שתף קטע נבחר

צפו: הלונה פארק המלחמתי של צה"ל

על פני שטח של 12 דונם יוקם מתחם של פיקוד העורף שיכיל מתקנים וסימולטורים מתקדמים כדי לתרגל את האוכלוסייה במצבי חירום מנפילת רקטות בשטח עירוני ועד רעידות אדמה. העלות: 30 מיליון שקלים. מועד הפתיחה: בעוד 4 שנים

 

"הלונה פארק" החדש של צה"ל: בפיקוד העורף החליטו לקחת צעד אחד קדימה את הכנת האזרחים למלחמה הבאה ויקימו סמוך למפקדת הפיקוד ברמלה קומפלקס מתקנים וסימולטורים מתקדמים לתרגול האוכלוסייה במצבי חירום מלחמתיים וטבעיים.

 

בימים האחרונים נרשמה כברת דרך משמעותית בפרויקט כשנבחרה החברה שתעצב ותתכנן את הקומפלקס, שיכיל כ-500 איש בו זמנית ובימי שיא יותר מאלף מבקרים, ויתפרס על שטח של 12 דונם. בנייתו צפויה להתחיל בשנה הבאה ולהסתיים בין 2018 ל-2019 לקראת הפעלתו ב-2020. על הקמת הפרויקט אחראי מינהל הרכש במשרד הביטחון.

 

מתקני ההדמיה יהיו פתוחים בחינם לקהל הרחב, והמטרה בצה"ל היא לעודד אזרחים להגיע כחלק מ"יום כיף" לקומפלקס, לתרגל באופן חווייתי עם הילדים את דרכי ההתמודדות הנכונות של הימצאות באתר הרס, נפילות רקטות בשטח עירוני, רעידות אדמה, חומרים מסוכנים, שריפות ואף צונאמי.

 

בצה"ל בחרו להקים את המרכז באופן שישדר "תדמית ממלכתית (אך לא צבאית), מכובדת (אך לא כבדה), ומזמינה ואטרקטיבית כדי למשוך קהל משכבות הגיל השונות". לפי מסמך האפיון הראשוני של פיקוד העורף, עלות פיתוח התכנים והמתקנים במתחם, הרכש והחומרה תסתכם בכ-30 מיליון שקל, בנוסף למיליוני שקלים שיוקצו להקמת המבנה. חברה אזרחית תנהל ותתחזק את המקום עבור פיקוד העורף על בסיס כלכלי והוא יכלול אמפיתיאטרון, אודיטוריום וחנויות.

הדמיית מרכז ההדרכה האזרחי של פיקוד העורף ()
הדמיית מרכז ההדרכה האזרחי של פיקוד העורף




 

המתקנים יכילו אפקטים שלא היו מביישים לונה פארקים מתקדמים בעולם: הקרנות בתלת ממד, "הרעדות" המשתתפים באמצעות תזוזות הקרקע, אלמנטים של קול להמחשה דרמטית של מצב החירום, פיזור עשן, יחידות לימוד אינטראקטיביות ועוד.

 

ההשראה להקמת המתקן התקבלה בעקבות ביקורים שקיימה משלחת פיקוד העורף בקומפלקס דומה, אך קטן בהרבה, בטוקיו שביפן ובמתקן הדגמה בארצות הברית. "ביפן, כנורמה וכאורח חיים, מגיעה האוכלוסייה המקומית לתרגל, בלי שיכריחו אותם. ההתמודדות העיקרית שלהם היא עם רעידות אדמה", הסביר ל-ynet גורם בכיר בפיקוד העורף. "אצלנו זה יהיה גדול יותר ואטרקטיבי. בהתחלה נפתח את המקום לקבוצות מבתי ספר וממקומות עבודה, ובהמשך לכולם. התפיסה היא שכמו שמשפחה יוצאת ליום במוזיאון המדע – כך היא תגיע גם למתקן שנקים".

 

המתחם החדש יכיל גם מרכז מורשת ומוזיאון לפיקוד העורף ומתחם הדרכה מיוחד לרשויות המקומיות. "זו תהיה קפיצת מדרגה בהבנת האוכלוסייה את מצבי החירום", הוסיף הגורם. "אפשר לצאת בעוד 200 קמפיינים בשגרה, אבל מול הדחיינות הישראלית להתכונן לחירום לא תהיה להם השפעה כמו הגעה ותרגולות במתקן חווייתי שכזה".

 

בנוסף לתוכנית ה"לונה פארק", בשנה הקרובה ייכנסו מדריכי פיקוד העורף לכ-4,000 כיתות י' ברחבי הארץ, ויעניקו עשר שעות מצטברות של הכשרה בסיסית על סיוע, חילוץ והתנהלות באתר הרס. המדריכים יופעלו במיקור חוץ, כלומר, יועסקו כאזרחים שאינם לובשי מדים, ויגיעו עם אתר הרס נייד שיכלול בובות חכמות שידמו לכודים.

 

"לא צריך לחכות לפיקוד העורף שיגיע, כי השעות והדקות הראשונות הן קריטיות בהצלת חיים באתר הרס", הסבירו בפיקוד העורף. "החילוץ הראשוני הוא בסיסי ויועבר לבני הנוער באמצעות כללים כמו תרגולות של 'איך ארים את לוח הבטון' למשל, כי משיכה לא נכונה של קיר שקרס יכולה לסכן חיי לכודים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים