שתף קטע נבחר

מלחמת העולם אפס ו"גויי הים"

חוקרים משוויץ טוענים כי ציביליזציה מיסתורית ועוצמתית שנודעה בשם "גויי הים" הובילה לסוף עידן הברונזה לפני כ-3,000 שנה, ואת סדרת האירועים שהובילו למלחמת טרויה

לפני יותר מ-3,000 שנה, ציביליזציות הברונזה המשגשגות של מזרח הים התיכון הגיעו לפתע אל סופן. מלחמת טרויה פרצה והפכה לאחד מהאירועים הסופיים שסיכמו תקופה של כאוס, וארכיאולוג אף הגדיל וקרא לתקופה "מלחמת העולם אפס" - שלאחריה הגיע עידן של חושך.

 

על פי תיאוריה חדשה, כל הבלגן הזה התחיל על ידי ציביליזציה מיסתורית ועוצמתית שנודעה בשם "גויי הים". הרעיונות החדשים שהוצעו לאחרונה מציעים תרחיש שיכול להסביר את נפילת עידן הברונזה באזור 1,200 שנה לפני הספירה, ואת סדרת האירועים שהובילו למלחמת טרויה.

 

פסל עץ של הסוס הטרויאני (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
פסל עץ של הסוס הטרויאני(צילום: איי פי)

 

בתרחיש החדש נטען כי ממלכות קטנות באזור אסיה הקטנה, חצי אי הידוע גם כאנטוליה, חברו יחד לקואוליציה אחת כדי לתקוף את החתים השכנים. כל הממלכות הללו דיברו לוּוית כך שניתן להתייחס אליהן כציביליזיציה אחת, כך הסביר החוקר הראשי, אברהארד זאנגר, לאתר New Scientist.

 

"במהלך האלף השנייה לפני הספירה, האוכלוסיות שחיו באזור אסיה הקטנה ודיברו לוּוית סחרו אחת עם השנייה ולעתים התנגדו לתרבויות המינואיות, המיקניות והחתיות של יוון ואסיה הקטנה", נכתב במחקר.

 

כשעידן הברונזה התקרב לסיומו, היוונים איבדו את אמנות הכתיבה למשך מאות שנים רבות. אבל הלווים הצליחו לשמור על הכתיבה למשך כ-500 שנה יותר, כך על פי החוקרים. טקסטים של התרבות הלווית התגלו במאה ב-19, עוד לפני שנמצאו מסמכים מינואיים, מיקניים וחתיים.

 

טקסטים חתיים חושפים כי קואליציית הלווים לעתים נעשתה חזקה דיה כדי לתקוף את האימפריה. התיאוריה החדשה גורסת כי הלווים עשו זאת לפני כ-3,200 שנה, וביצרו את הבירה חתושש הן מהיבשה והן מהים.

 

תקיפות מסתוריות

טקסטים מצריים מאוחרים יותר מתארים פשיטות על קפריסין וסוריה על ידי "גויי הים", והחוקרים טוענים כי התקיפות המיסתוריות הללו גם כן נעשו למעשה על ידי הלווים. התוקפים הציתו מקדשים וארמונות וגירשו את המעמד השליט עד שהציביליזציה החתית "נעלמה אל תוך תהום למשך 3,000 שנים". לאחר מכן שלטה הציביליזציה הלווית על האזור שבין צפון יוון ללבנון.

 

זמן קצר לאחר מכן, המלכים המיקנים ביוון התאגדו יחדיו כדי לחסל את הלווים, שלא הצליחו להגן על הטריטוריה הגדולה שברשותם. המיקנים הקימו צי ענק ותקפו את ערי הנמל של אסיה הקטנה, שנהרסו בקלות.

 

ואז - שני הצבאות התאחדו לפני טרויה. הקרב הבא הוא מלחמת טרויה המפורסמת – שהסתיימה בהרס המוחלט של הקואליציה הלווית ונפילתה של טרויה, כך על פי המחקר.

 

אבל המנצחים עוד נתקלו בכאוס של עצמם בהמשך הדרך. מלכים שבו הביתה מהמלחמה ונאלצו להילחם בסגניהם, שמאז כבר תפסו את הפיקוד, וכמה אף לא שבו מעולם. מעט מלכים הצליחו לתפוס בחזרה את כס המלכות, "וממלכות מיקניות מסורתיות התקיימו לצד אזורים של אנרכיה", הסבירו החוקרים.

 

בסופו של דבר, מלחמת אזרחים קרעה את התרבויות לגזרים, ועידן המיקני הגיע אל סופו - ועידן חשוך החל מיד לאחר מכן.

 

עורכי המחקר, מהמכון הלווי בשווייץ, אומרים כי התרחיש הזה יכול להסביר את נפילתה הפתאומית של תקופת הברונזה המאוחרת, אך לא כל הארכיאולוגים מסכימים על הרעיון של "ציביליזציה לווית אבודה", על פי האתר New Scientist.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים