שתף קטע נבחר

רוצים הישגים בספורט? השקיעו באתלטיקה

ד"ר איציק בן מלך, מייסד היחידה לספורט הישגי, מסביר למה פיתוח האתלטיקה הקלה ישדרג משמעותית את כל ענפי הספורט בישראל

במדינות בהן מנסים לקדם ספורט מקצועני, הישגי או תחרותי – קיימת אסטרטגיה של פיתוח ענף האתלטיקה הקלה כאמצעי לפיתוח של כל ענפי הספורט.

 

האתלטיקה הקלה היא הענף המרכזי של התוכנית האולימפית. מרכיבי האתלטיקה הקלה: הליכה, ריצה, קפיצה וזריקה מעצבים את כל תחומי הספורט. הריצה היא בסיס מרכזי במשחקי כדור, הזריקה חשובה בענפי הקרב וגם בחלק ממשחקי הכדור, יכולות קפיצה הם בגדר חובה עבור כל מי שמתחרה בענף ספורט המבוסס על כוח מהיר.

 

האתלטיקה כוללת את כל מרכיבי הספורט (צילום: גטי אימגס) (צילום: גטי אימגס)
האתלטיקה כוללת את כל מרכיבי הספורט(צילום: גטי אימגס)

 

לאחר שראינו שיסודות האתלטיקה קיימים בכל ענפי בכל ענפי הספורט השונים, קל להבין שנוכל להשתמש בה כדי לבנות אסטרטגיה לקידום הענפים השונים. דרך האתלטיקה נוכל להכשיר בצורה נכונה ספורטאים ונבנה מאגר גדול של אנשי מקצוע. ברוב מדינות העולם נמצאים בתפקידי מפתח מקצועיים מדעיים וארגויים אנשים עם רקע באתלטיקה קלה. קידום הספורט זקוק לאנשי מקצוע אתלטיקה טובים והאתלטיקה היא בדיוק הפיתרון לשם כך.

 

לאור זאת, מפליא לגלות שהאתלטיקה הקלה נעלמה ממערכת החינוך בשנים האחרונות. בהתפתחות ילדים ונערים אנחנו חייבים לשלב תרגולי אתלטיקה קלה והתעמלות. ללא יסודות בשני ענפי ספורט אילו לא נוכל להעניק יסודות שיאפשרו לנו לזהות את הספורטאי עם היכולות הפוטנציאליות להישגים וגם נמנע ממנו את האפשרות למצות את יכולתו בגיל הבוגר.

 

מקצועות הספורט הראשיים שצריכים לשלוט בבתי הספר ובהעדפה לאומית הם מענף האתלטיקה קלה – הריצות הקצרות והקפיצות ישמשו לפיתוח מהירות וכן ריצות למרחקים בשטח לפיתוח הסיבולת.

 

בנוסף, קיימת חשיבות רבה לענף ההתעמלות - בראש ובראשונה התעמלות קרקע והתעמלות כללית לפיתוח יכולות קואורדינטיביות, כוח ושיווי משקל. כל מדינה שרוצה לקדם ברצינות ספורט הישגי חייבת לפתח ולממש עבור עצמה אסטרטגיה לפיתוח האתלטיקה הקלה, כיוון שאין ענף ספורט שעוסקים בו ברמה הישגית שיכול לוותר על אמצעי האימון של האתלטיקה הקלה. אפילו ענפים כמו חתירה, שייט, קאנו ושחייה מכילים מרכיבי אתלטיקה קלה בתוכניות האימון שלהם.

 

גם הכדורגל הישראלי ירוויח אם נשקיע באתלטיקה (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
גם הכדורגל הישראלי ירוויח אם נשקיע באתלטיקה(צילום: עוז מועלם)

 

בענפי הכדור מהווים ריצה, ריצה מהירה וקפיצות חלק בלתי נפרד מהפעילות התחרותית עצמה. בכדורגל עוברים במהלך המשחק יותר מ-10 ק"מ ריצה, המורכבים מהרבה ריצות קצרות, מה שמצריך מהכדורגלן סוגים שונים של סיבולת. כך המצב גם בכדוריד וכדורסל. בקיצור, כל משחקי הספורט "שואלים" משהו מהאתלטיקה הקלה.

 

ספורטאי ישראל במרבית הענפים סובלים מחולשות ביכולות גופניות ואתלטיות. היכולות הבסיסיות כוח מתפרץ, ניתור ומהירות הינן נמוכות מאילו שאצל ספורטאים במדינות אחרות. חולשה זו מונעת מיצוי יכולות הישגיות. אפשר להתמודד עם חולשות אילו בעזרת הקניית יסודות של האתלטיקה הקלה.

 

הספורט הישראלי עני בכוח אדם מקצועי, הכשרה וטיפוח מאמני אתלטיקה קלה יאפשר לבנות סגל מדענים, מנהלים , רכזים מקצועיים, אנשי כושר גופני ומאמנים טובים יותר. המסקנה ברורה. עלינו לקדם ולפתח את ענף האתלטיקה הקלה כאמצעי לקידום הספורט בישראל.

 

הכותב הינו מייסד היחידה לספורט הישגי בישראל, מנהל היחידה לספורט תחרותי בהתאחדות "אילת", מנהל המרכז לרפואה ומתודיקה בספורט ומנהל בית הספר להכשרת מאמנים במכללת וינגייט. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סמדר נוני שבתאי
אתלטיקה
צילום: סמדר נוני שבתאי
מומלצים