שתף קטע נבחר

יהודי גרמניה חלוקים: "חוששים מגל ההגירה למדינה"

הקהילה בגרמניה מנסה להתמודד עם החששות הנלווים לזרם המהגרים הענק למדינה. מנהיג הקהילה קרא להגביל כניסת מהגרים מוסלמים כי "שנאת יהודים היא חלק מתרבותם", סטודנט שהושעה מלימודי רבנות בשל התבטאויותיו טען: "אסור לסובב את הגב, הם לא הביאו את האנטישמיות לכאן". אחד הפתרונות המוצעים: שיעורי שואה ואנטישמיות למהגרים

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
כאשר מנהיג קהילת יהודי גרמניה התבטא נגד זרם המהגרים המוסלמים הענק לאירופה, תלמיד רבנות במדינה הוקיע את דבריו וכינה אותם גזעניים. וכך החל דיון ער בקרב חברי הקהילה היהודית של גרמניה, ובמרכזו השאלה אם ליהודים הזכות לחשוש מפני נתוני הגירה חסרי תקדים ממדינות מוסלמיות שעוינות לישראל.

 

הסטודנט, ארמין לנגר, סולק ממכללת אברהם גייגר בפוטסדאם לאחר שכתב כי נשיא המועצה המרכזית של יהודי גרמניה, יוסף שוסטר, טעה כאשר קרא להגביל את ההגירה המוסלמית למדינה. לנגר, ממייסדי קבוצה בין-דתית הנקראת "סלאם-שלום" שמטרתה לקדם דו-שיח בין מוסלמים ליהודים, אמר שהקהילה שלו לעולם לא צריכה לסובב את גבה לקבוצות מיעוט אחרות.

 

"אם מיעוט אחד מקבל יחס רע, לא ייקח הרבה זמן עד שכל המיעוטים יקבלו יחס רע", אמר לנגר, 25, בראיון לסוכנות הידיעות AP בלב רובע נויקלן שבברלין, שבו מתגוררים מהגרים מוסלמים רבים.

"אסור להפנות את הגב". ארמין לנגר (צילום: AP) (צילום: AP)
"אסור להפנות את הגב". ארמין לנגר(צילום: AP)
 

לנגר גם השתתף בהפגנה מחוץ למטה המועצה המרכזית של יהודי גרמניה בברלין יום לאחר הראיון של שוסטר לעיתון הגרמני "די וולט" בנובמבר האחרון, שבמסגרתו אמר, "במוקדם או במאוחר, לא יהיה מנוס מאשר להציב תקרה לכמות המהגרים".

 

בהתבוננות אחורה, לנגר אומר כעת שהוא מצר על המילים הקשות שלו במאמר דעה בעיתון "די טאגזייטונג" נגד שוסטר, אבל שגם המכללה שבה למד טעתה "כאשר ניסתה לדכא את הדעות האישיות שלי".

 

רבים בקהילה היהודית בגרמניה, שמונה כ-250 אלף חברים, הביעו זעם על דבריו של לנגר בשנה שעברה, בזמן שגרמניה קיבלה אליה זרם עצום של 1.1 מיליון מהגרים מוסלמים. הם הביעו תמיכה בעמדתו של שוסטר שאנטישמיות צומחת שוב בגרמניה, והיא מונעת בין היתר מעמדותיהם העוינות ליהודים ולישראל של המהגרים החדשים. שוסטר כבר הזהיר בעבר שיהודים לא יכולים לחבוש כיפה, למשל, באזורים שבהם מתגוררים מוסלמים רבים.

 

"שנאת יהודים היא חלק בלתי נפרד מהתרבות"

"פליטים רבים בורחים מהטרור של ארגון 'המדינה האיסלאמית' (דאעש) ורוצים לחיות בשלום ובחירות", אמר שוסטר בראיון שלו בנובמבר. "ובאותו הזמן, הם מגיעים ממקומות שבהם השנאה ליהודים וחוסר הסבלנות הם חלק בלתי נפרד מהתרבות".

 

החששות בקרב הקהילה היהודית מפני ההגירה המוסלמית משקפים עלייה חדה בתקיפות על רקע אנטישמי ומחאות אנטי-ישראליות של נוער מוסלמי בגרמניה במהלך מבצע "צוק איתן" בקיץ 2014. כמו כן בשנתיים האחרונות בוצעו פיגועי טרור קשים נגד מוסדות יהודיים בפריז, בריסל וקופנהגן. ברלין היום היא ביתם של כ-40 אלף יהודים – רבים מהם יוצאי ברית המועצות שהיגרו למדינה בשנות ה-90.

קרא להגביל את מספר המהגרים המוסלמים בגרמניה. יוסף שוסטר (צילום: AP) (צילום: AP)
קרא להגביל את מספר המהגרים המוסלמים בגרמניה. יוסף שוסטר(צילום: AP)
 

מנהל המכללה שבה למד לנגר, הרב וולטר הומולקה, אמר שביקורתו של לנגר כלפי שוסטר העליבה רבים בקהילה היהודית במדינה. הוא אמר לסוכנות הידיעות AP כי לנגר הפר את הסכם לימודיו שלפיו על סטודנטים להימנע מ"נוכחות תקשורתית מופרזת". הוא אמר כי לנגר הושעה בינואר לשנה מהמוסד האקדמי וכי יוכל להירשם שוב ב-2017 לאחר שייפגש עם מועצת הרבנים של המכללה ועם כנס הרבנים הכללי של גרמניה.

 

אבל לנגר, יהודי ממוצא הונגרי, אמר שהוא ימשיך את לימודי המאסטר שלו בתיאולוגיה יהודית באוניברסיטת פוטסדאם וישלים את לימודי הרבנות שלו במוסד אחר.

 

שוסטר סירב להתראיין ל-AP, וכתב בהודעה רשמית כי הוא לא לקח שום חלק בהשעייתו של לנגר מהלימודים אך מבין את ההחלטה לעשות כן. הוא אמר שעל הרבנים לשאוף לקדם דו-שיח מאוזן ולא להקצין דעות.

 

שקד ספיר, פעיל גרמני-ישראלי שפועל לסייע למהגרים החדשים במדינה, אמה שזה מגוחך לייחס אנטישמיות בעיקר למהגרים. "אין אנטישמיות שמושרשת עמוקות בחברה הגרמנית. אנחנו לא צריכים להעמיד פנים שזה רק מגיע עכשיו יחד עם הפליטים", אמר ספיר, שסביו ברחו מגרמניה הנאצית בשנות ה-30.

 

ספיר הוסיף כי קריאתו של שוסטר להגביל את מספר מבקשי המקלט גרמה לו במיוחד לחוש אי-נוחות שכן דעה זו מהדהדת את עמדתם של לאומנים ימניים בגרמניה, שרבים מהם בעצמם מחזיקים בדעות אנטישמיות.

 

לוי סולומון, דובר מטעם ארגון ברלינאי הנקרא "הפורום היהודי לדמוקרטיה ונגד אנטישמיות", אמר שהשילוב של מהגרים בחברה הגרמניה צריך להיות מהיר ולכלול שיעורים "על השואה ועל האנטישמיות".

 

הפחד מפני המהגרים המוסלמים מורגש גם בבתים יהודיים רבים במדינה. אם ישראלית לשלושה אמרה ל-AP שהיא כבר לא מאפשרת לילדיה לדבר בעברית מחוץ לביתם שבברלין. "כשאנחנו בחוץ אני אומרת לילדים שלי לדבר רק באנגלית", סיפרה האם, שסירבה לגלות את שמה מחשש לשלומה. "אני מפחדת מדי שמישהו יזהה שאנחנו יהודים או ישראלים ואז יפגעו בנו".

 

לנגר, ששיכן בדירתו מבקש מקלט ממצרים במשך כמה חודשים, אמר שאפשר להתגבר על החששות רק על ידי דו-שיח ישיר בין יהודים למוסלמים. הוא אמר כי יהודי גרמניה צריכים להיות יותר מודאגים מהעלייה החדה באלימות ובתקיפות הכמעט יומיומיות נגד המהגרים החדשים במדינה.

 

"מה שאנחנו באמת צריכים לעשות עכשיו, כמוסלמים וכיהודים, זה להילחם ביחד נגד האנטישמיות והאסילאמופוביה בגרמניה", סיכם לנגר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צלום: רויטרס
מהגרים ממתינים לרישום בברלין
צלום: רויטרס
מומלצים