שתף קטע נבחר

לוחם מג"ב היכה ערבי נמרצות - ויעמוד לדין משמעתי בלבד. צפו

לוחם מג"ב תועד מכה ערבי בירושלים ללא הצדקה לכאורה: "נגחו ובעטו בי, הפשיטו אותי". מח"ש קבעה שיש לטפל בלוחם - אבל הסתפקה בהעמדה לדין משמעתי. הוועד נגד עינויים: "המעשים מחייבים טיפול פלילי". צפו בתיעוד התקרית

 

 

לוחם מג"ב יועמד לדין משמעתי על שימוש בכוח, לאחר שבסרטון שצילם פלסטיני הוא תועד תוקף ערבי בירושלים. המותקף הגיש תלונה למחלקה לחקירות שוטרים באמצעות הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל, וטען כי הותקף על ידי כמה שוטרים לאחר שהשמיע לעבר אחד מהם הערה עוקצנית - שגם היא באה רק בעקבות דברים גסים שנאמרו לערבי עצמו.

 

לפי התלונה שהגישה עו"ד נועה לוי מהמחלקה המשפטית של הוועד הציבורי נגד עינויים, המותקף טוען כי ב-5 בנובמבר 2015 הוא צעד לעבר רכבו הפרטי, ושם נתקל בלוחמי מג"ב שביקשו לערוך עליו חיפוש. לדברי המתלונן, כשהסתיימו החיפוש ובדיקת תעודת הזהות, החזיר השוטר את התעודה תוך שהוא "מקלל את אמו".

 

בתגובה אמר לו המתלונן: "אתה מתנהג כמו ילד ולא כמו גבר". לפי התלונה, בתגובה לדבריו הוא עוכב על ידי השוטר ונדרש למסור את תעודת הזהות שלו בשנית, תוך כדי שהשוטר מקלל אותו. עו"ד לוי כתבה כי לאחר שמסר בשנית את תעודת הזהות שלו הגיעו שני שוטרי מג"ב ואישרו לו לנסוע מהמקום, אולם השוטר הראשון התעקש שייצא שוב מרכבו תוך שהוא אומר לו "תרד אני רוצה ל**** אותך".

 

"מרשי נבהל מהאיום וחשש לצאת מרכבו", נכתב בתלונה. "בשלב זה כל השוטרים הקיפו את רכבו והוציאו אותו מהרכב בכוח, גררו אותו לפינת הרחוב והחלו להכותו בפניו, בגבו ובבטנו, מכל הכיוונים ובאותו הזמן. אגרופים וסטירות נשלחו לפניו, נגחו בראשו ובעטו בו, וכל זאת כאשר הוא מוקף במספר גדול של שוטרי מג"ב".

מתוך התקרית  ()
מתוך התקרית

לדברי עו"ד לוי, שלב ההכאה הקבוצתית והמעצר מתועד בסרטון, "וכל זאת כאשר לא נראה מצדו צל צלה של התנגדות למעצר". לאחר מכן, על פי התלונה, הערבי נלקח לתחנת משטרה, ושם הוכנס לתא השירותים על ידי ארבעה שוטרים "תוך כדי שהמשיכו לקללו ולסטור לו. בתוך השירותים השוטרים הפשיטו אותו מבגדיו ושם ערכו עליו חיפוש ידני קבוצתי".

 

לדברי עורכת הדין, האיש נבדק בתחנת המשטרה על ידי רופא משטרתי שראה את סימני החבטות שספג מהשוטרים. בתלונה טען המותקף כי המעשים שבוצעו נגדו הם פליליים, וכי מעבר לעבירות התקיפה והביזוי המיני מדובר ב"יחס אכזרי, בלתי אנושי ומשפיל, המנוגד לאמנה נגד עינויים".

 

בעקבות התלונה נפתחה חקירה במח"ש, וביום ראשון נמסר למתלונן במכתב רשמי מהמחלקה לחקירות שוטרים כי הוחלט להעביר את המקרה למחלקת המשמעת של המשטרה כדי להעמיד את השוטר לדין משמעתי בגין עבירה של שימוש בכוח. ואולם, בוועד הציבורי נגד עינויים זועמים על ההחלטה וטוענים כי הטיפול בנושא צריך להיות במישור הפלילי ולא המשמעתי - זאת, לדבריהם, בשל חומרת העבירות המתועדות בסרטון.

בחודש נובמבר החל לפעול בוועד הציבורי נגד עינויים "פרויקט המאבק באלימות המשטרתית", שאותו מרכזת עו"ד לוי. מהוועד נמסר כי "האלימות המופעלת על-ידי המדינה כלפי האזרחים מהווה מבחינה מהותית עינוי, ונחשבת פעמים רבות לעינוי לפי החוק". מאז תחילת הפרויקט נתקלה עו"ד לוי בתופעות של שימוש לא סביר בכוח כדי לדכא מחאה לגיטימית, כמו חיפוש ואיזוק על מנת להשפיל, להכאיב ולפגוע באזרחים עצורים ואיומים והתנכלויות כלפי המתלוננים. כחלק מהפרויקט הוגשו עד היום עשר תלונות למח"ש בגין אלימות שוטרים, ונוצר קשר עם עשרות מתלוננים ממגזרים שונים. בשניים מהמקרים הוחלט כבר להעמיד שוטר לדין משמעתי, אך הארגון לא הסתפק בכך ונוקט הליכים לקראת הגשת ערר על ההחלטה.

 

 

עו"ד נועה לוי מהוועד נגד עינויים מסרה כי בכוונתה להגיש ערר גם על ההחלטה לטפל בנושא במישור המשמעתי ולא הפלילי וגם על כך שעל פי מח"ש רק שוטר אחד יועמד לדין. לדבריה, "לא ייתכן שהעבירות הללו לא עוברות את הסף הפלילי".

 

ממח"ש נמסר בתגובה: "עם סיום החקירה, לאחר בחינת חומר הראיות, החליטה מח"ש כי יש להעמיד לדין משמעתי את השוטרים בגין עבירה של שימוש בכוח שלא כדין. החקירה העלתה כי הגם שמדובר בשימוש בכוח לצורך ביצוע תפקיד (מעצר חשוד), נעשה שימוש מופרז בכוח ועל כן הוחלט על העמדת השוטרים לדין משמעתי. המתלונן רשאי להגיש ערר על ההחלטה והערר ייבחן כמקובל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים