שתף קטע נבחר

מלחמה קרה באוויר: עימות רודף עימות

4 תקריות בחודש בין רוסיה לארה"ב: מטוסי סוחוי 27, מיג 31 וסוחוי 24 ביצעו תמרונים מסוכנים ליד מטוסים אמריקנים ומשחתת. וושינגטון: "זה לא בטיחותי ולא מקצועי, ועלול להוביל להסלמה בין המדינות". מוסקבה: "אז אל תטוסו ליד גבולותינו"

המלחמה הקרה הסתיימה כבר לפני יותר מרבע מאה, אבל זה לא נראה כך בחודש האחרון: פעם אחר פעם דווח על תקריות אוויריות בין רוסיה לארצות הברית, ואף כי אף אחד מהעימותים הללו לא הוביל לנפגעים קיים החשש שטעות אחת קטנה עלולה להצית עימות גדול בין שתי המעצמות הגדולות ביותר.

 

התקרית האחרונה אירעה ביום שישי, באזור הים הבלטי. הפנטגון אמר כי מטוס סיור של חיל האוויר האמריקני RC-135 היה בטיסה שגרתית במרחב האווירי הבינלאומי, בזמן שמטוס קרב רוסי מסוג סוחוי 27 הוזנק והתקרב לעברו באופן "לא מקצועי ולא בטיחותי". ב-CNN דווח כי המטוס הרוסי התקרב למרחק שמונה מטרים בלבד מהמטוס האמריקני וביצע תמרון.

 

"התמרון הלא בטיחותי והלא מקצועי הזה עלול לגרום נזק כבד ולהוביל לכך שכל אנשי צוות האוויר ייפגעו", אמר דובר הפנטגון ביל אורבן. חשוב מכך - קיימת אפשרות שהפעולות הלא בטיחותיות והלא מקצועיות של טייס בודד יובילו להסלמה במתיחות בין שתי המדינות, ללא צורך".

 

מנגד, במוסקבה אמרו שלשום (שבת) שהסוחוי 27 הוזנק לאחר שהמטוס האמריקני התקרב לגבולות רוסיה וכיבה את משדר האותות, הדרוש לצורך זיהוי. בהודעת משרד ההגנה הרוסי נאמר כי "כל הטיסות של המטוסים הרוסים נעשות בהתאם לתקנות התעופה הבינלאומיות. לחיל האוויר האמריקני יש שתי אפשרויות - או לא לטוס ליד גבולותינו או להפעיל את המשדר כדי להזדהות".  

 

מטוסי f-22 אמריקאים בשמי רומניה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מטוסי f-22 אמריקאים בשמי רומניה(צילום: רויטרס)

 

רק יממה לפני כן דווח שמטוס קרב רוסי חלף במרחק של 15 מטרים בלבד ממטוס סיור אמריקני בשמי אסיה בשבוע שעבר. המטוסי הימי P-8 ערך אימון שגרתי במרחב אווירי בינלאומי ליד חצי האי קמצ'טקה ב-21 באפריל. אבל במהלך האימון, מטוס הקרב הרוסי מיג 31 - המהיר בעולם כיום - הוזנק לעברו וחלף סמוך מאוד לו.

 

שבועיים לפני כן סוחוי 27 חלף ליד מטוס סיור אמריקני בים הבלטי, מהלך שאותו הגדירו בפנטגון "לא זהיר". אז המטוס הרוסי החל את התמרון שלו בצד השמאלי של מטוס הסיור, חלף מעליו כשהוא מסתובב סביב עצמו - וסיים את התמרון בצד הימני של המטוס האמריקני.

 

ב-11 באפריל הפנטגון זעם על רוסיה לאחר ששני מטוסי סוחוי 24 התקרבו מאוד למשחתת האמריקנית דונלד קוק. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר כי אוניית המלחמה הייתה יכולה לפתוח באש על מטוסי הקרב שסבבו אותה. רוסיה האשימה בתגובה את האמריקנים בטקטיקות של הפחדה - הבאת המשחתת קרוב לגבול הרוסי. בקרמלין הזהירו כי הצבא הרוסי יגיב "בכל האמצעים האפשריים" כדי למנוע תקריות עתידיות.

 

 

בינתיים "כל האמצעים האפשריים" היו הזנקות ומטוסי קרב שחלפו סמוך מאוד למטוסים אמריקנים - אבל אחרי ארבע תקריות תוך פחות מחודש הסכנה מהסלמה הולכת וגוברת. "אנחנו מגנים סוג כזה של התנהגות. זה חוסר אחריות. זה פרובוקטיבי. זה מסוכן", אמר מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, אבל לא בטוח שהרוסים מתכוונים לשנות את דרכים.

  

ד"ר יונתן דקל-חן, מומחה מהאוניברסיטה העברית להיסטוריה רוסית ולימודי מזרח אירופה, אמר כי עשר השנים מאז התפרקות ברית המועצות ועד שנת 2001 היו תקופה של כביכול שיתוף פעולה רב יותר בין רוסיה לבין ארה"ב, "אבל בשנים האחרונות רוסיה מחפשת דרכים להגדיל את ההשפעה האזורית, כך שלא צריכים להיות מופתעים מכך שיווצרו מתחים מול מעצמות אחרות. הדפוס בו רוסיה נוהגת ישן - מה שחדש הן הדמויות שהתחלפו".

 

לדבריו, "פוטין גרם לרוסיה לחזור לתפוס את עצמה כמעצמה בינלאומית. רוסיה מנהלת את מדיניות החוץ שלה לא על פי מי יושב בבית הלבן, אלא על פי הצרכים שלה במישור הבינלאומי והלאומי. לרוסיה חשוב להוכיח כי אמירות שנאמרו לאחר התפרקות ברית המועצות, שלרוסיה אין משמעות ואין לה מה לומר במדיניות חוץ, הן אמירות לא רלוונטיות. רוסיה אכן רוצה ומסוגלת להשפיע וזה מה שהיא מוכיחה לכולם, שהימים האלה חלפו, שהיא עדיין מעצמה גרעינית חזקה בעלת אמירה שלא ניתן להתעלם ממנה וצריך לקחת אותה בחשבון".

  

כל התקריות הללו מתרחשות כשרוסיה מגבירה את הפטרולים סביב גבולותיה, בין היתר באמצעות צוללות תקיפה. השנה רוסיה הציגה את הכוח הצבאי המתחדש שלה בבליץ האווירי בסוריה, שם סייעה לנשיא בשאר אסד להשיג סדרת ניצחונות תוך זמן קצר על המורדים - לפני שהחזירה את מטוסיה הביתה. צבאו של פוטין השתמש במערכה בסוריה גם כדי לבחון סוגי כלי נשק שונים לראשונה בקרב, ובכלל זאת טילי שיוט ששוגרו מספינות.

 

בשבוע האחרון ניסו גם האמריקנים לעשות שרירים והנחיתו בפעם הראשונה ברומניה שני מטוסי F-22, מהחדישים ביותר בעולם. ארצות הברית שלחה את שני המטוסים לחופי הים השחור - סמוך מאוד לאוקראינה, לחצי האי קרים ולרוסיה. רשמית המטוסים הגיעו לצורך אימון של נאט"ו, אבל ב-CNN הדגישו כי הצבתם היא גם הצגת עוצמה בפני חברות נאט"ו באזור הים השחור, שם רוסיה בונה במהירות כוח צבאי מרשים.


פורסם לראשונה 01/05/2016 22:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים