר העמים – אוסטרליה, קנדה, ניו זילנד ומדינות נוספות רואות באליזבת את מלכתן. בסך הכול, נחשבת אליזבת למלכתם של 130 מיליון אנשים ברחבי העולם ולאורך שנות כהונתה עברו תחת שרביטה 32 מדינות שונות. בנוסף, המלכה מכהנת גם כראש חבר העמים הבריטי, בו חברות 54 מדינות, שהיו בעבר מדינות חסות בריטיות (הודו, סינגפור ודרום אפריקה – אם למנות כמה), אך היום נחשבות לעצמאיות.

הבריטים חוגגים, היום בצהריים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הבריטים חוגגים, היום בצהריים(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בתמונה משפחתית עם הנינים שתיעדה הצלמת המפורסמת אנני ליבוביץ'   (צילום:  Annie Leibovitz / via reuters   ) (צילום:  Annie Leibovitz / via reuters   )
בתמונה משפחתית עם הנינים שתיעדה הצלמת המפורסמת אנני ליבוביץ' (צילום: Annie Leibovitz / via reuters )

עם בתה, הנסיכה אן (צילום:  Annie Leibovitz / via reuters   ) (צילום:  Annie Leibovitz / via reuters   )
עם בתה, הנסיכה אן(צילום: Annie Leibovitz / via reuters )

המלכה וכלבי הקורגי האהובים עליה (צילום:  Annie Leibovitz / via reuters   ) (צילום:  Annie Leibovitz / via reuters   )
המלכה וכלבי הקורגי האהובים עליה(צילום: Annie Leibovitz / via reuters )

עם הבן צ'רלס, הנכד ויליאם והנין - הנסיך הקטן ג'ורג' (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עם הבן צ'רלס, הנכד ויליאם והנין - הנסיך הקטן ג'ורג'(צילום: EPA)

כראש חבר העמים, אליזבת שואפת לקדם שלום עולמי, או לפחות קשרי מסחר בין המדינות החברות בו. המלכה משמשת גם המפקדת העליונה של צבא בריטניה (צבא הוד מלכותה) ואף כראש הכנסייה האנגליקנית. יש לה מניפה רחבה של סמכויות, אך בפועל היא לא יכולה לעשות בהן שימוש של ממש. כך, המלכה אחראית על ממשלת בריטניה, אולם היא לא מקבלת החלטות חוקתיות. בפתיחת מושבי הפרלמנט הבריטי היא נושאת את נאום הפתיחה, הכולל בעיקר הצהרות טקסיות וסמליות באשר למצב הממלכה. ראש הממשלה הבריטי הוא מי שמנהל את ענייני הממלכה בפועל.

 

אבל לא כולם סוגדים למלכה. המתנגדים למוסד המלוכה טוענים שלא מדובר במלוכה, אלא בהגרלת הלוטו של החיים. בני המלוכה לא נבחרו לתפקידם משום שגילו כישרון יוצא דופן, אלא פשוט בגלל שנולדו כבנים בכורים למלכים מכהנים. דווקא הסיפור של המלכה אליזבת מלמד כי גם מי שנולדה כנסיכה, יכולה לזכות בלוטו פעם השנייה ולהפוך למלכה כנגד כל הסיכויים. המלכה אליזבת לא הייתה אמורה לרשת את כס המלכות, ולא הייתה עושה זאת אלמלא הגורל ושערוריית נישואים לא כשרים שפילסו לה את הדרך לארמון המפורסם בעולם.

 

האהבה ניצחה ואליזבת הומלכה

אליזבת נולדה כבתם של אלברט (לימים המלך ג'ורג' השישי) ואליזבת (המלכה האם, שהלכה לעולמה לפני עשור). היא כונתה בצעירותה הנסיכה אליזבת מיורק ולא עוררה עניין ממשי, שכן בעת לידתה היא נחשבה לשלישית ברשימת יורשי העצר. קדמו לה בתור דודה, הנסיך אדוארד, ואביה. הנסיך אדווארד היה אמור להתמנות למלך ולהוריש את כס המלכות לבניו. בנוסף, הציפייה הייתה כי הוריה של אליזבת יולידו בנים זכרים ואז הבכור ביניהם יתפוס את מקומה ברשימת יורשי העצר והיא תידחק לתחתית הרשימה.

