שתף קטע נבחר

הלהט"בים דורשים שוויון בחקיקה גם כחללים: "נמשיך במאבק עד שננצח"

החוק במדינת ישראל לא מכיר בבני זוג של חללים בני קהילת הלהט"ב כמשפחות שכולות. כמחאה, הקימו אנשי מילואים גאים אוהל מול בית ראש הממשלה. רחלי, בת זוגה של פביולה בוהדנה ז"ל שנספתה באסון השריפה בכרמל: "אמרו לי: 'את לא יכולה להיקרא אלמנה'". שר הביטחון יעלון: "מתייחסים באופן שווה למשפחות שכולות חד-מיניות ולמשפחות שכולות הטרוסקסואליות. לא עולה על דעתנו שיהיה אחרת"

"אנשים שמקריבים את חייהם למען המדינה ראויים לזכויות שוות, ללא קשר לנטייתם המינית ולהרכב המשפחה שלהם. הדבר הזה צריך להיות קיים בחקיקה ומוכר אוטומטית על ידי המדינה". כך אמרה היום ל-ynet רחלי אלגבסי, אלמנתה של סגן גונדר פביולה בוהדנה ז"ל, שנספתה באסון השריפה בכרמל. אלגבסי נאלצה לנהל מאבק משפטי ארוך בן שלוש שנים וחצי על ההכרה בה כאלמנה, ובזכויות הבת המשותפת שלה ושל פביולה, ג'ולי.

 

רחל אלגבסי עם תמונתה של פביולה ז"ל ()
רחל אלגבסי עם תמונתה של פביולה ז"ל

סיפורה של אלגבסי היה מהסיבות שהביאו אנשי מילואים גאים להקים מאהל זיכרון ומחאה מול בית ראש הממשלה בירושלים, זאת מאחר שהחוק במדינת ישראל לא מכיר בבני הזוג של חללים בני קהילת הלהט"ב כמשפחות שכולות.

 

"הבית עבר אובדן קשה, הזעזוע המבהיל ביותר שאפשר להעלות על הדעת, ומהצד השני גילינו שאומרים לנו: 'אתם לא מוכרים כמו כל המשפחות האחרות, את לא יכולה להיקרא אלמנה'. אמרו לי 'תגשי לבית המשפט'", מספרת רחלי. "מדוע הדבר הזה לא נעשה באופן אוטומטי? הייתי צריכה להביא ניירת, טפסים וסרטונים כדי להוכיח שאני בת הזוג של פביולה. זה היה עוול שהתווסף לסיוט שעברנו".

 

"נמשיך במאבק עד שננצח", אומר עומר נחמני, סמ"פ במילואים הנמנה עם מקימי המאהל - לוחמים וקצינים במילואים המשתייכים לקהילה הלהט"בית וטוענים כי במצב החוקתי הקיים מופלות לרעה זכויותיהן של משפחות שכולות שבניהן נפלו במסגרת שירותם הצבאי, ולכן דורשים לעגן את זכויותיהם בחקיקה ראשית במסגרת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה. בחודש פברואר האחרון הצעת חוק בנושא של ח"כ רויטל סוויד (המחנה הציוני) נדחתה על-ידי הכנסת.

 

מובילי מחאת הלהט"בים - עידן וולקן, לימור סביליה ועומר נחמני (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
מובילי מחאת הלהט"בים - עידן וולקן, לימור סביליה ועומר נחמני(צילום: יריב כץ)

במשרד הביטחון טוענים מנגד כי זכויותיהם של חברי הקהילה נשמרות גם על פי החוק הקיים, ומביעים תמיהה על המאבק. "משרד הביטחון מפרש הלכה למעשה זה שנים רבות את חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) כך שחל גם על זוגות חד-מיניים, ובהתאם לחוק כבר הכיר בבני זוג להט"בים של נופלים. משרד הביטחון בוחן כל מקרה לגופו בהתאם ללשון החוק ועובדות המקרה, ולא ברור לנו על מה מלינים המוחים", נמסר בתגובה מהמשרד.

 

"אנחנו מתייחסים באופן שווה למשפחות שכולות חד-מיניות ולמשפחות שכולות הטרוסקסואליות. לא עולה על דעתנו שיהיה אחרת, ולא יהיה אחרת", אמר שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, בדיון שערך הערב בסוגיה עם העוסקים בדבר במשרד הביטחון, בהם מנכ"ל המשרד דן הראל וראש אגף משפחות והנצחה אריה מועלם. "החוב המוסרי שלנו למשפחות השכולות, לאלמנים ולאלמנות וליתומים הוא עצום, והם יוכרו ככאלו בין שמדובר במשפחה חד-מינית ובין שבמשפחה הטרוסקסואלית", הוסיף.

