שתף קטע נבחר

עיצוב: הלל הדר

זה רק נראה כמו חמץ

חגיגה לשומרי הכשרות: בירה על בסיס חומוס, פיתות ללא חשש קמח, עוגות שמרים בלי שמרים, וגם ביסקוויטים בלי מים. והרבנים? הם דווקא בקונצנזוס: "זה כשר, אבל ריבוי המוצרים הדומים למוצרי החמץ מכניס אותנו לסכנה חמורה של טעות קשה"

הלאפה הזו היא... מצה שמורה! ("מצות אבותינו") ()
הלאפה הזו היא... מצה שמורה! ("מצות אבותינו")

 

בירה כשרה לפסח, פיתות ללא חשש קמח, עוגות שמרים בלי שמרים, וגם ופלים וביסקוויטים: אם פעם ריחפה גזירת הקטניות מעל אחינו בני עדות אשכנז (ולא רק), בין היתר מהחשש שמא, אולי, חלילה, יתבלבלו בני ישראל בין דייסת קוואקר לדייסת תירס – הרי שהיום החשש כבר צריך להיות בין אכילת לחמנייה - ל"לחמנייה". גללו מטה - היכנסו לחידון בסוף הכתבה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

כל המ שרציתם לדעת על פסח: היכנסו לעמוד המיוחד שלנו

 

עשרות מוצרים כשרים לפסח (ואפילו ללא חשש קטניות) מציפים את השווקים, לא מעט בזכות התפתחות טכנולוגיות מזון המותאמות לחולי צליאק. הרבנות נותנת כשרות, אבל בחוסר נחת בולט. "אני מאוד לא אוהב את זה", אמר הרב הראשי לישראל בראיון מיוחד לאולפן ynet.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

"הוופל הכשר לפסח הוא מקמח תפוחי אדמה. אז מניסיון – הוא נראה כמו ופל, אבל הוא לא טעים כמו ופל. אבל בהחלט יש פה מקום להטעיה, ואני יודע על יותר ממקרה אחד שבו אנשים אכלו דבר מאכל שהם רכשו, ולא שמו לב שזה לא כשר לפסח – ונכשלו".

 

לביסקוויט שלי שלוש פינות (קטומות)

"באופן חד-משמעי, יש בידול גם באריזה וגם בצורת המוצר, כדי למנוע טעות", אומר עידו אוירבך, טכנולוג ראשי של "ממתקי עלית" בחברת שטראוס. "בוופלים הכשרים לפסח, גודל כל ופל בודד הוא כפול מהרגיל. בעוגות אנחנו משתמשים בתבניות רחבות יותר לעומת המלבניות, שבהן יש שימוש כל השנה. לביסקוויט שמצופה יש פינות קטומות, כדי ליצור בידול מהחטיף החמץ שלו יש פינות חדות". 

 

 

אוירבך לא מבין את חוסר ההתלהבות של אנשי ההלכה: "התובנה המרכזית שלנו היא שלא צריך לסבול בפסח", הוא אומר, "אבל כדי לייצר מזון כשר לפסח, צריך קודם כל לעשות הבחנה בין סוגי החטיפים והממתקים השונים. בטבלאות שוקולד למשל, אין קמח כל השנה, ולכן שם האתגרים יותר קטנים, כמו למשל לנסות לוותר על סויה, לטובת מי שנמנעים מקטניות. אבל עדיין צריך לוודא שחומרי הגלם לא אוחסנו עם חיטה".

 

אז איך מייצרים ביסקוויטים כשרים לפסח? קודם כל, בלי קמח ובלי טיפת מים, רק עם מיצי פירות וביצים. "גם כאן יש עדיין מגבלות כשרות - צריכים להשתמש בתפוחים שאחרי הקטיף שלהם לא נרטבו ממים, וגם בזמן הטפחת הבצק צריך לוודא שהוא לא ייתפח".

 

מחומוס, מכוסמת ומסילאן. העיקר - ללא שאור. בירה מידן (צילום: נחום סגל) (צילום: נחום סגל)
מחומוס, מכוסמת ומסילאן. העיקר - ללא שאור. בירה מידן(צילום: נחום סגל)

 

את קמח החיטה מחליף קמח תפוחי אדמה. "בשנים האחרונות, כאשר המגמה של יצור מזון ללא גלוטן התחזקה בעולם, היצע החומרים גדל בצורה משמעותית". לדברי אוירבך, "זה נותן מענה כשרותי בפסח".

 

ובירה כשרה לפסח, כבר שתיתם?

בריאן מידן מהיישוב הגלילי הר חלוץ, גילה כי הוא סובל מצליאק, ובהמשך אובחנו בני משפחה נוספים. באין גלוטן בתפריט, ובהיותו חובב בירה – החל מידן לתור באינטרנט אחר מתכונים ליצור בירה על בסיס כוסמת וקינואה.