 

בשנת 1936 נפטר המלך ג'ורג' החמישי, סבה של אליזבת, ואת מקומו תפס הנסיך אדוארד. זמן קצר לאחר הכתרתו, הודיע אדוארד כי הוא מתכנן לשאת לאישה את וואליס סימפסון, אמריקנית שעמדה להתגרש בפעם השנייה. הממשלה הבריטית הודיעה כי תתפטר אם אדוארד יממש את כוונתו לשאת אותה לאישה, שכן הדבר נוגד את חוקי הכנסייה האנגליקנית. זמן קצר לאחר מכן, לתדהמת כל העולם, בחר אדוארד לוותר על הכתר ולשאת את סימפסון לאישה. כך, למעשה, שונה מסלול ירושת כס המלכות הבריטי. אביה של אליזבת הפך למלך ג'ורג' השישי (שסיפורו המדהים עובד לסרט עטור פרסי האוסקר, “נאום המלך") ודרכה של אליזבת אל כס המלכות נסללה.

רוכבת מתמידה. המלכה על הסוס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רוכבת מתמידה. המלכה על הסוס(צילום: רויטרס)

בחתונתה עם הנסיך פיליפ, ב-20 בנובמבר 1947 (צילום: AP) (צילום: AP)
בחתונתה עם הנסיך פיליפ, ב-20 בנובמבר 1947(צילום: AP)

הוריה לא הצליחו להעמיד יורשים זכרים – רק בת נוספת, הנסיכה מרגרט. לקראת סוף מלחמת העולם השנייה החלו הוריה של אליזבת להכשיר אותה לתפקיד. אימה לימדה אותה את חוקי בית המלוכה הבריטי ואביה התיר לה לשמש נהגת משאית בתקופת המלחמה, באקט שהפך את אליזבת לנסיכה הראשונה מבית המלוכה שנוטלת חלק במאמץ מלחמתי.

 

בתום המלחמה התארסו אליזבת והנסיך פיליפ, בן בית המלוכה הגרמני שלסוויג-הולסטיין-סונדרבורג-גלוקסברג, שהוא גם בן דוד מדרגה שלישית של אליזבת. אביה, המלך ג'ורג', לא התלהב מהשידוך. רק אחרי שבתו הקטנה הפעילה עליו מסע שיכנועים ואת קסמה הילדותי, הוא נתן את ברכתו לחתונה, שנערכה בשנת 1947. במרוצת השנים העמידו בני הזוג המלכותי ארבעה יורשי עצר: הנסיכים צ'רלס, אנדרו ואדוארד והנסיכה אן.

 

בשנת 1952, בעת שנסעו אליזבת ופיליפ לביקורים רשמיים באוסטרליה ובניו זילנד, נפטר אביה מסרטן ריאות. אליזבת הוכרזה כיורשת הכתר ושנה לאחר מכן נערך טקס המלכתה הרשמית – והיא הפכה למלכה ה-40 של הממלכה הבריטית.

 

מה יש בתיק של המלכה?

בשני העשורים הראשונים למלכותה, המלכה הייתה בבחינת נעלמת – הציבור כמעט ולא ראה אותה בהופעות פומביות. הריחוק, הגם שהייתה מקופלת בו מידת כבוד, יצר ניכור מסוים כלפי בית המלוכה והוליד חרושת שמועות באשר למעשי המלכה. דווקא בעשורים האחרונים, במיוחד לאחר מותה של הנסיכה דיאנה, בית המלוכה נפתח יותר בפני הציבור. מדי יום מפרסם הארמון תמונות של המלכה מאירועים שונים ומדווח על פעילותה. מדי קיץ נפתחים שערי ארמון בקינגהאם למבקרים והמלכה מקיימת ארבע מסיבות תה בגינת הארמון, המספקות לכמה אלפים של בני מזל הזדמנות להתעטף באבק המלכותי הנושר משמלתה.

