שתף קטע נבחר

שלא ינפנפו אתכם: כלים ליום העצמאות

הבשר כבר מוכן, הצידניות כבר קרות, האוטו עמוס בכסאות פיקניק וכל המשפחה כבר הוזמנה - עכשיו רק נותר למצוא את הכלים הנכונים שיהפכו את יום העצמאות לחגיגה קולינארית אמיתי: מירי צל דונטי עם הכלים שיהפכו את המנגל שלכם לשיחת היום עם המלצות ניקוי, צלייה וגם מתכון

הדגלים מונפים אל על, הגינות, הפארקים והחופים מלאים במנגלים, כמיטב המסורת, והרבה בשר וניחוחות צלייה מופצים לכל עבר.

 

מה חשוב לדעת כדי שהחוויה תהיה מוצלחת? לבחור גריל מתאים, לקנות בשר איכותי, להתאים לו יין ומצב רוח טוב. בכתבה תמצאו טיפים רבים לבחירת גריל גז, שבחרתי אחרי בדיקה מדוקדקת, גריל בשיטת אינפרא רד, גריל פחמים לאסאדו, מכשיר לשווארמה ביתית, כלי עזר לגריל ואביזרים הכרחיים לפיקניק.

שלא יישרף לכם הדגל (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
שלא יישרף לכם הדגל(צילום: ירון ברנר)
 

גריל גז

השימוש בגריל גז הפך בשנים האחרונות ליותר ויותר פופולארי. התפעול קל ונח, שליטה טובה בטמפרטורה. ניתן להשתמש בו בגינה, על מרפסת ואף לקחת אותו אל מחוץ לבית (תלוי בגודל).

 

מבחר גרילי הגז עצום, גדלים שונים איכויות ומחירים מגוונים. לקראת עונת המנגלים למדתי את הנושא לעומק. מה חשוב לדעת לפני הקנייה לדוגמה: סוג המבער, הרשתות ותיבת הצלייה, ניקוז השומנים שטח צלייה והמחיר.  

גריל יש לבחור בהתאם לצרכים האישיים כשהשיקולים הם:

  • תקציב: המחירים נעים בין מאות לאלפי שקלים.
  • איכות: לא להתפשר על האיכות כי גריל גז אמור לעבוד הרבה שנים. עדיף לרכוש גריל של חברה ידועה ויבואן מוכר, ככל שהאחריות ארוכה יותר - טוב יותר. רצוי שהאחריות תכלול תיקונים בבית הלקוח ללא עלות.
  • גודל: כשמארחים לעיתים קרובות כמות גדולה של סועדים חשוב ששטח הצלייה יהיה רחב ותפוקת החום גבוהה, כדי שהמנגליסט לא יהיה צמוד לגריל כל הערב ושהאורחים לא יאלצו לעמוד בתור שעות לסטייק. למשפחה קטנה מספיק שטח צלייה קטן.
  • ניידות: חשוב לדעת אם הגריל יוצב במקום קבוע, יאוחסן אחרי השימוש. או מיועד לשימוש גם מחוץ לבית?

 

מה צריך לדעת על האביזרים מהם מורכב הגריל:
  • תיבת הצלייה המכונה "אמבטיה": תיבה עשויה מיציקת אלומיניום מומלצת. זהו חומר חזק, עמיד בפני חלודה, ומפזר חום, או נירוסטה עבה. ברזל ופח יחלידו עם הזמן ויוצרו חורים.
  • מבער: מבער אורכי מנירוסטה אינו מחליד ומפיק אש כחולה מבער מצינור כפול מפזר חום בצורה אופטימאלית (ראו גריל "ברויל קינג" בהמשך), מבער פח מחליד, מיציקת ברזל מפיק אש טובה אך עם הזמן החומר יאכל או יחליד והאש לא תהיה נקייה. מבער "אינפרא רד" צולה מהר והיטב על אש לא ישירה. רצוי לרכוש גריל עם מינימום שני מבערים אוטונומיים כדי ליצור שני מוקדי חום ולאפשר הכנת בשר, ירקות או דגים בטמפרטורה שונה בעת ובעונה אחת.
  • רשת צלייה: נירוסטה קלה לניקוי אך יציקת ברזל בציפוי פורצלן עדיפה. הברזל חומר שצובר ומפזר חום. הציפוי מגן מחלודה.
  • פיזור החום: בעבר נהגו להניח בתחתית הגריל אבני לבה לפיזור חום. היום, הגריל המודרני מאובזר בפלטה מנירוסטה שמכונה משולשים ובנויה בצורת זיגזג עם פתחים. היא מונחת בין המבערים והרשת, מסייעת בפיזור החום ומגנה על המבערים משומנים.
  • מכסה הגריל: משמש לשמירת החום. חשוב לבדוק שהמכסה יושב טוב על הגריל. מכסה מיציקת אלומיניום מומלץ.
  • קופסת ניקוז שומנים: חשוב לבדוק את שיטת הניקוי והאם נוח לשלוף את קופסת הניקוז לניקוי.