 

שר הביטחון יעלון. טוען ליחס שווה (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
שר הביטחון יעלון. טוען ליחס שווה(צילום: שאול גולן)

אולם לדברי נחמני, הומוסקסואל מוצהר, החקיקה הקיימת איננה מספיקה. "הסעיף בחוק אומר שלגבר יכולה להיות אלמנה, לאישה יכול להיות אלמן, אבל אם כאשר חלילה בני זוג מאותו המין יאבדו את בנם או בתם במלחמה - רק אחד מהם יוגדר שכול. אנחנו דורשים פקודה רשמית וחד-משמעית ממשרד הביטחון, שבכל מקרה שבו תהיה משפחה שכולה גאה, היא תוכר כגאה ויהיו לה את כל הזכויות שיש למשפחה רגילה. אנחנו יוצאים לקרב ועלולים למות למען המדינה, ולא יכול להיות שתהיה אפליה חוקית חד-משמעית נגד חיילי צה"ל ומשפחות שכולות גאות".

 

"לא מובן מאליו להיות הומו שמשרת כלוחם"

במאהל הקטן, שעליו הונפו דגלי ישראל ודגלים של הקהילה הגאה, פגשנו היו גם את ריטה, שבנה הביסקסואל משרת כלוחם שריון. "בכל פעם שהוא יוצא למילואים, הוא מבקש ממני שאם יקרה לו משהו אז שאודיע לבן הזוג שלו, כי הוא לא בטוח שהזכויות שלו יכובדו. מבחינתי זה מצב הזוי. הוא ראוי לכך שבצאתו להגן על המדינה, זו תכיר בבן הזוג שלו בלי שאף אחד יעשה לו טובה". היא הוסיפה וטענה כי מדובר בבעיה בלתי מדוברת בשל מחסום הבושה. "גם הבעיה הזו נמצאת בארון, לכן אנחנו נאבקים".

 

דגל הגאווה בבסיס צה"ל. "נמשיך במאבק עד שננצח" ()
דגל הגאווה בבסיס צה"ל. "נמשיך במאבק עד שננצח"

"יש קושי כהומו לשרת במילואים. יש הומופוביה ולפעמים אתה צריך להסביר את עצמך. גם ביום אתה מקבל תגובות ביקורתיות, זאת למרות שהאווירה מהמפקדים והפלוגה היא מקבלת",

מדגיש איתי תשתש, הומוסקסואל המשרת כלוחם במילואים בנח"ל, ופעיל במאבק. הוא מספר כי סבל מאמירות פוגעניות גם בזמן מבצע צוק איתן, שבו שירת, ומסביר כי "לא מובן מאליו להיות הומו שמשרת כלוחם בסדיר ובמילואים. מהמקום הזה אני חושב שהמדינה לא יכולה לזנוח אותי".

 

"אני כאן כדי לדרוש זכויות שוות לעצמי ולקהילה שלי", מוסיף תשתש. "אני לא רוצה להגיע למצב שבו אם חס וחלילה קורה משהו לי ולבן הזוג שלי, לא נקבל את מה שמגיע לנו. משרד הביטחון אומר שהוא מפרש את החוק בצורה שווה, אבל יש כאן מאבק עקרוני, והחוק לשוויון זכויות חברתי צריך להיות ברור ברמה ההצהרתית כדי שלא ניגרר למאבקים משפטיים מיותרים".

 

עו"ד מיכל עדן: "הגיעה העת להכיר בנו בחקיקה" (צילום: גל חרמוני) (צילום: גל חרמוני)
עו"ד מיכל עדן: "הגיעה העת להכיר בנו בחקיקה"(צילום: גל חרמוני)

עו"ד מיכל עדן, מומחית לזכויות להט"ב שייצגה את אלגבסי במאבקה ומלווה כעת את מאבק המילואימניקים, הוסיפה: "המאבק מוצדק וחשוב כי הגיעה העת להכיר בנו בחקיקה - הן מבחינת מעמד בני זוגנו והן מבחינת ילדינו. אין להסתפק בהחלטות של בתי משפט אשר נמשכות זמן רב, עולות ממון רב ונגישות למעטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
מובילי המחאה
צילום: יריב כץ
מומלצים