 

המלכה אליזבת מנקזת עניין אדיר בכל העולם, בין השאר כי בית המלוכה הבריטי הוא המפורסם, האהוד והצהבהב בין בתי המלוכה בעולם. הבריטים ידועים באהבתם העזה לשערוריות וסנסציות הממלאות את העיתונים היומיים. מבין כל התת-תחומים התורמים למגפת הצהבת הלאומית, שערוריות הדולפות מבית המלוכה הן האהובות ביותר על נתיני הממלכה. אחד הסיפורים החביבים ביותר, שהתפרסם לפני כמה שנים, הביא את עדותו של אחד ממשרתי הארמון, שטען כי למלכה יש תחביב מוזר וארצי למדי: לאכול שאריות של ארוחות היישר מקופסאות הפלסטיק שבהן הן מאוחסנות. הסיפור זכה לגיבוי מסוים בביוגרפיה המוערכת שפירסמה כתבת ה"טיים" קתרין מאייר על הנסיך צ'ארלס, שבו כתבה כי גם הנסיך המפונק שונא לבזבז אוכל ופוקד על משרתיו לשמור במקרר שאריות מארוחות – ממש כמו אימו.

הנישואים של שלושה ילדים התפרקו באותה השנה. המלכה ובעלה, תמיד יחד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנישואים של שלושה ילדים התפרקו באותה השנה. המלכה ובעלה, תמיד יחד(צילום: AFP)

אחת התעלומות הגדולות ביותר בממלכה, שהולידה ספרים, מאמרים ואין ספור כתבות, נוגעת לתיקה האישי של המלכה. היא נוהגת לשאת עימה תיק לכל מקום ונוהגת לגוון בין תיקים בגודל בינוני (לאירועים במהלך היום) לארנקים קטנים (לאירועי הערב), לרוב בצבעים התואמים את החליפה שהיא לובשת. במהלך השנים תהו כתבי הצהובונים מה, לעזאזל, נושאת המלכה בתיקיה. כמה ביוגרפיות שנכתבו עליה סייעו בפיצוח התעלומה וגרסו שגם המלכה המפורסמת ביותר בעולם נושאת עמה דברים שכל אישה צריכה: ליפסטיק, מראה קטנה, עט, סוכריות מנטה לרענון ריח הפה, משקפי ראייה ושטרות כסף (שעליהם מופיע דיוקנה), אותם היא מעניקה כתרומה באירועי הצדקה השונים שבהם היא נוטלת חלק.

 

קושייה נוספת נוגעת לתחביביה של המלכה – כיצד היא מבלה את שעות הפנאי שלה, מלבד האזנה לגלגל”צ, כמובן? התחביב העיקרי של המלכה הוא רכיבה על סוסים. בזמן שבני גילה עסוקים בפיזיותרפיה, המלכה ממשיכה לרכוב על סוסים ומקפידה לצפות במירוצי הסוסים החשובים בבריטניה, בראשם מירוץ אסקוט המלכותי. המלכה אף אוהבת צילום, אמנות וטיפוח כלבים גזעיים. אחד מתחומי העניין שלה הוא תחום שבו היא גם מככבת – היסטוריה. הצבעים החביבים עליה הם צהוב ותכלת – ויעידו על כך השמלות אותן היא לובשת.

 

מלך סעודיה נדהם: המלכה נוהגת!

המלכה היא גם פמיניסטית לא מוצהרת. לפני שלוש שנים היא ביצעה תיקון לחוק ירושת המלכות, שקובע כי כל צאצא בכור של מלך מכהן – בין אם זכר או נקבה – יירש את אביו. עד אותו תיקון, נהנו בנים זכרים מעדיפות ברשימת ירושת העצר, גם אם נולדו אחרי בנות. סיפור ידוע נוסף, ששופך אור על אופיה הפמיניסטי, התרחש בשנת 1998, בעת ביקורו של המלך הסעודי המנוח עבדאללה במעונה באחוזת באלומאר שבסקוטלנד. בתום ארוחת הצהריים הציעה המלכה לעבדאללה סיור באחוזה. המלך הסעודי, שבארצו אסור לנשים לנהוג על פי חוק, הסכים וטיפס למושב הקדמי של הריינג' רובר המלכותית. לתדהמתו, על מושב הנהגת התיישבה המלכה ומבלי למצמץ החלה לנהוג ברחבי האחוזה, כשהיא מדברת ללא הרף בשעת הנהיגה. אנשים שהיו עדים למחזה אמרו כי המעשה של המלכה היה מכוון, ללמד את המלך הסעודי שיעור או שניים בשיוויון בין המינים.

 

המטען הפמיניסטי של המלכה הפך אותה לדמות ומודל לחיקוי עבור נשים בכל העולם. את יום הולדתה ה-90 היא מציינת בבריטניה כשהפופולריות שלה נושקת לשיא. סקרים שנערכו בשבועות האחרונים מראים כי המלכה זוכה ל-66 אחוזי אהדה בממלכה, כמו וויליאם וקייט. כשנשאלו הבריטים מי מבני משפחת המלוכה ראוי לעמוד בראשו, 54 אחוזים מהם בחרו באליזבת – הרבה לפני וויליאם, שנבחר במקום השני.

השריפה כילתה את הארמון, הכדורים שרקו לידה. גם מזל עזר למלכה (צילום: AP) (צילום: AP)
השריפה כילתה את הארמון, הכדורים שרקו לידה. גם מזל עזר למלכה(צילום: AP)

אבל לא תמיד נהנתה אליזבת מפופולריות רבה. המלוכה שלה הייתה רווייה שערוריות ולמעשה הפכה את ארמון המלוכה הבריטי לאופרת הסבון המועדפת על אזרחי העולם. המלכה אמנם מתגוררת בארמון שהוא סוג של בועה, אבל גם היא, כמו הקשישה במסדרון בית החולים, חוותה אסונות אישיים וארציים למדי.

 

בשנת 1981 היא כמעט מצאה את מותה, במהלך מצעד צבאי שנערך מחוץ לארמון בקינגהאם. בעיצומן של המהומות החברתיות הקשות שביותר שטלטלו את רחובות בריטניה בתקופת כהונתה, ניצלה המלכה משישה כדורים שנורו לעברה במהלך הצעדה. מיד לאחר שנורו הכדורים, המשיכה המלכה לצעוד כאילו הייתה זו ציפור קטנה שחלפה בסמוך וגרמה להפרעה זמנית למצעד. עשור לאחר מכן, בשנת 1991, היא נאלצה להתמודד עם שריפה גדולה שכילתה חלקים שלמים של הארמון האהוב עליה בווינדזור. בהורוסקופ השנתי של אותה שנה ודאי נכתב כי בנות מזל שור יקבלו בשורות לא נעימות רבות, שכן גם המלכה נאלצה להתמודד עם מפחי נפש רבים. באותה שנה, כאילו בתיאום מושלם, התפרקו מערכות הנישואים של שלושה ילדיה – צ'רלס, אנדרו ואן. בשנת 2002 איבדה המלכה את אימה ואת אחותה, שהלכו לעולמן בהפרש קצר זו מזו.

 

המלכה שווה כסף

המלכה בוודאי תרצה לשכוח את שנת 1997, שנה קשה במיוחד, שאיימה במידה מסוימת על מלכותה. באותה שנה מצאה הנסיכה דיאנה את מותה בתאונת דרכים קטלנית בפריז. צער ואבל כבד כיסו את הממלכה הבריטית, אך דווקא המלכה נמנעה מהבעת צער רשמית. ההתמהמהות שלה התפרשה כהפגנת תחושת ניכור כלפי מותה של דיאנה, שלא הייתה חביבה על המלכה בשנות הנישואים לצ'רלס – ועוד פחות מכך לאחר הגירושים. הבריטים הפגינו מול הארמון ודרשו לבטל את מוסד המלוכה, שלטעמם איבד מהרלוונטיות שלו. המלכה נעתרה ליועציה, פירסמה הודעת אבל אישית בשידור טלוויזיוני ישיר, קדה בפני הארון של דיאנה וזכתה באמון הציבור מחדש.