 

ניקוי גריל:

הצלייה מתבצעת על הרשת על כן יש לנקות אותה היטב אחרי שימוש. רבים משתמשים ב"שיטת הבצל", חוצים בצל לשניים ומשפשפים בו את הרשת לפני השימוש. זה לא מזיק אך לא ברור כמה זה מועיל. אז איך מנקים?

 

גריל גז "ברויל קינג סיגנט 340" Broil King ומכל גז "פיקסי" שקוף "אמישראגז"

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)
גריל "סיגנט 340" הוא אחד הגרילים היותר טובים מתוך אלה שבדקתי. הצלייה הייתה חוויה מושלמת. "חרשתי" עליו עם בשרים שונים: קבב, סטייקים, שישליק ואפילו נתח רוסט ביף גדול. הכנתי לילדים תירסים ותפוחי אדמה "קרטושקס", הנחתי על המגש העליון פיתות עם שמן זית וזעתר של "נפטון".

  

הגריל הגיע לטמפרטורה של 350 מעלות במהירות, שטח צלייה 50X50 ס"מ, גוף הגריל והמכסה עשויים יציקת אלומיניום. הגריל מיוצר כך שהחום מתפזר במהירות ובאופן שווה. יש בו שלושה מבערי נירוסטה, ומעל המבערים מגן מבערים מנירוסטה שמסייע לפיזור החום ושומר על המבערים.

 

בין מבער למבער מחיצה שמאפשרת שימוש יעיל בכל מבער בנפרד, המעניקה שליטה מעולה על הטמפרטורה. שני מדפי צד מתקפלים, על השמאלי כירת גז לבישול וטיגון. מד טמפרטורה מובנה על המכסה, הצתה אלקטרונית ושינוע קל.

 

מיכל גז "פיקסי" (בצילום, מונח בארון תחת הגריל) הוא חידוש נורווגי. המיכל עשוי פיברגלאס וחומרים מורכבים בטכנולוגיה רובוטית, והוא שקוף כך שניתן לבדוק את כמות הגז שנותרה בתוכו. כמו כן, הוא שוקל מחצית ממכל ברזל. הווסת מתחבר ומתנתק ממכל הגז ב"קליק".

 

כמה: גריל - 3,590 ש"ח, מיכל גז - 469 ש"ח כולל וסת

איפה: ברשת חנויות "אמישראגז"

 

ווק לירקות "Broil king"

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

הרבה יותר נוח לצלות ירקות על הגריל בסלסלה. הם לא יחמקו בין פסי הרשת, קל להניח על הגריל ולהוציא את כל הירקות בבת אחת ישירות לשולחן. סלסלת נירוסטה עם שתי ידיות. מיועדת בעיקר לירקות ופירות ים.

 

כמה: 110 ש"ח

איפה: ברשת חנויות "אמישראגז"

 

משטח צלייה "Broil king"

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

קבב, צלעות טלה קטנות כנפי עוף קל יותר לצלות על משטח הצלייה. הבשר מרוכז על המשטח, הידיות מקלות בהנחה והוצאת המשטח מהגריל.

 

כמה:159 ש"ח

איפה: ברשת ובחנויות "אמישראגז"

 

גריל "Broil king"

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

הגרידל (פלאצ'ה) היא פלטה מיציקת ברזל שמשמשת לצלייה לא ישירה על האש. מיועד לירקות, פיצה המבורגר וכד'. את הפלטה של "ברויל קינג" מניחים על הגריל במקום את אחת הרשתות.

 

כמה: 140 ש"ח

איפה: ברשת ובאתר "אמישראגז"

 

סלסילת גריל "ברויל קינג" "Broil king"

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

סלסילת גריל מרשת עם כיסוי רשת מתכוונת. ידית רכה להכנסה והוצאה מהגריל. דרך נוחה להכנת סטייקים והפיכתם תוך כדי צלייה -  25X30 ס"מ.

 

כמה: 99 ש"ח

איפה: ברשת חנויות "אמישראגז"

 

קופסת שבבי עץ לעישון "Broil king" ושבבים של "Grillpro"

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

שבבי העץ מעניקים לבשר ארומת עישון עדינה. משרים את השבבים במים כחצי שעה, מסננים, מכניסים לקופסת השבבים ומניחים ישירות על המבער. מעולה לבשר, עוף ודגים. השבבים מעץ תפוחים.

