שתף קטע נבחר

מהיטלר ועד עזה: כך נפל הלייבור הבריטי לידי קיצונים אנטישמים

סערה בממלכה: קן ליווינגסטון, מבכירי הלייבור הבריטי, הבהיר ש"אינו יכול להתנצל על הצהרת אמת" לאחר שטען כי "היטלר תמך בציונות". יו"ר המפלגה ג'רמי קורבין אמר כי "אין מקום לאנטישמיות", אבל בה בעת נחשף שקרן שבה תמך מימנה מופע הסתה בעזה. סנגוריהם של הנאצים והמחבלים בפרלמנט הבריטי

 

 

"כיצד אני יכול להתנצל על הצהרת אמת?" כך הבהיר היום (שבת) קן ליווינגסטון, ראש העיר לונדון לשעבר ואחד מבכירי הלייבור, לאחר שאמר ש"היטלר תמך בציונות". הוא סירב לחזור בו מדבריו לפיהם היטלר תמך בציונות, וציין כי הייתה זו "הצהרת עובדות". הוא התבקש להתנצל כ-20 פעמים, אך עמד בסירובו. בראיון הוא הביע חרטה על שדבריו התווספו למהומה סביב אנטישמיות במפלגה. הסיפור הזה - הנדבך האחרון בשורה של התבטאויות אנטישמיות מצד בכירים בלייבור הבריטי - מככב בכותרות הראשיות בבריטניה ומחולל סערה ציבורית ופוליטית.  

נז שאה, ג'רמי קורבין וקן ליווינגסטון. סערה בבריטניה סביב התבטאויות שערורייתיות בלייבור ()
נז שאה, ג'רמי קורבין וקן ליווינגסטון. סערה בבריטניה סביב התבטאויות שערורייתיות בלייבור
 

בראיון שהעניק לרדיו BBC התבקש ליווינגסטון להתייחס לשערורייה שהתעוררה עקב קריאתה של חברת מפלגתו נז שאה, לעשות "רילוקיישן" לישראל, ונשאל אם הדברים היו אנטישמיים. "לא, זה לא אנטישמי. בואו נזכור שכאשר היטלר זכה בבחירות ב-1932, המדיניות שלו הייתה שיהודים צריכים לעבור לישראל", אמר, וחידד: "הוא תמך בציונות. זה היה לפני שהוא השתגע וסיים עם הריגת 6 מיליון יהודים". אחר כך אמר בראיון ל"סקיי ניוז" שהוא נקב ב"עובדות היסטוריות". בעקבות דבריו, הוא הושעה מהמפלגה כמו יתר עמיתיו הרדיקליים.  

 

היום אמר ליווינגסטון בראיון לרדיו כי הוא "מתנצל על הבלגן, אבל לא על הדברים שאמרתי". הטלגרף דיווח כי אמר עוד שלא תכנן לחולל סערה תקשורתית. "אני לא נהנה מהקרקס התקשורתי", אמר חבר הפרלמנט שטען כי עמיתיו, שמנסים לערער את מנהיגותו של קורבין הם אלה שעוררו את הסערה. הוא אף השתמש במילה "קונספירציה".

הגארדיאן: חקירת אנטישמיות בלייבור ()
הגארדיאן: חקירת אנטישמיות בלייבור

עוד הוסיף: "איך אני יכול לפגוע ולעלוב בקהילה היהודית, כאשר ראש ממשלת ישראל אמר בדיוק את אותו הדבר?". בכך כיוון לנאומו של בנימין נתניהו בירושלים באוקטובר האחרון. ליווינגסטון אמר כי לא ייתכן שהוא אנטישמי, נוכח העובדה ששתי בנות זוג שלו בעבר הן יהודיות. הוא אמר את הדברים בכנס של השמאל הקיצוני כמה שעות לפני שיו"ר המפלגה ג'רמי קורבין השעה אותו. "זה אבסורד לקרוא לי אנטישמי", אמר חבר הפרלמנט. "זה פוגע גם בנשים להגיד שהן שכבו במיטה לצד מישהו ששונא אותן".