 

לאפה של "מצות אבותינו" (צילום: יח"צ) (צילום: יח
לאפה של "מצות אבותינו"(צילום: יח"צ)

 

התהליך כלל הנבטה, ייבוש וקלייה, ולאחר מכן גם בישול ותסיסה. אחרי מספר ניסיונות כושלים, הוא הגיע לטעם שהיה אהוב לא רק עליו, אלא על אנשים נוספים, ומדי שבוע ייצר 300 בקבוקי בירה. לפני כשמונה חודשים הקים עם ילדיו ורעייתו דנה, מבשלת בירה באזור התעשייה בכרמיאל, הסמוך למקום מגוריהם.

 

הם מייצרים שלוש בירות מסוג "אייל": האחת על בסיס כוסמת, השנייה על בסיס חומוס והשלישית על בסיס סילאן, המכונה גם "דבש תמרים". כאשר ברבנות כרמיאל שמעו שיש בירה שלא רק שהיא איננה מכילה חמץ, אלא גם אין בה חשש קטניות - הם התקשו להאמין. אבל אחרי שראו את המתכון ונחשפו להליך הייצור, הבירה קיבלה כשרות לפסח.

 

לדברי הרב דוד לאו, הוא לא יכול שלא לתת כשרות למפעל שאכן מייצר מזון כשר לפסח לפי הכללים. "כדי למנוע מכשלות שכאלו, הרבנות הראשית דורשת שינוי צורה", הוא אומר. "שזה יהיה בצבע שונה. אריזה שונה, הכל כדי כדי למנוע הטעיות, כי קל מאוד להטעות בזה את הצרכנים".

 

"באופן אישי –כשבא אלי אדם, ומבקש כשרות על דבר מאכל ,ואומר שיניתי את הצורה, אני לא יכול לסרב לתת לו את הכשרות, אבל האמת היא שהייתי מאוד שמח אם הצרכנים היו אומרים: אל תטעה אותנו, אל תמכור לנו בדיוק את אותו הדבר. תן לנו להרגיש שבוע אחד בלי זה. שבוע אחד קצת שונה".

 

קונצנזוס רבני: "ראוי להימנע"

לתשומת לב הצרכנים הדתיים: העמדה הזו משותפת לרבנים בכל הפלגים – למן החרדים ועד רבני "צהר" ו"בית הלל": הרב דוד סתיו, העומד בראש ארגון רבני "צהר", אומר כי "עקרונית, כל דבר שעלול להטעות ולגרום בלבול - ראוי להימנע ממנו. לא בגלל החידוש, אלא בגלל ההטעיה. אבל אחרי שהרבנות הראשית מכשירה לחמניות ואטריות לפסח, למה שייגרע חלקה של הבירה הכשרה?!"

 

לגמרי כשר לפסח, ואפילו ללא חש קטניות (צילום: יח"צ) (צילום: יח
לגמרי כשר לפסח, ואפילו ללא חש קטניות(צילום: יח"צ)

 

גם בארגון רבני "בית הלל" שבעבר פסקו כי אשכנזים יכולים לאכול אצל קרובי משפחה ספרדים, למרות שהללו אוכלי קטניות - הבהירו כי באופן עקרוני, הם מתנגדים למאכלים החדשים ה"כשרים לפסח", אך מטעים-בפוטנציה. "אני יכול להבין את הרצון של יצרני המזון לא לסבול מירידה במכירות בתקופת הפסח", אומר מנכ"ל הארגון, הרב שלמה הכט. "אני גם יכול להבין את הרצון של הצרכנים בחידושים, ואפילו להניח שהוא נובע מרצון להרבות בשמחת החג. עם זאת, ריבוי המוצרים הדומים למוצרי החמץ מכניס אותנו לסכנה חמורה של טעות קשה".

 

לדבריו, "שמענו על מקרים רבים מדי שבהם משפחות טעו ואכלו חמץ גמור בכמות גדולה, וגילו זאת מאוחר מדי. חלק מחווית החג, המועילה גם למודעות למצווה, כרוכה בשינוי ההרגלים".

 

אוירבך טוען כי הרגישים לגלוטן יכולים להיות רגועים גם לאחר הפסח: "בשנה שעברה היו שמונה מוצרים ללא גלוטן, והשנה לרגל פסח יש ארבעים מוצרים. נמשיך לייצר אותם בהמשך, כך שלחולי צליאק יהיה מגוון מוצרים לכל אורך השנה, ולשומרי כשרות יהיה בפסח הרבה יותר מבחר".

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
לחיים! גם בחול המועד
צילום: יח"צ
מומלצים