שתף קטע נבחר

תוכנית בשבדיה: יום עבודה מקוצר של 6 שעות

האם יום עבודה מקוצר מגביר את פריון העובדים ומגדיל את רווחי העסק? עסקים שהצטרפו לתוכנית ניסיונית בשבדיה מדווחים על תוצאות חיוביות. "אם יש לך רק 6 שעות עבודה, אתה לא מבזבז את הזמן"

בעוד שבישראל דנים בתוכנית להנהיג סוף שבוע ארוך, יוזמה נסיונית בעיר גטבורג בשבדיה, מנסה לבדוק האם ימי עבודה מקוצרים מגבירים את יעילות העבודה ואת פריון העובדים, ומקטינים את כמות ההיעדרויות וימי המחלה.

 

לכתבות נוספות בערוץ קריירה

 

"היו לנו 40 שנים של שבוע בן 40 שעות עבודה, וכעת אנחנו עומדים בתור חברה בפני היעדרויות רבות יותר בעקבות ימי מחלה ופרישה מוקדמת", הסביר ל"ניו יורק טיימס" דניאל ברנמאר, ממפלגת השמאל במועצת העיר גטבורג, המנהל את הניסוי ומקווה להפוך אותו לסטנדרט.

 

המתנגדים לתכנית מזהירים, עם זאת, כי מדובר ברעיון אוטופי שייכשל. לטענתם, אם גטבורג, או שבדיה כולה, יאמצו שבוע עבודה מקוצר, הדבר יביא לפגיעה קשה בתחרות ובבעלי העסקים.

 

בין מקומות העבודה שהצטרפו לניסוי בגטבורג, נמצא גם בית האבות Svartedalens, בו עברו העובדים בשנה שעברה ליום עבודה מקוצר של 6 שעות ללא קיצוץ בשכרם, ושבוע העבודה הוגבל למקסימום 30 שעות.

 

בביקורת שנערכה באמצע חודש אפריל התברר כי התכנית בשנתה הראשונה הפחיתה בחדות את שיעור ההיעדרות מהעבודה, ושיפרה את הפרודוקטיביות של העובדים ובריאותם.

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)
 

ארתורו פרז, אחד המטפלים בבית האבות, הביע את שביעות רצונו מקיצור המשמרות הקשות של טיפול בחולי אלצהיימר ומטופלים סניליים, משמונה שעות לשש בלבד. "מה שטוב זה שאנחנו שמחים, ועובד שמח הוא עובד טוב יותר", אמר פרז - אב חד הורי לשלושה ילדים. בבית האבות סיפרו, כי גם השירות למטופלים השתפר. אינגריד קארלסון, 90, המתגוררת בבית האבות, אמרה: "העובדים שונים לגמרי. הם שמחים יותר ואנחנו שמחים יותר".

 

שביעות רצון נשמעת גם בעסקים נוספים במדינה, שנקטו בתוכנית דומה. "חשבנו שקיצור שבוע העבודה יאלץ אותנו לגייס עוד עובדים, אבל לא נזדקקנו לכך משום שכל העובדים החלו לעבוד יותר ביעילות", אמרה מריה בראת', שייסדה חברת סטארט-אפ לאופטימיזציה של חיפוש באינטרנט בשטוקהולם לפני שלוש שנים על בסיס יום עבודה של 6 שעות.

 

"אנחנו לא שולחים מכתבי דוא"ל מיותרים או קובעים פגישות", תיאר טומי אוטינגר, עובד החברה, "אם יש לך רק 6 שעות עבודה, אתה לא מבזבז את הזמן של האחרים. זה גורם ששינה לחלוטין את החיים".

 

יותר אנרגיה לעובדים, יותר רווח לעסק

בבית החולים האוניברסיטאי Sahlgrenska בגטבורג, אחד מהגדולים באירופה, המנהלים ניסו גישה דומה על מנת להיאבק בשחיקה ובשיעור ההיעדרויות הגבוה.

 

בשנה שעברה, המחלקה האורתופדית העבירה 89 אחיות ורופאים לשבוע עבודה בן 6 שעות ביום. כדי לפצות על אבדן שעות העבודה, שכרה המחלקה 15 אנשי צוות חדשים. עלות הניסוי היתה יקרה, ועמדה על 123 אלף דולר בחודש, אך הוא הפחית למינימום את ימי ההיעדרות על רקע מחלה, והאחיות והרופאים מראים פרודוקטיביות גבוהה יותר. 

 

המחלקה הגדילה את כמות הניתוחים ב-20%, וייצרה בכך הכנסה נוספת לבית החולים. במקביל, זמן ההמתנה לניתוחים פחת ממספר חודשים למספר שבועות.

 

בית החולים קיבל השראה ממרכז שירות סמוך של חברת טויוטה, אשר עבר לשבוע עבודה של 6 שעות ביום לפני 13 שנים. "אנחנו רואים היום שהעובדים מספיקים את אותה כמות העבודה, לכל הפחות, ב-6 שעות ביום, ולעתים הרבה יותר מיום עבודה של 8 שעות בעבר", אמר מרטין באנק, מנהל מרכז השירות. "מדובר בעבודה קשה, אבל יש להם יותר אנרגיה, ולנו יש יותר רווח ולקוחות, משום שכלי הרכב מתוקנים מהר יותר".

 

שבוע של 6 שעות ביום אולי מתאים לעסקים קטנים יחסית, אך בחלק מהחברות הגדולות בשבדיה לא מיהרו לאמץ את השיטה. חלק מהערים ניסו אותה בעבר, אך נטשו אותה לבסוף. כך למשל, בעיר הצפונית קירונה, הרשות המקומית ביטלה שבוע עבודה של 6 שעות ביום בקרב 250 העובדים ברשות, לאחר 16 שנים. זאת, בעקבות הוצאות גבוהות ואי שביעות רצון בקרב עובדים שלא היו חלק מהתכנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים