שתף קטע נבחר

מצב חירום בוונצואלה: הנשיא מאיים להלאים מפעלים

יש מחסור חמור במזון, תרופות ומוצרים בסיסיים, האינפלציה משתוללת והאלימות גואה - אז הנשיא ניקולס מדורו החליט להכריז על מצב חירום ל-60 יום - והאשים את האופוזיציה וארה"ב בקנוניה להפיל את משטרו

 

 

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו איים להלאים מפעלים במדינה שעצרו את הייצור שלהם ולכלוא את הבעלים שלהם. בנאום שנשא בפני תומכיו בבירה קרקאס אמר מדורו שוונצואלה צריכה לחדש את אמצעי הייצור כדי להתמודד עם המשבר הכלכלי העמוק.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

ביום שישי הודיע נשיא ונצואלה על מצב חירום במדינה, והאופוזיציה יצאה בתגובה למחות ברחובות ואיימה להדיח אותו בקרוב מכיסאו. מדורו אמר שמצב החירום הוא צעד הכרחי כדי להילחם בתוקפנות זרה, שלטענתו אחראית לבעיותיה של ונצואלה. הוא הוסיף שבסוף השבוע הבא ייערכו תרגילים צבאיים כדי להתמודד עם "איומים זרים".

 

"צעד הכרחי להילחם בתוקפנות הזרה". מדורו בעצרת בקרקאס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"צעד הכרחי להילחם בתוקפנות הזרה". מדורו בעצרת בקרקאס(צילום: EPA)
האיום להלאים את המפעלים הסגורים הגיע לאחר שחברת המזון והמשקאות הגדולה ביותר בוונצואלה, "קבוצת פולאר", עצרה את ייצור הבירה והאשימה את הניהול הכושל של הממשלה שעצר אותה מייבוא שעורה. הבעלים של החברה, המיליארדר לורנזו מנדוסה, נחשב למבקר חריף של הנשיא מדורו.

 

"עושי צרות יוזמים אלימות כדי להצדיק התערבות זרה"

"אנחנו חייבים לנקוט את כל האמצעים כדי להשיב את יכולת הייצור שמשותקת על ידי הבורגנות", אמר מדורו בעצרת שקיים בקרקאס. "כל מי שרוצה לעצור את הייצור ולחבל במדינה - צריך לצאת החוצה, ואלה שיוצאים צריכים להיות אזוקים ולהישלח לבית הסוהר בוונצואלה", אמר הנשיא. הוא טען שאנשים עושי צרות יוזמים אלימות כדי להצדיק התערבות זרה, ולכן הוא הורה לצבאו לערוך בשבוע הבא תרגילים מיוחדים.

 

לוונצואלה יש את אחד ממאגרי הנפט הגדולים ביותר בעולם, אבל הכלכלה שלה ספגה מכה קשה ביותר בעקבות הירידה הגדולה במחירי הנפט. הכלכלה שלה התכווצה בשנה שעברה ב-5.7 אחוזים ושיעור האינפלציה הרשמי שלה מוערך ב-180 אחוזים. לכך יש לצרף את המחסור החמור במזון, תרופות ומוצרים בסיסיים, שלטענת מדורו נגרם בגלל אנשי עסקים בכירים והאמריקנים שמנהלים מלחמה נגד ארצו.

 

70% חושבים שהנשיא חייב לפרוש מתפקידו. תומכי מדורו בקרקאס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
70% חושבים שהנשיא חייב לפרוש מתפקידו. תומכי מדורו בקרקאס(צילום: AFP)
מצב החירום שעליו הכריז מדורו יימשך 60 יום והוא הכריז על הצעד בשל מה שהגדיר "מזימות" מוונצואלה ומארצות הברית להפיל אותו. צעד זה מראה, לפי פרשנים, שנשיא ונצואלה בפניקה על רקע המצב הכלכלי הקשה ודרישת האופוזיציה לערוך משאל עם על שלטונו. "אנחנו מדברים על נשיא נואש שמציב את עצמו על גבול הלגיטימיות והחוקתיות", אמר מנהיג קואלציית "האחדות הדמוקרטית" מהאופוזיציה, חסוס טוראלבה, והוסיף שמדורו מאבד תמיכה בתוך הגוש שלו עצמו.

 

הכריז על מצב חירום בלי להתייעץ עם האסיפה הלאומית

"אם מוכרז מצב חירום מבלי להתייעץ עם האסיפה הלאומית, אפשר לומר מבחינה טכנית שמדובר בחצי הפיכה", אמר איש האופוזיציה למאות תומכים בבירה שנופפו בדגלי ונצואלה וצעקו "הוא הולך ליפול".

 

דורשים לערוך משאל עם על שלטון הנשיא. מנהיג האופוזיציה קפרילס (צילום: AP) (צילום: AP)
דורשים לערוך משאל עם על שלטון הנשיא. מנהיג האופוזיציה קפרילס(צילום: AP)

האופוזיציה השיגה שליטה על האסיפה הלאומית בבחירות שנערכו בדצמבר. הישגה הגדול נרשם בעקבות הזעם הציבורי בוונצואלה על המחסור החמור במזון, האינפלציה המשתוללת שמחקה משכורות והאלימות הגואה. עם זאת, החלטות שמתקבלות באסיפה מבוטלות לעתים קרובות על ידי בית המשפט העליון.

 

בכל מקרה, הפגנות המחאה בוונצואלה נמצאות במגמת עלייה, וסקר דעת קהל שנערך באחרונה הראה ש-70 אחוזים חושבים שמדורו חייב לעזוב השנה את ארמון הנשיאות. הנשיא מצדו טוען לניסיון של האופוזיציה לבצע הפיכה נגדו ומסרב לעזוב את כיסאו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מצב כלכלי קשה. מדורו
צילום: רויטרס
מומלצים