 

כמה: שבבים: 45 ש"ח, קופסת לשבבים: 145 ש"ח

איפה: ברשת חנויות "אמישראגז"

 

שיפוד כפול 3 ומתקן לתפוחי אדמה בגריל Nordic ware

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

ל"נורדיק וור" האמריקנית פטנט: שלושה שיפודים באחד, ומתקן תפוחי אדמה לגריל.

 

כמה: שיפוד: 79 ש"ח, מתקן תפוחי אדמה: 89 ש"ח

איפה: ברשת: ארקוס קאזה, קוק אנד בייק ובלגעת באוכל

 

גריל אסאדו מקצועי "אביגאיל" כולל 3 כלי עבודה

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

הדרום אמריקאים צולים את הבשר הנפלא שלהם על גריל פחמים רחב ידיים, לרוב נתח גדול של הבשר מתבשל לאיטו מרוחק מהאש.

 

הגריל של "אביגאיל" מעוצב עם שתי רשתות וידית הרמה להרחקה מהאש. תיבת הגריל עשויה ברזל בעובי של 2.5 מ"מ רגליים מתפרקות. גובה 75 ס"מ שטח צלייה 100X40 ס"מ. מיועד לגינה ולפיקניק מחוץ לבית.

 

כמה: 599.90 ש"ח

איפה: ברשת "הום סנטר"

 

ביסטרו Patio Bistro 240 Char broil

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

גריל עגול קומפקטי בטכנולוגיית אינפרא רד, שבה הבשר לא מקבל אש ישירה. אידיאלי למרפסת, שטח צלייה בקוטר של 44 ס"מ, מבער נירוסטה, רשת צלייה מתכווננת, הצתה אלקטרונית, מד טמפרטורה מובנה על המכסה, משקל 16.8 ק"ג 4 גלגלים לשינוע קל. מתאים לשימוש גם מחוץ לבית.

 

כמה: 999.90 ש"ח

איפה: ברשת חנויות "הום סנטר"

 

רוצים לראות את השף ירון קסטנבוים צולה סטייק? צפו:

 

מכשיר לשווארמה "קריסטל", סכין חשמלי "רוטר" Roter ובשר של "מרינדו"

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

תמיד חלמתי להכין שווארמה בבית מבשרים איכותיים ובטעמים מיוחדים. רועי תבור, ממגדלי הבקר ברמת הגולן ומבעלי רשת "מרינדו", הכין עבורנו שיפוד שווארמה (מתכון בהמשך). השווארמה נצלתה היטב במכשיר לשווארמה של "קריסטל". רועי "גילח" את הבשר בסכין חשמלי שוויצרי של "רוטר" שעשה את עבודת הפריסה קלילה. החלום שלי הפך למציאות.

 

כמה: מכשיר לשווארמה: 399 ש"ח

איפה: ברשת "מרינדו" ובחנויות אביזרי חשמל

 

כמה: סכין חשמלי: 249 ש"ח

איפה: ברשת ובאתר "קוק סטור"

 

בשר: ברשת חנויות "מרינדו"

 

שיפוד שווארמה טלה ועגל

מתכון של רועי תבור מ"מרינדו" 

 

המרכיבים:

1.5 ק"ג כף/שייטל עגל, פרוס לפרוסות דקות

250-500 גר' שומן טלה, פרוס לדפים דקים (לפי הטעם)

500 גר' כתף טלה, מפורקת מעצם פרוס לנתחים דקים

למרינדה ים תיכונית -

1 כוס שמן זית

1 כפית פפריקה מתוקה

1 כפית פפריקה מעושנת או חריפה

1 כפית פלפל שחור גרוס

1 כפית מלח

1 כפית כורכום

1 כפית עמבה (לא חובה)

1/2 כפית כמון

רועי תבור, "מרינדו" (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
רועי תבור, "מרינדו"(צילום: דודו אזולאי)

אופן ההכנה:

  1. המרינדה: מערבבים יחד את המרכיבים.
  2. הבשר: משרים את נתחי הכף/שייטל עגל ונתחי הכתף במרינדה למשך 24 שעות.
  3. משחילים על השיפוד שכבות שכבות של עגל, טלה ושומן טלה.
  4. משאירים מחצית מכמות השומן לראש השיפוד.
  5. צולים במכשיר.
  6. כשהבשר מוכן מגלחים עם סכין חדה.

 

קרש חיתוך, סכין ומזלג לבשר, כף ומספריים "צווילינג", בשר "מרינדו"

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

ערכה לחיתוך בשר והגשתו בסטייל קרש במבוק יפיפה בסגנון "בוצ'ר" מעוצב עם תעלות למניעת זליפת נוזלים. סכין פריסה "פיור" 8 אינטש, חד כתער ומזלג בשר לפריסת הבשר לפרוסות דקות ומדויקות. מספריים רב תכליתיות לבשר ושאר ירקות מתפרקות להשחזה. קבוצת פריטים באיכות מעולה של חברת "צווילינג" הגרמנית.

 

כמה: קרש חיתוך: 219 ש''ח, סכין פריסה: 419 ש''ח, מזלג לבשר: 95 ש''ח, כף "טווין פרוף": 95 ש"ח, מספריים: 90 ש"ח

איפה: באתר ורשת חנויות "צווילינג", ברשת "קוק סטור" ובחנויות נבחרות

 

פלטת צלייה על משטח עץ "באקארט" Bacarat של "ארקוסטיל"

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

פלטת מיציקת ברזל, מיועד לצליית בשר על הגריל או בתנור. מגישים ישירות לשולחן על משטח העץ המצורף. הערכה כוללת ידית נשלפת.

 

כמה: 129 ש"ח

איפה: ברשת ארקוסטיל קיטצ'ן

 

עושים פיקניק מחוץ לבית - אביזרים מדליקים והכרחיים לפיקניק מחוץ לבית ביום ובלילה:

 

שולחן פיקניק "אצטק" Aztec סט כלים ממוחזרים לפיקניק "אקוליף" Ecolife, יין ברקן

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

ביום העצמאות כשהפארקים מלאים בממנגלים ופיקניקים בכל פינה, לשולחן חשיבות רבה. שולחן הפיקניק של "אצטק" מתקפל לתוך תיק נשיאה נח. הוא שוקל רק 4.6 ק"ג, עשוי אלומניום, קל להרכבה, רגל אחת טלסקופית שמסייעת לייצב אותו על כל משטח. מידות 110x70x70 ס''מ.

 

על השולחן: בקבוק יין של "ברקן" ושתי ערכות כלי אוכל מחומרים ממוחזרים ומתכלים של החברה האוסטרלית "אקולייף" שבבעלות ישראלית אשר שמה לעצמה מטרה לייצר מוצרים בטוחים לאוכל ולאיכות הסביבה.

 

הכלים עשויים סיבים ממוחזרים מתעשיית המזון, שאריות של תירס, במבוק, אורז ועוד. ערכה אחת כוללת: 4 צלחות, 4 קערות, 4 כוסות, ו- 24 חלקי סכ"ום. והשנייה, 4 צלחות, 4 מאגים וקערת סלט. כל הכלים, מתאימים לשימוש חוזר ולשטיפה במדיח הכלים.

 

כמה: שולחן: 389 ש"ח כל סט כלים: 249 ש"ח

איפה: ברשת אאוטסיידרס ובחנויות השטח המורשות

 

צידנית "אאוט דור" Out door ו- פנס של "פנסוניק" Panasonic

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)
הצידנית הוא פריט חיוני כיוצאים לפיקניק, לאחסון אוכל ושתייה בטמפרטורה מתאימה. הצידנית של "אאוט דור" קלת משקל, מתקפלת, התחתית קשיחה, מכילה 40 ליטר.

 

לקמפינג בשעות הערב רצוי להצטייד בתאורה. פנס תא–אור (סולארי) של פנסוניק הפועל על סוללה שנטענת על-ידי לוח סולארי, באור וקרני שמש. הפנס מכיל 5 נורות מסוג LED עם יכולת תאורה של 360 מעלות. הוא משמש גם לטעינת טלפונים סלולאריים. פטנט מעולה לשוהים בשטח.

 

כמה: פנס: 199 ש"ח

איפה: בחנות יורוקום רמת החייל ובחנויות חשמל ותקשורת

 

כמה: צידנית: 136.50 ש"ח

איפה: ברשת חנויות "למטייל"

 

ערכת אביזרי מנגל עם סינור "סילברסטאר" של "הום סנטר"

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

בכיסי סינר הברזנט של "הום סנטר" מצויים כל האביזרים הדרושים למנגל. מזלג, הופכן, מלקחיים מברשת ברזל לניקוי המנגל, כפפה ואפילו מלחייה ופלפלייה. מה עוד צריך? גריל טוב ובשר איכותי.

 

כמה: מחיר: 100 ש"ח

איפה: ב"הום סנטר" 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו אזולאי
מוכנים למנגל?
צילום: דודו אזולאי
מומלצים