שתף קטע נבחר

אינטל: קיצוץ 300 עובדים - חלקם יחזרו כעובדי קבלן

כ־100 מעובדי אינטל ישראל כבר קיבלו מכתבי פיטורים, 200 צפויים להיכלל בתוכנית לפרישה מרצון, ועובדים נוספים עלולים להיות מפוטרים עם איחוד מרכזי הפיתוח בפתח תקווה. חלק מהפורשים מרצון יחזרו לאחר חצי שנת צינון כעובדי קבלן

מהלך הקיצוצים העולמי באינטל הגיע השבוע לארץ, כשעל פי הערכות 300 מתוך 10,000 עובדי החברה בישראל צפויים למצוא עצמם בחוץ בגל הפיטורים הראשון. ל"כלכליסט" נודע כי כ־100 עובדים קיבלו במהלך השבוע האחרון, או צפוי לקבל עד סוף השבוע הנוכחי, מכתבי פיטורים, בהם נמסר להם כי החל מה-31 ביולי יפסיקו להיות מועסקים על ידי החברה.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

כך תתנהל תוכנית הפיטורים הענקית באינטל

מנכ"ל אינטל העולמית: "הפרישה - מרצון או אילוץ, מפעלים ימוזגו"

דרמת הפיטורים באינטל: "ענק שנרדם בשמירה"

 

העובדים יקבלו מענק של 8 משכורות עם פיטוריהם. על פי הערכות, לכ־200 עובדים נוספים תוצע בחודשים הקרובים תוכנית פרישה מרצון. לא מן הנמנע כי בעוד 9 חודשים, עם איחוד מרכזי הפיתוח של החברה בפתח תקווה, יפוטרו עובדים נוספים.

 

האיש עם היד על המספריים: הכירו את מי שיכריע את גורל עובדי אינטל

על פי גורמים באינטל ישראל, זהות המפוטרים באינטל הונחתה על המרכז הישראלי מלמעלה - מהמרכז העולמי. מנהלים רבים באינטל ישראל כועסים על הקריטריונים הנוקשים לפיטורים, ועל כך שהם בנויים בעיקר מנוסחאות ומשאירים מעט מאוד שיקול דעת לדרג המנהלי. 

 

זהות המפוטרים מורכבת מעובדים שקיבלו בסקר הערכת העובדים האחרון (שנערך על ידי המנהלים עצמם) את הציונים הנמוכים ביותר, אלא אם כן הצטיינו בשנה שלפני כן. בנוסף, אותם גורמים טוענים כי עובדים ישראלים שנשלחו במסגרת הקיצוצים לרילוקיישן בחו"ל קיבלו התראה של חודש בלבד.

 

נזכיר כי הפיטורים הם חלק ממהלך הקיצוצים באינטל העולמית, עליו הכריזו בחברה לפני כ-3 שבועות. מהלך הקיצוצים ייפגע בכ־12 אלף עובדים מסביב לעולם, כשרק בארצות הברית פוטרו במהלך השבוע האחרון כ־2,500 עובדים.

 

מצבת העובדים באינטל מגיעה למינימום האפשרי

על פי גורמים בחברה, הקיצוצים בישראל מורידים את מצבת העובדים למינימום האפשרי - אם לא פחות ממנו. המהלך הנוכחי מצטרף למספר זעזועים שעברו על אינטל ישראל בשנים האחרונות, כשרק בשנה שעברה הסתיים תהליך פרישה מרצון בחברה במסגרתו נגרעו ממצבת כוח האדם כ־800 עובדים. גם איחוד המפעל הוותיק של אינטל בקריית גת עם מפעל מיקרון, שעל שטחו בונה כיום אינטל את המפעל החדש שייחנך בשנה הבאה, הביא איתו פיטורים של מאות עובדים.

 

כפי שהיה בסבבי הקיצוצים הקודמים, גם הפעם יבצעו חלק מהעובדים הפורשים מהלך שיחזיר אותם לאינטל בדרך האחורית. לאחר חצי שנה של צינון הם צפויים לחזור לחברה כעובדי קבלן. בעגת אינטל מכנים את זה "בלו טו גרין" - מעבר מהתג הכחול שנושאים עובדי אינטל לתג הירוק של עובדי הקבלן.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

שני מעמדות שונים: תג כחול ותג ירוק

למעשה, מתקיימים באינטל שני מעמדות שונים, נפרדים זה מזה בתנאים שהם מקבלים. העסקת עובדי הקבלן טובה לאינטל מכיוון שהיא מוזילה את עלויות שכר העובדים, כמו גם לחברה הקבלנית - שמקבלת עובדים מיומנים שלא מצריכים הליך הכשרה ארוך. בנוסף, בלא מעט מקרים עובד הקבלן מרוויח משכורת בסיס גבוהה יותר מעובד אינטל, אך זוכה לתנאי העסקה נחותים באופן יחסי.

 

כך, לדוגמא, שכר הבסיס הממוצע של מהנדס תהליך באינטל הוא 8,000-7,000 שקל לחודש. אם הוא עובד במשמרות רבות וצפופות, שכר זה יכול להגיע לכ־15 אלף שקל בחודש. עובד קבלן באותו תפקיד יכול להרוויח שכר בסיס של 13-12 אלף, נוסף על עוד כ־7,000 שקל באמצעות משמרות נוספות. נוסף על כך, חלק מעובדי הקבלן זוכים לבונוסים שנתיים דומים לאלו שמקבלים העובדים בהעסקה ישירה - 3-2 משכורות.

 

עם זאת, ההבדל המהותי מתבטא בתוכניות הפרישה מרצון ובתוכניות הפרישה המוקדמת. בעוד אינטל מציעה לעובדיה הפורשים מרצון חבילת פיצויים של עד משכורת לשנה שלמה ושנה וחצי של ביטוח רפואי, התנאים להם יזכו עובדי הקבלן עם פיטוריהם לא יתקרבו לכך.

 

מלבד זאת, באינטל מועסקים עובדי קבלן המעוסקים בבניית המפעל החדש בקריית גת. לפני כשנתיים התחייבה החברה בפני המדינה להעסיק כ־1,500 עובדי קבלן לשם כך, ואף התחייבה להגדיל את מספר העובדים המועסקים באופן ישיר במפעל עצמו בכ-1,000 עובדים. במשרד הכלכלה משוכנעים, כפי שהצהירו השבוע בפני "כלכליסט", כי למרות גל הקיצוצים - אינטל תצליח לעבוד בהסכמיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים