שתף קטע נבחר

צילום: חיים הורנשטיין "ידיעות אחרונות"

מהחייל היורה עד לנאום סגן הרמטכ"ל: הקרע שהוביל להתפטרות יעלון

שיחת הטלפון מראש הממשלה למשפחת אזריה, נאום האזהרה של שר הביטחון ("רוצים צבא מתבהם?"), ההודעות הסותרות בעקבות דברי יאיר גולן, עוד נאום לוחמני. ואז ליברמן. גלגולו של העימות שהוביל לרעידת האדמה בצמרת

חודשיים סוערים שהסתיימו בהתפטרות: הודעתו של משה (בוגי) יעלון כי הוא מתפטר מהממשלה ומהכנסת ולוקח פסק זמן מהחיים הפוליטיים, היכתה גלים במערכת הפוליטית בישראל. צירופו המסתמן של יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן לממשלה והענקת תיק הביטחון לליברמן על חשבון יעלון, הייתה כנראה הקש ששבר את גב הגמל עבור איש הליכוד והרמטכ"ל לשעבר בעימות מול ראש הממשלה בנימין נתניהו. כרוניקה של קרע גלוי ומעמיק.

 

התחלת העימות - החייל היורה

ב-24 במרס השנה ירה סמל אלאור אזריה במחבל שביצע פיגוע דקירה בחברון והוטל מנוטרל על הקרקע. מאז עברו הרבה מים בנהר וכעת עומד אזריה למשפט בגין הריגה. במקביל לזירה המשפטית, החל להתפתח עימות בין יעלון וצמרת צה"ל לבין בכירים במערכת הפוליטית על סוגיית החייל והתמיכה בו.

 

ביום המקרה אמר נתניהו כי "מה שהתרחש בחברון אינו מייצג את ערכי צה"ל". פוליטיקאים בימין החלו לתקוף את מי שהגדיר את אזריה "רוצח". ליברמן אמר כי יכול להיות שהחייל טעה בשיקול דעת, אך תקף את מה שהוא הגדיר "ההתנפלות על החייל": "עדיף חייל שטעה ונשאר בחיים על-פני חייל שהיסס ומחבל הרג אותו". שר החינוך נפתלי בנט הוסיף: "יצאנו מדעתנו? החייל אינו רוצח".

 

בנוסף, משפחתו של החייל זכתה לשיחת טלפון מצד ראש הממשלה. יומיים לאחר האירוע, ואחרי התגובות הזועמות מהימין, שינה נתניהו גרסה: "ההתקפות על צה"ל כצבא לא מוסרי כפי שבאו לידי ביטוי בסוף השבוע האחרון הן מקוממות והפוכות מן האמת. צה“ל הוא צבא מוסרי שלא מוציא איש להורג. לגבי המקרה האחרון - אני סומך על צה"ל שיקיים בדיקה יסודית, אחראית והוגנת, כפי שהוא נוהג תמיד".

החייל היורה אלאור אזריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
החייל היורה אלאור אזריה(צילום: AFP)

יעלון הבחין במתרחש ולא היה יכול לקבל את המתקפות נגד צה"ל ובראשם נגד הרמטכ"ל גדי איזנקוט, שגם גינה את מעשי החייל. בנאום אמוציונלי בכנסת אמר יעלון: "מה אתם רוצים, צבא מתבהם שאיבד חוט שידרה מוסרי"?

 

יעלון המשיך לתקוף גורמי ימין בממשלה שהביעו תמיכה או ניסו להמעיט בחומרת האירוע: "לצערי גם מתוך הקואליציה, כולל שר, שבמקום להתקשר לשר הביטחון לפני שהוא יוצא לתקשורת, התקשר כדי לעודד ולתמוך. מי שסרח צריך לתת את הדין". הוא פנה לחברי הכנסת ואמר "אני מבקש מכם לא להתערב בדברים שהם בנימי הנפש".

 

שר הביטחון המתפטר גם מחה אז נגד קיום העצרת למען אזריה. "זה מטריד אותי. אנחנו לא דאעש. כשצריך להרוג - הורגים, וכשמישהו מנוטרל - עוצרים. מי שמגבה מעשים כאלה פוגע בערכים של צה"ל".