היום התברר כי שלשום הביך את עצמו ליווינגסטון כאשר הסתתר מפני כתבים בשירותי הנכים בפרלמנט, וכך ניסה לחמוק משאלות בנוגע להתבטאותו.

 

מנהיגי הלייבור טוענים שלמפלגה היסטוריה עשירה וגאה של מלחמה בגזענות וקידום שוויון גזעי, אלא שבתקופה האחרונה חדרו לתוכה גורמים רדיקליים שהתבטאו בצורה אנטישמית.

 

גם בעבר צצו קיצוניים בשמאל הבריטי שהתבטאו נגד ישראל ונגד יהודים בכלל. פעם היה זה ג'ורג' גאלוויי שהכריז על אזור בריטי כ"חופשי מישראלים". ג'רלד קאופמן, יהודי בעצמו, האשים את ישראל בניצול השואה לביצוע זוועות נגד העם הפלסטיני. אך מהקיץ שעבר נראה שהתדירות גבוהה יותר: באוקטובר טען קאופמן ש"כסף יהודי" מממן את השמרנים ושישראל מפברקת פיגועים כדי להוציא להורג פלסטינים.


קורבין בכותרות ה"דיילי טלגרף" הבריטי ()
קורבין בכותרות ה"דיילי טלגרף" הבריטי

החודש השעתה המפלגה משורותיה את חברת מועצת העיר לוטון, אייסגול גורבוז, לאחר שפרסמה פוסט בטוויטר, ובו כתבה שהצורר הנאצי אדולף היטלר היה "האדם הגדול ביותר בהיסטוריה".

 

בחודש מרס השעתה המפלגה את חברתה ויקי קירבי בפעם השנייה בעקבות ציוצים בעלי ניחוח אנטישמי שפרסמה בטוויטר ב-2014 ושבהם כתבה בין השאר שליהודים יש אף גדול ושהיטלר היה "אל ציוני". לאחר הפעם הראשונה שבה התבטאה קירבי באופן אנטישמי היא הושבה לתפקיד רשמי וכשהדבר התגלה הוגשה נגדה תלונה במשטרה והיא שוב הושעתה כאמור מהלייבור.

 

 (צילום: Gettyimages, AP) (צילום: Gettyimages, AP)
(צילום: Gettyimages, AP)
במוקד: מנהיג מפלגת הלייבור, ג'רמי קורבין ()
במוקד: מנהיג מפלגת הלייבור, ג'רמי קורבין
 

 

בציוצים האיומים שפרסמה קירבי בשעתו היא כתבה בין השאר "אנחנו המצאנו את ישראל כשהצלנו אותם מהיטלר, שכעת נראה כמו המורה שלהם". עוד כתבה: "לעולם לא אשכח ותמיד אדאג שילדיי ילמדו את ילדיהם כמה מרושעת ישראל". בציוץ נוסף שאלה: "למה דאעש לא תוקף את המדכא האמיתי, ישראל?".

 

יש בבריטניה מי שטוען שהסערה האחרונה שעוררו חברי הלייבור איננה מפתיעה. לדבריהם, מאז שג'רמי קורבין, איש האגף השמאלני בלייבור, זכה בראשות המפלגה ב-2015, הואשמו המפלגה ובכיריה באנטישמיות ובדה-לגיטימציה של ישראל. הבעיה של הלייבור, נטען, היא שמפלגת המרכז-שמאל מתקשה למתוח קו בין ביקורת לגיטימית על ישראל לבין הפצת האשמות בניחוח אנטישמי ומערבבת ביניהן. התוצאה היא שכל ביקורת שיוצאת מפי המפלגה נגד ישראל ומדיניותה כלפי הפלסטינים נתפשת מייד כאנטישמית.