 

כאמור, המלכה שרדה את כל השערוריות ובשנה שעברה שברה שיא היסטורי והפכה למלכה שמכהנת הכי הרבה זמן בהיסטוריה של בריטניה – נכון להיום, היא עומדת בראש בית המלוכה קרוב ל-64 שנים. בעולם בתי המלוכה, שבאופן מסורתי נחשב פטריארכלי, אליזבת קבעה שיא נוסף והיא המלכה-אישה המכהנת הכי הרבה זמן בהיסטוריה בעולם כולו. בשנת 2007 היא כבר שברה שיא אחד והפכה לראש בית המלוכה הבריטי המבוגר בהיסטוריה. בתקופת מלכותה של אליזבת כיהנו בבריטניה לא פחות מ-12 ראשי ממשלה ובזמן שהיא יצאה לטיול בגינת הארמון, מלכים אחרים הודחו וראו את בתי המלוכה שלהם מתמוטטים כמו ארמונות קלפים.

עם הזוג אובמה במאי 2011 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עם הזוג אובמה במאי 2011(צילום: רויטרס)

עם זאת, פרטים לא מעטים על חיי המלכה טרם נחשפו והם מציתים את דימיונם של מיליוני בני אדם בעולם. אחד מהם נוגע להונה האישי של המלכה. בהיעדר נתונים רשמיים, נותר רק לשער. לפני חמש שנים המגזין "פורבס" העריך את הונה בסכום של 280 מיליון ליש"ט, לא כולל שתי אחוזות המצויות בבעלותה הפרטית. יש לציין כי רוב הארמונות של המלכה אינם נכסיה הפרטיים וכך גם אוסף האמנות האדיר שלה. הכתרים והיהלומים הם אולי חבריה הטובים, אולם גם הם שייכים לאפוטרופס המנהל את נכסי בית המלוכה.

 

נדמה כי לא יכול להתקיים דיון על המלכה, מבלי שתעלה בו סוגיית הבזבזנות של ארמון המלוכה. רבים ממבקרי ארמון המלוכה טוענים כי מדובר במשפחה מפונקת ובת מזל, שבניה מבזבזים את כספו של הציבור מבלי לתרום דבר. ובכן, מדובר בשגיאה עצומה. הממשלה הבריטית מקצה מדי שנה סכום של 43 מיליון ליש"ט לכיסוי הוצאות בית המלוכה. ההוצאות הללו לא כוללות הוצאות נלוות, כמו אבטחת בית המלוכה, שמסתכמות בעשרות מיליונים נוספים. עם זאת, בית המלוכה של אליזבת הוא הענף המכניס ביותר לתיירות הבריטית: ארמונותיה של המלכה, הפתוחים לציבור התיירים, מככבים בראש רשימת האטרקציות בבריטניה. שלא לדבר על תעשיית המזכרות, שמאפשרת לכל מפעל-יזע בסין להדפיס את דיוקנאות בית המלוכה על כל פריט אפשרי – גם על קונדומים. ההערכות גורסות כי בית המלוכה מכניס מדי שנה סכום של 500 מיליון ליש”ט לקופת האוצר הבריטי. המלכה אליזבת היא באופן רשמי אטרקציה תיירותית מכניסה יותר מפסל החירות.

 

גם בגיל 90: לו"ז צפוף

גם ההנחה כי המלכה יושבת כל היום בארמון ולוגמת תה מנחה – אינה נכונה. ראשית, היא לוגמת תה מנחה רק בשעה חמש. שנית – כפי ששרה דונה סאמר בשעתה, גם המלכה עובדת קשה בשביל כסף. סדר יומה עמוס וגדוש במטלות. מדי בוקר סועדת המלכה ארוחת בוקר אנגלית טיפוסית תוך כדי סקירת עיתוני היום. לאחר מכן היא נפגשת בנפרד עם שני יועציה הבכירים ומנהלת עמם דיונים הנוגעים למדיניות הארמון בנושאים שונים. לאחר מכן נכנסים יועציה הפוליטיים עם התיבות האדומות המפורסמות, המכילות מסמכים רשמיים הממוענים למלכה מחברי בית הנבחרים, השרים וראש הממשלה. המלכה מעיינת במסמכים וחותמת עליהם.

