שתף קטע נבחר

יעלון ייפרד היום ממערכת הביטחון: "ביבי נטש אותי ואת הרמטכ"ל"

התפטרותו של יעלון תיכנס לתוקף בערב, ולפני כן ישתתף בכמה טקסי פרידה בקריה. בניגוד לעבר, הפעם אולי תתקיים פגישה מקצועית בין יעלון לליברמן אך לא תתקיים חפיפה. "ידיעות אחרונות" מביא הבוקר את הדברים שאמר טרם התפטרותו

 

 

ישראל ביתנו אמנם מצויה עדיין בשלבי סיכום סופיים של ההסכם הקואליציוני , אבל ההישג המשמעותי מבחינתה כבר נרשם: העברת תיק הביטחון לאביגדור ליברמן. אף שהסתמן שמשה יעלון, שהתפטר שלשום (יום ו') מהתפקיד, לא יחפוף אותו, בסביבתו אמרו שאם ליברמן יבקש זאת - הוא יסכים לערוך עמו פגישה מקצועית בימים הקרובים. ynet מעביר הבוקר משדר מיוחד בעקבות ההתפתחויות האחרונות.

 

היום ייפרד יעלון ממערכת הביטחון בכמה טקסים ומסדרים שייערכו בקריה, אך בניגוד לחילופי התפקיד הקודמים בלשכה, הפעם הטקס לא יכלול את השר המחליף. התפטרות יעלון תיכנס לתוקף בערב מיד עם צאתו מהקריה. ב-9:00 בבוקר יתקיים אירוע פרידה מהנהלת משרד הביטחון, וב-16:30 יתקיים מסדר פרידה בפורום מטכ"ל. אמש נועד יעלון עם יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין לבקשתו של יעלון וחתם על מכתב התפטרותו הרשמית מהכנסת.

  

הבוקר מביא "ידיעות אחרונות" דברים שאמר יעלון לאתר "ליכודניק" ביום שלישי בלילה, טרם התפטר. "כאשר החלה פרשת החייל היורה מחברון, נתניהו הסכים איתי שצריך לתת לפרקליטות הצבאית לבדוק ולטפל", סיפר. "ואז, כשהוא ראה את האווירה הציבורית, הוא שינה את דעתו. אני כשר ממונה הייתי חייב לגבות את הרמטכ"ל, אבל הרגשתי שנתניהו נטש אותו". כשנשאל מדוע מיהר לכנות את החייל היורה "חייל שסרח", השיב יעלון: "הוא פשוט לקח את החוק לידיו. הוא ירה ללא הצדקה".

ושוב ביחד. נתניהו וליברמן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ושוב ביחד. נתניהו וליברמן(צילום: רויטרס)

לא רק עם ראש הממשלה, גם עם ליברמן ובנט נאלץ יעלון להתעמת בפרשת החייל היורה. "הם ניהלו על גבי מסע השמצות לאורך כל התקופה", הוא מאשים. "ליברמן היה מעורב גם באופן אישי וגם באופן עקיף, כששרון גל, שהוא איש של ליברמן, הפך להיות יחצ"ן של המשפחה. הרגשתי שנתניהו נטש את הרמטכ"ל ואותי כשגל חיבר אותו לשיחה עם המשפחה. יש לי עקרונות. לא הכול פוליטיקה". 

 

יעלון התייחס לטענות אנשי הימין הקיצוני והמתנחלים על כך שבתקופת כהונתו מנע התיישבות בשטחים, וטען כי בחלק מהמקרים נעשו דברים בניגוד לחוק. "לא יכולתי לתת להם להשתלט על המבנים בחברון", אמר. "יש התנהלות לא חוקית בפרשה. אני כשר ביטחון נתתי לבנות היכן שיכולנו לאשר. לא נתתי אישורים במקום לא חוקי".

 

יעלון התייחס למשבר עם הפלג האולטרא-ימני בליכוד וגילה כי מאז שמונה לתפקיד שר הביטחון לא הפסיקו להגיע אליו פניות שונות ומשונות, כולל דרישות לג'ובים. "באו אליי בבקשות לא נגמרות, כולל בקשה למנות אחד מהם לתפקיד בכיר ורגיש במערכת הביטחון", סיפר. "הם קיבלו תשובה שלילית, ומאותו רגע החל קמפיין ממומן נגדי על ידי אותה קבוצה קיצונית ומשיחית שסימנה אותי".

 

מחר (יום ב') ייפתח מושב הקיץ של הכנסת כשברקע עדיין מהדהדת הדרמה הפוליטית של השבוע שעבר: סיום המו"מ הקואליציוני עם המחנה הציוני, הביקורת הקשה על היו"ר יצחק הרצוג, כניסתה הצפויה של ישראל ביתנו לממשלה, ובעיקר התפטרותו של יעלון, יצרו סערה שתימשך עוד זמן רב.