 

נתניהו המשיך בקו הרומז על ניסיון להקל על אזריה. "כאבא של חייל וכראש ממשלה אני מבקש לומר שוב - צבא ההגנה לישראל מגבה את חייליו. אני משוכנע שבחינת האירוע בחברון תיעשה בשיקול דעת ובאחריות. בהכירי את מערכת המשפט הצבאית, אני בטוח שבית הדין יתחשב בכל נסיבות המקרה. החיילים שלנו אינם רוצחים. הם פועלים נגד רוצחים ואני מקווה שתימצא הדרך לאזן בין המעשה לבין ההקשר הכולל של האירוע, ובינתיים אני מציע לכולם להנמיך את הלהבות".

 

יעלון ספג ביקורת נוקבת גם מבית, שהגיעה עד כדי הסתה. ברשתות החברתיות הופצו תמונות, כמו גם בקבוצות וואטסאפ של פעילי הליכוד שקראו לחיסולו הפוליטי של שר הביטחון. את הרעש הגדול עשתה התמונה הזו:

הסתה נגד יעלון ברשת ()
הסתה נגד יעלון ברשת

נתניהו גינה זאת: "פרסום תמונתו של שר הביטחון בתוך כוונות ירי הוא מעשה פסול וחציית קו אדום. ויכוח ציבורי חייב להתנהל באופן מכבד וענייני ואין בו שום מקום להתלהמות מסוג זה". יעלון לא נרתע ואמר כי לא יתקפל והמשיך לתקוף את המתבטאים החריפים מימין. "הרמטכ"ל, ולא ראשי כנופיות, יקבעו את הוראות הפתיחה באש", אמר.

 

סגן הרמטכ"ל בין ראש הממשלה לשר הביטחון

מה שיהפוך כנראה לשיא העימות התרחש לאחר נאומו של סגן הרמטכ"ל, אלוף יאיר גולן, בטקס יום השואה. גולן אמר בנאום כי "אני מזהה תהליכים מעוררי חלחלה שהתרחשו באירופה בכלל, ובגרמניה בפרט, אז לפני 70, 80 ו-90 שנה, ומציאת עדות להם כאן בקרבנו בשנת 2016".

 

לאחר הסערה שחוללו הדברים פרסם דובר צה"ל הבהרה: "סגן הרמטכ"ל מבקש להבהיר שלא הייתה לו שום כוונה להשוות בין צה"ל ומדינת ישראל לתהליכים שהתרחשו בגרמניה לפני 70 שנים. ההשוואה אבסורדית ומשוללת כל יסוד, ולא הייתה שום כוונה ליצור הקבלה כזאת או למתוח ביקורת על הדרג המדיני. צה"ל הוא צבא מוסרי השומר על טוהר הנשק וכבוד האדם".

 

למחרת בבוקר זכה האלוף גולן לגיבוי מצד השר יעלון, שטען כי דברי סגן הרמטכ"ל עוותו כחלק ממגמה "לפגוע פוליטית בצה"ל ובקציניו". "יש לי אמון מלא בסגן הרמטכ"ל, אלוף יאיר גולן, לוחם ומפקד מוערך, ערכי ועתיר זכויות. ההתנפלות עליו וההתלהמות כלפיו נוכח פרשנות מעוותת, במכוון, שניתנה לדברים שאמר אמש - הן ניסיון נוסף במסע המדאיג והמטריד לפגוע פוליטית בצה"ל ובקציניו. אבוי לנו אם ניתן לזה לקרות. תפקידו של כל מפקד בצה"ל, בוודאי מפקד בכיר, אינו מסתכם רק בהובלת חיילים וחיילות לקרב, אלא גם מחייב אותו להתוות להם דרך וערכים בעזרת מצפן ומצפון", כתב יעלון בעמוד הפייסבוק שלו.

 

נתניהו לא היה מרוצה מדברי גולן. אחרי הנאום התברר כי ראש הממשלה שוחח עם יעלון ודרש ממנו שגולן יחזור בו מדבריו. צה"ל פרסם בשם גולן הבהרה, אך יעלון ביטא גם אחריה גיבוי בלתי מתפשר לסגן הרמטכ"ל.

 

ראש הממשלה החריף את המתקפה נגד האלוף גולן. "ההשוואה שערך סגן הרמטכ"ל היא מקוממת. הדברים מופרכים מיסודם ולא היו צריכים להיאמר. סגן הרמטכ"ל הוא קצין רב זכויות, אבל דברים שאמר שגויים ואינם מקובלים עליי", אמר נתניהו לפני שבועיים בפתח ישיבת הממשלה. "הדברים גורמים לעוול לחברה הישראלית ולזילות השואה".

 

רק יממה מאוחר יותר נראה שהעימות היה בסיומו כשבטקס הרמת כוסית ליום העצמאות בפני פורום מטכ"ל בקריה אמר נתניהו: "סיפור הנאום מאחורינו. אני רואה בזה אירוע חד-פעמי. מכאן כולנו ממשיכים יחד", אמר נתניהו ולחץ את ידו של גולן.

 

שבוע חלף, ושר הביטחון הצית שוב את האש. בנאום בפני קצינים בכירים בצה"ל קרא להם יעלון להמשיך להביע את דעתם. "צבא טוב הוא צבא שמפקדיו, זוטרים כבכירים, חשים בטוחים ביכולתם לומר את דעתם בכל עת, בידיעה שלא ייפגעו", אמר יעלון באירוע לרגל יום העצמאות.

 

"אל תחששו, אל תהססו, אל תירתעו. הוסיפו להיות אמיצים לא רק בשדה הקרב, אלא גם סביב שולחן הדיונים. המשיכו לומר את אשר על לבכם. עשו זאת גם אם הדברים אינם חלק מהזרם המרכזי, ואף אם הם חולקים על רעיונות ועמדות שהפיקוד הבכיר או הדרג המדיני אימצו. זו דרישתי מכם, מפקדי צה"ל הבכירים, וזו צריכה להיות דרישתכם מהכפופים לכם: הוסיפו לפעול על פי מצפון אנושי ומצפן, ולא לנהות אחר כיוון הרוח".

 

יעלון הזהיר: "בחודשים האחרונים אנו מוצאים עצמנו נאבקים מול מיעוט קיצוני, הפועל בשטח וברשתות החברתיות. חלקו הסתנן גם לזרם המרכזי בחברה, בכסות ובמסווה, ומנסה להשפיע על דמותו ועל ערכיו של צה"ל".

 

לשכת ראש הממשלה פרסמה תגובה עוד בעיצומו של נאום השר, שהופץ לפני כן לכתבים: "ראש הממשלה בנימין נתניהו נותן גיבוי מלא לצה"ל, מפקדיו וחייליו. ראש הממשלה איתן בדעתו שהשוואה לגרמניה הנאצית הייתה אמירה לא ראויה, בעיתוי לא ראוי, וגרמה לישראל נזק בזירה הבינלאומית. מפקדי צה"ל אומרים את דעתם בחופשיות, בפורומים הרלוונטיים ובנושאים שתחת אחריותם. צה"ל הוא צבא העם וצריך לשמור אותו מחוץ למחלוקות פוליטיות".

 

זמן קצר חלף, ונתניהו זימן את יעלון לשיחה למחרת בבוקר בעקבות נאומו לקצינים. שלוש שעות לאחר תום הפגישה פרסמו השניים הודעה משותפת: "השניים ליבנו ביניהם את הדברים. אין ערעור, ולא היה כזה, על כך שהצבא כפוף לדרג המדיני והקצינים חופשיים להביע את דעתם בפורומים הרלוונטיים".

 

בזמן שנתניהו מנהל מו"מ עם יצחק הרצוג, זימן ראש הממשלה את יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן לשיחה - ומשם השאר היסטוריה. ליברמן הסכים לקבל את תיק הביטחון ונתניהו שוחח עם יעלון והודיע לו על כך אבל לא הציע לו את תיק החוץ.

 

סערה גדולה התחוללה בליכוד בעקבות ההתפתחויות. רבים בקבוצות הוואטסאפ של חברי הליכוד התייצבו לצדו של יעלון. פעילים רבים טענו כי מדובר במה שהם הגדירו "השפלה של אחד הנכסים הגדולים ביותר של הליכוד" וכינו את המהלך נגד יעלון: "הדחה מכוערת". "זה עצוב מאוד", כתב אחד הפעילים. "לא ראוי ולא הוגן לקחת את התיק מיעלון". פעיל אחר כתב: "למה להשפיל את יעלון? שכחתם מה הוא עשה עבורכם"?

 

אתמול (ו') הוטלה הפצצה האחרונה, כשיעלון הודיע על התפטרותו. לאחר מכן התברר כי לאחר שנתניהו שמע מיעלון על ההתפטרות, הוא הציע לו את תיק החוץ, אך שר הביטחון היוצא סירב. יעלון הצהיר כי עוד ישוב "להתמודד על ההנהגה", וכעת נותר לראות מתי ואיך זה יקרה.


פורסם לראשונה 20/05/2016 21:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
נפרדים. יעלון ונתניהו
צילום: EPA
מומלצים