 

בשעות הבוקר המאוחרות היא נוהגת להיפגש עם בעלי תפקידים ציבוריים חשובים – שופטים, מנהיגים ובעלי תפקידים מיוחדים. על פי הפרוטוקול, כל פגישה אורכת 15 דקות, אם כי המלכה מוסמכת להחליט על הארכה – בעיקר כי אף אחד לא ממש יכול להגיד לה מה לעשות. את ארוחת הצהריים שלה סועדת המלכה עם הנסיך פיליפ וזה זמן האיכות הפרטי שלהם. אחרי שלאף שטונדה היא נוסעת לאחד מ-450 האירועים הציבוריים אותם היא פוקדת מדי שנה – קריאת בניינים על שמה, אירועים של ארגוני צדקה שהיא משמשת כפטורנית שלהם, פתיחות וסגירות של מקומות ועוד. רק בשעת אחר הצהריים המאוחרת יכולה המלכה להתפנות למטלה החשובה באמת – לגימת תה מנחה, מלווה בפטיפורים וסקונס.

עולה לרכבת בלונדון בדצמבר 2009. אחרי ימי שפל, המלכה זוכה לפופולריות עצומה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עולה לרכבת בלונדון בדצמבר 2009. אחרי ימי שפל, המלכה זוכה לפופולריות עצומה(צילום: רויטרס)

את שעות הערב מעבירה המלכה בפעילות נמרצת, הרחק מחדר המיטות. היא פוקדת ארוחות ערב, קונצטרים ואירועים אחרים. פעמים רבות היא מארחת מנהיגים לארוחות ערב בארמון. מדי יום רביעי נפגשת המלכה עם ראש הממשלה הבריטי, לפגישה אישית בארבע עיניים. רק בשעות הלילה המאוחרות היא יכולה לקרוס למיטתה.

 

בימים אלה מתכוננת המלכה להעברת שרביט המלוכה ליורש העצר, הנסיך צ'רלס. המלכה נוהגת להיפגש עם צ'רלס באופן קבוע, כדי לדון עמו על עתידו של ארמון המלוכה, אחרי שהוא יירש את הכתר. גם את הנסיך וויליאם המלכה מכינה לקראת עתידו כמלך בריטניה. מה שעשוי להפתיע רבים הם הדיווחים, שלפיהם המלכה מחבבת מאוד דווקא את קייט, שהגיעה מרקע נטול אריסטוקרטיה. מקורות בארמון סיפרו כי המלכה מנהלת שיחות אישיות עם קייט, מתוך מטרה להכשיר את הנסיכה הצעירה ליום בו תהיה מלכה. המלכה יודעת שקייט היא הנכס התדמיתי הגדול ביותר של ארמון המלוכה היום – היא נהנית ממידת פופולריות עצומה בכל העולם. ופופולריות, מסתבר, היא נכס חשוב, גם אם את מלכה כל-יכולה.

 

אף שמדובר באחת הדמויות החשובות והמפורסמות ביותר במאות האחרונות, המלכה נוהגת להתרחק מכלי התקשורת. היא לא מתראיינת וממעטת להביע את דעתה בעניינים שונים. לפני שנה וחצי, כשתושבי סקוטלנד הלכו למשאל-עם על היפרדות המדינה מהממלכה, המלכה סירבה להפצרות מנהיגי בריטניה להתבטא נגד ההיפרדות. הריחוק שלה הוליד לה תדמית של אישה קרה ומחושבת, הממעטת בהבעת רגשות. היא סיפקה דוגמה מאלפת לכך בתום חתונתם המלכותית של ויליאם וקייט. המלכה נראתה שבעת רצון אך הסתפקה במשפט: “זה היה טקס מכובד", וויתרה על נשיקה משפחתית לנכדה.

 

עם זאת, לפני כשנה נחשף פרט קטן ומשובב נפש, שהפשיר מעט את תדמיתה הקרחונית של המלכה. ביום שבו הוטבלה הנסיכה שרלוט, נינתה של המלכה ובתו של וויליאם, הגיעו לכנסייה וויליאם ובנו, הנסיך ג'ורג' הפעוט. אחד הנוכחים הקליט את הנסיך וויליאם אומר לבנו: “בוא נלך לסבתא'לה", בעודו מחווה בידו לעבר המלכה. ג'ורג' נעתר וכך למד העולם, שלפחות עבור קומץ קטן של אנשים, המלכה היא בסך הכל סבתא חביבה.


פורסם לראשונה 21/04/2016 09:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  Annie Leibovitz / via reuters
המלכה אליזבת עם הנינים
צילום: Annie Leibovitz / via reuters
מומלצים