שתף קטע נבחר

מנהיג ערכי נולד: הצהרת הכוונות של יעלון

קציני צה"ל כבר הוכיחו שהם אינם חוששים לומר את דעתם, גם בפומבי, ולכן שר הביטחון יכול היה לוותר על נאומו אמש. אבל הוא מיצב עצמו כאלטרנטיבה שפויה וערכית

נאומו של שר הביטחון משה (בוגי) יעלון אמש (א') היה לכאורה נאום שאפשר לוותר עליו. קציני צה"ל ובכירי מערכת הביטחון לדורותיהם כבר הוכיחו שהם אינם חוששים לומר את דעתם ואף להתעקש עליה בדיונים סגורים ואם צריך גם בפומבי. לא רק בקציני צה"ל מדובר אלא גם בראשי המוסד והשב"כ, שאינם מסתירים מהפוליטיקאים ומהציבור מהי דעתם ואם צריך גם מתווכחים עמם.

 

יצחק רבין המרה את פיו של דוד בן גוריון כשהלך לכנס נגד פירוק הפלמ"ח והביע את דעתו. ערב מלחמת ששת הימים אמרו קציני צה"ל הבכירים ללוי אשכול מה דעתם והוא כראש ממשלה מינה את משה דיין ויצא למלחמה.

 

אני זוכר מצוין את קצין המודיעין גדעון מחניימי ז"ל, שנזף בשר הביטחון בכינוס קצינים אחרי מחדלי מלחמת יום הכיפורים, ואיך אפשר לשכוח את מפקדי החטיבות בתחילת האינתיפאדה השנייה, בתקופה של טרום מבצע חומת מגן, שלחצו ואמרו כי חייבים להיכנס לריכוזי האוכלוסין הפלסטיניים שמהם יצאנו בהסכם אוסלו.

 

זה היה ב-2002, בין מפקדי החטיבות היה גם מפקד חטיבת הנח"ל דאז יאיר גולן שאמר בדיונים סגורים וגם דאג שבציבור יידעו שצה"ל אינו צריך "להשתבלל" אלא לתקוף את הטרור במעוזיו. הם התעקשו וניצחו. יאיר גולן, עוזי מוסקוביץ' ואחרים הובילו את חטיבותיהם אחרי הפיגוע במלון פארק בנתניה היישר לתוך הערים הפלסטיניות ובכך הביאו לתחילת דעיכתו של טרור המתאבדים ב-2002.

 

כן, אותו יאיר גולן שגם היום, כסגן רמטכ"ל, אומר את דעתו בנושאים ערכיים. וזה לא הכול, זוכרים את הרמטכ"ל יעלון ששם את המפתחות על השולחן ב-2005 מפני שלא התייעצו בו ואריק שרון לא קיבל את דעתו בעניין ההתנתקות? זוכרים את מאיר דגן, גבי אשכנזי ויובל דיסקין, ראש המוסד, הרמטכ"ל וראש השב"כ, שאמרו "לא" לתוכניות התקיפה של בנימין נתניהו ואהוד ברק את מתקני הגרעין באיראן?

יעלון ונתניהו (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
יעלון ונתניהו(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

רק באחרונה הוכיח יורם כהן, מינוי של נתניהו, כי כראש השב"כ הוא אינו חושש לומר את דעתו בפומבי, כשמתח ביקורת על צה"ל ועל הקבינט שלא שעו לאזהרתו בדבר מלחמה אפשרית שעלולה לפרוץ ביולי 2014 בעזה כתוצאה מפיגוע גדול. הקבינט לא שעה להתרעתו ובסופו של דבר יצא צה"ל לצוק איתן.

 

הרשימה עוד ארוכה ונכללים בה רבי אלופים, אלופים, ראשי שב"כ ואנשי מוסד רבים מכל קצווי מערכת הביטחון לכל אורך 68 שנות מדינת ישראל וגם לפני כן. לכן, באמת לכאורה די ברור שבכירי הצבא ומערכת הביטחון וקהיליית המודיעין יודעים מצוין ואף מוכיחים זאת בפרקטיקה כי עליהם לומר תמיד ובכל פורום את דעתם המקצועית והערכית והם גם עושים זאת.

 

למי שלא ברור, הערכים - ערכי הלחימה והמוסר האוניברסליים - הם נדבך חשוב ביכולות הלחימה של צה"ל מפני שהם מהווים את המרכיב הכי חשוב במוטיבציה של הלוחם כשמגיעה השעה לקום ולהסתער. אדם שמסכן את חייו, טוראי או אלוף, חייב להאמין שמטרותיו צודקות ושהדרך שהוא הולך בה צודקת, אחרת אין סיבה שיעשה פעולה שאולי לא יחזור ממנה.

יעלון עם סגן הרמטכ"ל אלוף גולן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
יעלון עם סגן הרמטכ"ל אלוף גולן(צילום: מוטי קמחי)

היו כמובן קצינים ולוחמים שסרחו, אם בשוגג ואם במזיד, ופעלו בניגוד לערכי הלחימה והמוסר, אבל הם אף פעם לא היו הכלל וצה"ל כמעט תמיד העמיד אותם למשפט אם וכאשר דווח על הפעילות הלא ערכית. החל ממפקד בכיר וטייס הירואי שקידומו בצה"ל עוכב מפני שנהג לא נכון כלפי שבויים וכלה בחייל היורה מחברון אלאור אזריה, שמפקדיו - ולא "בצלם" - דיווחו עליו שחרג מהנורמות ומהפקודות לפתיחה באש.

 

אינני יודע אם צה"ל הוא "הצבא המוסרי בעולם" ואין זה חשוב. מה שקובע זו העובדה שצה"ל ומערכת הביטחון רוצים להיות ערכיים, דמוקרטיים, ומוסריים. וזו כבר פרקטיקה בצה"ל, לא רק שאיפה. צה"ל גם נזהר תמיד ממעורבות בוויכוחים ובמחלוקות הפוליטיים. כך גם השב"כ והמוסד. כל ילד בישראל יודע שצה"ל צריך להיות רחוק ומעל הוויכוחים הפוליטיים ואסור לו לנקוט עמדה לימין או לשמאל או למה שביניהם. זה אסור לחיילים, זה אסור גם לקצינים בכירים. וגם בעניין זה היו חריגות שהציבור והמערכת הפוליטית לכל אורך ההיסטוריה של מדינת ישראל דאגו לקפד באבם.

 

אינו שלם עם ההקצנה הלאומנית-דתית 

אז מדוע נזעק אתמול שר הביטחון ואמר את המובן מאליו? הסבר אפשרי אחד הוא שראש הממשלה, בטלפון התומך למשפחת אזריה, אביו ואמו של היורה מחברון, וגם אחר כך בנזיפה בישיבת הממשלה לסגן הרמטכ"ל על דבריו בעניין תהליכים מסוכנים בחברה הישראלית וההקבלה לשואה, עשה את זה לבוגי.

 

יעלון הוא אדם ישר, שאומר את אשר על לבו ואינו מסתיר זאת, בעיקר כשהוא הולך בנעליים חצאיות של פוליטיקאים ודורכים לו על היבלת. ביבי דרך לבוגי על היבלת ובוגי אמר אתמול לביבי מה דעתו, במילים בוטות שלא התחייבו מהקונטקסט. אבל בוגי עשה את זה גם לג'ון קרי כששלח אותו להוציא את מרצו באפיקים אחרים ולא בערוץ הישראלי-פלסטיני. כזה הוא בוגי, לטוב ולרע, וזה אינו פוגע בשיקול דעתו המקצועי ונתניהו יודע זאת.

 

סיבה אפשרית אחרת היא שבוגי בנאומו רצה להתוות את הדרך לבכירי צה"ל בתקופה הנוכחית שבה הסביבה הפוליטית מקצינה והולכת ועמה גם הציבור הישראלי. בוגי חושש כנראה מקרע בין הציבור שהולך ונוטה לאמץ עמדות לאומניות-דתיות לבין הצבא שפועל לפי ערכים אוניברסליים, וזו הייתה מכת מנע נגד אפשרות של התבהמות והתקרנפות עתידיים בצה"ל.

 

אפשרות שלישית והיא להערכתי הסבירה היא שהנאום אתמול היה הצהרת כוונות וקריאת תיגר פוליטית מצדו של יעלון. אפשר היה להבחין כבר כמה זמן בכך שיעלון אינו שלם עם ההקצנה הלאומנית-דתית בממשלה, בתנועת הליכוד ובחלקים מהציבור. מכאן שייתכן מאוד שהנאום של יעלון אתמול היה נאום של מנהיג ציבורי-ערכי שנולד.

 

הוא גם מבחין שנתניהו נסחף אחרי הזרם הזה שמובילה תנועת הבית היהודי. ייתכן מאוד שבוגי רוצה למצב את עצמו כאלטרנטיבה שפויה וערכית מבלי לוותר על העמדות הבסיסיות של הליכוד הישן מייסודו של זאב ז'בוטינסקי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
שר הביטחון יעלון
צילום: הרצל יוסף
מומלצים