  

החתימה הרשמית על הכניסה לקואליציה מתעכבת בשל היבטים תקציביים על רקע דרישת המפלגה להסדרת כספי הפנסיה לעולים ולאזרחים ישראליים, ובשל מתווה חוק שטרם הושלם בעניין חוק "מוות למחבלים". ביום שישי קיימו ליברמן ושר האוצר משה כחלון פגישה ראשונה סביב נושא הפנסיות. ליברמן דרש תחילה את הסדרת הקצבה עבור עולי ברית המועצות שלא צברו די ותק בישראל. במהלך השיחות ביניהם הוחלט להחיל את הסדרת הנושא על אזרחים עולים מכל המדינות, ובנוסף על ציבור ישראלי שלא צבר כספי פנסיה.

מכתב ההתפטרות מהכנסת ()
מכתב ההתפטרות מהכנסת

 

העלות התקציבית של הסוגיה מסתכמת בכ-3 מיליארד שקל, סכום שכחלון הבהיר במעמד הפגישה שניתן יהיה להקצות רק אם יתבצע בהדרגה ובכמה פעימות על פני כמה שנים. השניים סיכמו לשוחח גם בתחילת השבוע ולסגור את הקצוות. במקביל, מתנהל בערוץ נוסף ניסיון לגבש מתווה מוסכם שיעמוד במבחן בג"ץ בכל הנוגע לחוק הדגל של ישראל ביתנו שדורש עונש מוות למחבלים. על המו"מ מופקד מטעם הליכוד השר יריב לוין, שיחד עם ליברמן מנסה להוביל לנוסחה מוסכמת.

 

אחת האפשרויות שעלו היא לערוך שינוי בחוק המאפשר לבית דין צבאי להחיל עונש מוות על מחבלים אם ההחלטה ניתנה פה אחד בהרכב של שלושה שופטים. אחת האפשרויות שעלו הן לאפשר לשניים מתוך שלושה שופטים להכריע על עונש מוות על מחבלים.

הרצוג. צפוי לביקורת בישיבת הסיעה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הרצוג. צפוי לביקורת בישיבת הסיעה(צילום: מוטי קמחי)

גם בסעיף זה עדיין אין הסכמות מלאות, וההערכה היא שגם אם לא יימצא מתווה, יאשרו הצדדים במסגרת ההסכם את הכוונה להוציא לפועל את החוק ובזמן מושב הכנסת להתחיל את ניסוחו והליך החקיקה שלו.

 

ובעוד בקואליציה הימנית עובדים על ניסוחים אחרונים, במחנה הציוני עוד לא נרגעו הרוחות. ביום חמישי נשלחה הודעה לכל חברי הסיעה על כינוס ישיבה מיוחדת לקראת החזרה למושב שתתקיים ב-16:00. גורמים במפלגה אומרים כי הרצוג צפוי לשמוע ביקורת נוקבת מחברי הכנסת, שמרביתם התנגדו מלכתחילה לשיחות סביב האחדות ואף קראו להקדמת הפריימריז בעקבות העובדה שהרצוג צריך לזכות מחדש באמון המפלגה.

 

ביום שני, ימים ספורים אחרי שניהל משא ומתן מתקדם על קווי יסוד משותפים ואיוש תפקידים בממשלת נתניהו, יצטרך הרצוג לנאום את נאום פתיחת המושב האופוזיציוני שלו ולהתמודד עם לא מעט חברי כנסת שטוענים שאיבדו בו את אמונם.

 

מיני-דרמה פוליטית נרשמה הערב גם ביהדות התורה, כאשר הח"כ הוותיק מאיר פרוש הודיע על התפטרותו מהכנסת לטובת מספר 7 ברשימת המפלגה, ח"כ לשעבר יעקב אשר, שיחזור למשכן. פרוש יגיש כבר בבוקר את מכתב ההתפטרות ליו"ר הכנסת, במסגרת החוק הנורבגי, וימשיך לכהן כסגן שר החינוך.

 

בחודשים האחרונים נמנעו אנשי יהדות התורה משימוש בחוק החדש, המאפשר להגדיל את כוח הסיעה בכנסת על חשבון חבריה הממלאים תפקידים בממשלה. הסיבה לכך היא סירוב הפלג החסידי של המפלגה ("אגודת ישראל") לפנות את המקום של השר ליצמן או סגן השר פרוש לטובת נציג ליטאי ("דגל התורה") - מהלך שמשנה את יחסי הכוחות ביניהם. בהודעה שפרסם פרוש הוא ציין כי לאחר התערבותו של דוד שפירא, נכדו של המנהיג הליטאי הבכיר, הרב אהרון לייב שטיינמן, הגיעו הצדדים להבנות לפני כניסת השבת, לאחר חודשים של מחלוקת.


פורסם לראשונה 21/05/2016 23:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
יעלון נפרד ממערכת הביטחון
צילום: מוטי קמחי
מומלצים