שתף קטע נבחר

הנחיות חדשות: "כמעט מוות בעריסה"? - אין צורך באשפוז

מאות תינוקות מובהלים מדי שנה לחדרי המיון, בשל השתנקות. ההורים חוששים מפני מוות בעריסה או חנק, אבל הנחיות חדשות שמתפרסמות כאן לראשונה, קובעות: במרבית המקרים כשהילד בריא וללא חום גבוה, אין צורך בבדיקות או באשפוזים

זה הפחד הגדול ביותר של כל הורה: מוות בעריסה היא אולי התסמונת הטראגית ביותר שבה מוצא הורה את ילדו ללא רוח חיים. תסמונת אחרת, הנקראת "אירוע מסכן חיים לכאורה" (ALTE), מתארת מצב שבו ההורה מוצא את ילדו כשאינו נושם או אינו מגיב.

 

עד כה אושפזו תינוקות אלו ועברו בדיקות דם והדמיות, אבל הנחיות חדשות המובאות לראשונה ב-ynet קובעות: במרבית המקרים אין צורך בבדיקות או באשפוזים, וניתן להסתפק בהדרכת ההורים. ההנחיות החדשות של האיגוד האמריקני לרפואת ילדים, שיפורסמו בקרוב, התקבלו גם באיגוד הישראלי המקביל.

 

ניתן להסתפק בהדרכת ההורים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ניתן להסתפק בהדרכת ההורים(צילום: shutterstock)

אירוע חולף

כאמור, נהגו בתי החולים לאשפז את התינוקות הללו, ושם בוצעו בדיקות דם שכללו ספירת דם, בדיקת כימיה, תרביות דם, צילום חזה, אק"ג ואשפוז להשגחה בת 24 עד 48 שעות, תוך ניטור קפדני של

התינוק.

 

אבל מעקב ארוך שנים ברחבי העולם, מאז שנת 1970 ועד 2014, גילה שברוב המוחלט של המקרים, אין מדובר באירוע מסכן חיים, וניתן לשחרר את הילד לביתו.

 

ואלה התנאים שבהם מדובר באירוע חולף שאינו מסכן חיים ואינו מצריך טיפול או אשפוז:

  • התינוק נולד במועד ללא סיבוכים
  • אינו סובל ממחלות מולדות או כרוניות
  • ללא חום גבוה
  • אירוע הפסקת הנשימה או חוסר התגובה נמשך פחות מדקה
  • האירוע לא גרם להכחלה של השפתיים
  • התינוק חזר לעצמו

 

"מרבית התינוקות אינם זקוקים לבירור כלשהו באירוע כזה", מסביר פרופ' אשר טל, מומחה למחלות ריאה בילדים ויו"ר פורום מנהלי מחלקות באיגוד הישראלי לרפואת ילדים. "חלק מבתי החולים החלו כבר ליישם את ההנחיות האלה, וכבר אינם מאשפזים תינוקות באירוע מסכן חיים לכאורה. מובן שיש לנקוט במשנה זהירות כשמדובר בתינוק מתחת לגיל חודש, וצריך לבצע גישה מושכלת בכל תינוק, אך ברוב המכריע של המקרים זהו אירוע חולף, ככל הנראה על רקע של פליטות של חלב האם או הפורמולה, ודי בהדרכת ההורים בקופת חולים".

 

מוות בעריסה: ניתן למנוע

אירוע ALTE (אירוע מסכן חיים לכאורה) איננו תסמונת המוות בעריסה, שהינה תסמונת בה כ-40 הורים בישראל מוצאים את תינוקם מתחת לגיל שנה – כשהוא במיטתו ללא רוח חיים. עדיין לא ברור לחלוטין מה גורם למוות בעריסה, אולם בכמה צעדים פשוטים ניתן להפחית דרמטית את הסיכון לתסמונת הטראגית:

 

  • רק על הגב: השכיבו את התינוק על הגב, בשנת היום ובשנת הלילה. אין להשכיב את התינוק על הצד, שכן הוא עלול להתהפך על בטנו ולהגביר את הסיכון למוות. בזמן עירות ותחת השגחתכם, השכיבו את התינוק לפרקים על בטנו, לשם חיזוק שרירי הגב והצוואר.

 

  • התינוק ישן לבד: לעולם אין לישון יחד עם התינוק באותה מיטה. בשנים האחרונות דווחו מקרים טראגיים בהם הורים מחצו או חנקו למוות את תינוקם, מבלי משים, במהלך השינה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

  • מזרן מתאים: על המזרן להיות קשיח במידה מתונה, השומרת את מנח השכיבה של התינוק על גבו.

 

  • הרחיקו עצמים ממיטת התינוק: בזמן השינה, על התינוק לשכב במיטה ללא כרית, דובי, בובות, צעצועים או כל עצם אחר שעלול לחנוק אותו.

 

  • אל תעשנו: העישון במהלך ההריון ולאחר הלידה מגביר משמעותית את שכיחות מקרי המוות בעריסה. בתוך כך חשוב לזכור כי בקרב הורים מעשנים גדל הסיכון למוות בעריסה אצל התינוק. גם אם אינם מעשנים בקרבתו, רעלני הסיגריה נספגים בשיערכם, בבגדים ובחלל הפה ועוברים אל התינוק. לפיכך עשו כל מאמץ להפסיק לעשן.

 

  • תנו לו מוצץ: בזמן השינה, עודדו את התינוק להשתמש במוצץ. אין להחדיר את המוצץ לפה התינוק כשהוא כבר ישן, אלא להציע לו אותו לפני ההשכבה לישון.

 

  • אין טעם במכשירי אזהרה: לא קיימת הוכחה כי אמצעי התראה שונים הנמכרים בשוק (דוגמת "בייבי-סנס") מצליחים להפחית את שכיחות מקרי המוות בעריסה.

 

  • ידעו גם את האחרים: ודאו כי שאר המטפלים בתינוק יודעים היטב את רשימת ההמלצות למניעת מוות בעריסה.

 

צפו - סרטון ההדרכה של משרד הבריאות למניעת מוות בעריסה:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יש לנקוט במשנה זהירות כשמדובר בתינוק מתחת לגיל חודש
צילום: shutterstock
מומלצים