אלא שלא כל חברי הלייבור נוטים לאגף הרדיקלי במפלגה. חבר הפרלמנט המתון מהמפלגה, ג'ונתן מן, גינה למשל בחריפות את דברי ליוויניגסטון על היטלר והציונים ותיאר אותו כ"סנגורם של הנאצים". גם מועמד המפלגה לראשות העיר לונדון, המוסלמי סאדיק חאן שנחשב לאישיות מתונה, אמר כי הנהגת הלייבור צריכה לפעול בזריזות רבה יותר נגד אנטישמיות והביע זעזוע מדבריו של ליווינגסטון: "זה לא האירוע הראשון בשבועות האחרונים שבו חברים בלייבור משמיעים אמירות שהן אנטישמיות ברורה".

 

לוסיאנה ברגר, חברת לייבור יהודייה, סיפרה על רמת האנטישמיות שאליה היא נחשפת ברשת. היא מספרת שזכתה לאלפי עלבונות ברשתות החברתיות, בהם תמונות של טלאי צהוב וקריקטורות שמציגות אותה עם אף גדול. ברגר, בת 34, הציגה כמה מהפוסטים התוקפניים בחשבון הטוויטר שלה וכתבה: "לכל אלה שיש להם ספק, הנה טעימה מהדרך שבה נראית אנטישמיות ב-2016. זה אמיתי". בנוגע לליווינגסטון: "הטענות שלו שהיטלר היה ציוני הן בושה. אין להן מקום במפלגה שלנו".

 

קורבין נכנע ללחץ והחליט לפתוח בחקירה עצמאית על האנטישמיות במפלגתו. לדבריו, "אין מקום לאנטישמיות במפלגה". הוא ואמר כי יוכרזו כללי התנהגות חדשים. 

 

אך רק אתמול דיווח ה"דיילי מייל" על הצגת ילדים מסיתה שהועלתה ב"פסטיבל הפלסטיני לילדים ולחינוך" בחאן יונס שמומנה בחלקה מכספי קרן הצדקה "אינטרפל" שבה תומך קורבין. בעבר הוא הביע תמיכה בגיוס כספים לטובת הקרן, השתתף בסרטונים מטעמה וכינה את יושב הראש שלה "ידיד טוב מאוד". זאת אף שב-2003 הכריזה ארצות הברית על "אינטרפל" כארגון טרור וטענה כי היא "מקלה את העברתם של עשרות מיליוני דולרים לידי חמאס מדי שנה". פקידים מטעם ארגון הצדקה צולמו לא אחת לצד הנהגת חמאס ברצועה.


הצגת הילדים של חמאס בעזה - במימון חלקי של קרן בראשות קורבין ()
הצגת הילדים של חמאס בעזה - במימון חלקי של קרן בראשות קורבין
 

בעבר גם קרא קורבין לאמברגו נשק על ישראל, הביע תמיכה במעשי חרם עליה וכינה את חיסולו של אוסמה בן-לאדן "טרגדיה". ראש הממשלה דיוויד קמרון הגדיר אותו סכנה לביטחון הלאומי של בריטניה וסכנה לישראל. 

 

מאז שהפך לראש הלייבור הדגיש קורבין שוב ושוב כי במפלגה אין מקום לאנטישמיות ולשנאת זרים בכלל, וניכר כי הוא ממתן את התבטאויותיו, אבל יש מי שסבורים שהיה רך מדי עם החברים שלכלכו את ידיהם בדברים בוטים נגד ישראל.

 

החשש: התורמים יברחו

מעבר לבעיה הערכית, בלייבור חוששים מפגיעה תדמיתית, כספית ואלקטורלית במפלגה. דיוויד אברהמס, מהתורמים הגדולים ביותר של הלייבור, כבר הביע השבוע זעזוע מהסממנים האנטישמיים שהולכים ומתגברים בה ואמר כי יש לעצור את התופעה מיד.

  

אהדת ישראל אינה נמצאת אולי בלב המיינסטרים הבריטי, אבל ללייבור ברור שהצהרות קיצוניות עלולות לחזק את התפישה בציבור שתחת הנהגת קורבין מתרחקת המפלגה מהבוחרים שבמרכז. סקר שפרסם העיתון "אינדיפנדנט" אחרי בחירתו של קורבין ליו"ר הראה גם כך ש-76% מהבריטים סבורים שעם קורבין כמנהיג, יהיה קשה להצביע ללייבור עוד יותר משהיה קשה להצביע לה תחת היו"ר הקודם, אד מיליבנד, שהובס בבחירות במאי שעבר.

 

כמו תמיד יש באגף הרדיקלי של הלייבור מי שטוענים, גם אם בלחישה, שסערת האנטישמיות היא קמפיין מתוזמר שמטרתו להביא להדחת קורבין, איש שמלכתחילה נתפש בעיני רבים בלייבור כאדם שהבוחרים לא ירשו לעצמם לתת לו את קולם בבחירות הכלליות.

 

אבל יש גם מי שחושבים שמעז יכול לצאת מתוק. חבר הפרלמנט ג'ון וודווק, שהיה יו"ר תא ידידי ישראל בלייבור, אמר כי עכשיו לא תהיה למפלגה ברירה אלא להפשיל שרוולים ולטפל בבעיה מהשורש. הבלון התפוצץ, הסביר, והנהגת הלייבור לא תוכל עוד להגיד שהאנטישמיות במפלגה היא עניין של כמה עשבים שוטים.

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים נגד ישראל

גם בחירתה של מאליה בועטיה לתפקיד נשיאת התאחדות הסטודנטים במדינה מעוררת מחלוקת וסערה בממלכה. בועטיה בת ה-28, המוסלמית הראשונה שנבחרה למלא את התפקיד, מוכרת בבריטניה בשל שורה של התבטאויות קשות. בין היתר הצהירה שהיא בעד מאבק פלסטיני חמוש בישראל. בועטיה, במקור מאלג'יריה, עלתה לכותרות לפני שנתיים, כאשר בתור הממונה על ענייני מיעוטים-אתניים בהתאחדות הסטודנטים הובילה מאמצים למנוע גינוי רשמי נגד דאעש. מאליה טענה אז כי גינוי יהיה "עילה למלחמה ואיסלאמופוביה בוטה". בעקבות דבריה נאלצה ההתאחדות להבהיר שהיא אינה תומכת בארגון הג'יהאדיסטי.

 

 

בועטיה אמרה, בין היתר, במאמר שצוטט ב"דיילי מייל" כי אוניברסיטת בירמינגהאם היא "מפקדה ציונית של ההשכלה הגבוהה בבריטניה" בשל הדומיננטיות הרבה של "פעילים ציונים" בה . כמו כן, טענה שהפלסטינים צריכים לצאת למאבק חמוש נגד ישראל וטרפדה גינוי רשמי של התאחדות הסטודנטים לארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש), מחשש שזה יהווה "עילה למלחמה ולאיסלאמופוביה".

 

בהודעה שפרסמה התאחדות הסטודנטים היהודים בבריטניה (UJS) לאחר בחירתה של בועטיה נכתב כי "ההתאחדות גאה בהיסטוריה הארוכה של יחסים חיוביים עם התאחדות הסטודנטים של בריטניה. כעת עם בחירתה של בועטיה אנו מקווים שהיחסים הללו יישמרו. אני מצפים שהיא תוביל ארגון שנאבק באנטישמיות, בהתבטאויות נגד מדינת ישראל ובניסיונות לשלול את זכותם של היהודים להגדרה עצמית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלייבור הבריטי במוקד הסערה
צילום: רויטרס
קן ליווינגסטון, מפלגת הלייבור
צילום: רויטרס
מומלצים