שתף קטע נבחר

הורים מבטלים מדורות: חוששים מתביעה

למרות שלא השתנה דבר מבחינה משפטית מזה שנים, בימים האחרונים בוטלו עשרות מדורות ל"ג בעומר שארגנו ועדי הורים, מחשש לתביעות משפטיות במקרה של נזק. האם יש לכך הצדקה ומה האחריות המוטלת על המארגנים?

הורים נגד קיום מדורות בל"ג בעומר. בימים האחרונים התפתח פולמוס רחב סביב אחריות ההורים על מדורות ל"ג בעומר, שיתקיימו בעוד יומיים. חלק מוועדי ההורים ברחבי הארץ קראו לחבריהם שלא לקחת חלק בארגון המדורות מחשש לתביעה שתוגש נגדם אם חלילה יגרם נזק לאחד התלמידים. גם משרד החינוך העביר מסר למורים שלא לארגן את אירועי החג, כך שלא יישאו באחריות.

 

לא ברור מה גרם להצפת הנושא, כשלמעשה לא חל שום שינוי מבחינה משפטית, בעשרות השנים האחרונות. אך העובדה היא שהחשש הפתאומי גרם ללא מעט ביטולים למורת רוחם של הילדים שמצפים לערב הזה כבר זמן רב.

 

בבית ספר דוד רמז בראשון לציון החליט ועד ההורים לבטל את המדורות השנה. בהודעה שהוציא הוועד נאמר: "במשך שנים רבות חגגו ילדי בית הספר רמז את חגיגות ל"ג בעומר יחד עם כל ילדי ישראל. השנה, כתוצאה מפירסומו של הליך משפטי אזרחי שננקט נגד הורים שארגנו אירוע מחוץ למסגרת הלימודית אנו נאלצים להתמודד עם השאלה האם לארגן ו/או בכלל לקיים את אירועי ל"ג בעומר כסידרם מזה שנים. ועד בית הספר אינו מארגן את אירועי ל"ג בעומר והוא אדיש לקיומם אם לאו".

 

גם בבית ספר אוסישקין בכפר סבא החליט ועד ההורים לבטל את המדורות מטעמו השנה. בהודעה שמסר הוועד נאמר: "עקב אירוע שקרה בחולון שבמהלכו נתבע ועד ההורים על פעילות חוץ בית ספרית, שארגן הועד שבמהלכה נפגע ילד, קיימת כרגע הוראה של הנהגת ההורים העירונית להשהות כל פעילות חוץ בית ספרית.הנושא כאמור בבחינה משפטית ועד שתוגש חו"ד משפטית, אנו ממליצים *לא* לקיים אירועים שהוועד אחראי. הדבר תקף באופן מיידי ולקראת חג ל"ג בעומר, הקרב ובא".

 

"המסקנה לא לעשות קומזיץ היא אסון"

"אני חושב שהמסקנה שלא לעשות קומזיץ היא אסון", אומר ל-ynet עו"ד ערן יעקובוביץ, מומחה בתביעות נזיקין וביטוח ואב ל-3 ילדים בגילאי בית ספר. "יכולה לעלות שאלת האחריות והסיכון, אבל יש ערך בפעילות חברתית ואני אתן באופן אישי לילדיי ללכת למדורה גם אם אין ביטוח לוועד". 

 

לדברי יעקובוביץ’ החשש המשפטי שמנוון את העשייה, גורם נזק מיותר. "יש סיכונים גם בפעילות של תנועות הנוער, במחנות קיץ בימי כיף שמארגנים הורים ועוד, האם בגלל זה צריך לבטל? בוודאי שצריך לחשוב על נושא הבטיחות ולדאוג לכל מה שצריך בנושא הזה, אבל למה לבטל?"

 

לדבריו כנראה שמדובר במשפטיזצית יתר של החברה ורגישות יתר. "גם הודעות שעוברות בווטסאפ ובפייסבוק ליבו את העניין, אולם אני לא מכיר שום פסק דין העוסק בסוגיה שקשורה בל"ג בעומר. אבל אני יכול להבין ועדי הורים שחוששים מלקחת אחריות על הפקה, ארגון או יזום של אירוע".

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

מה באמת האחריות שמוטלת על הורה שמארגן פעילות כזו?

 

"המבחן - האם המארגנים יישאו באחריות, זה מבחן הרשלנות שלהם ולא מבחן התוצאה. כלומר שהם יכלו לצפות שיהיה נזק ולא עשו עם זה שום דבר. למשל אם אחד ההורים הביא ג'ריקן נפט וילד נכווה - אז לא תהיה לו חסינות, מנגד, לדברי יעקובוביץ’, אם ההורים או הוועד המארגן לקחו בחשבון את הסיכונים ודאגו לכך ובכל זאת ילד נפגע, הם לא יישאו באחריות. "המארגן צריך לחשוב גם על נושא הבטיחות".

 

האם גם הורה או מורה שמגיע לזמן קצר לביקור במדורה, הופך באופן אוטומטי ל"אחראי המבוגר" שגם נושא באחריות? יכולה להיות מציאות שבה גורם אחר יישא באחריות?

 

"אם הפעילות מאורגנת על ידי בית הספר, אז בוודאי שבית הספר אחראי. אם זו יוזמה פרטית – אז מי שארגן הוא אחראי. אני לא רואה בעיה שהופכת מבוגר שמגיע ל-10 דקות לביקור כאחראי. ברור שאם המבוגר רואה איזה מפגע או בעיה שיכולה לגרום לנזק, עליו לפעול כדי למנוע אותה.

 

ראיתי פסק דין שמישהו הגיש תביעה נגד העירייה, שהמדורה היתה בשטח שבאחריותה, והטענה היתה שהיא לא הכשירה את השטח כמו שצריך. והוא זכה. כלומר לעיתים יכול להיות גורם אחר שיישא באחריות".

 

ביטוח לוועד ההורים? יש פוליסה כזו

מה מספק ביטוח תאונות תלמידים? כידוע, כל תלמיד בישראל מבוטח בביטוח תאונות ולכן אם נפגע ילד גם בפעילות מחוץ לגן או בית הספר הוא מכוסה, אולם הכיסוי לא תמיד מספק. לרוב מדובר בהחזר הוצאות רפואיות, פיצוי כספי על ימי מחלה ופיצוי במקרה של נכות. בכל מקרה מדובר בביטוח אישי, כך שהוא לא מכסה את מי שנפגע ואינו תלמיד.

 

האם מסמך בו מחתימים את ההורים על אחריותם במדורה מספיק?

 

"לטעמי אין די בהוצאה של כתב התייחבות משותף שכזה כי זה לא יתן הגנה הרמטית. לא מספיק גם שכל אחד יצהיר שהוא אחראי על ילדו כי עדיין אפשר יהיה לבוא בטענות".

 

האם ניתן לרכוש ביטוח כזה, האם הועד יכול לבטח את עצמו כמו ועדי בתים למשל?

 

לדברי יעקובוביץ' "אין בנמצא ביטוח כזה וגם אי אפשר לעשות ביטוח אד הוק. יחד עם זאת, לטעמי פוליסה כזו יכולה להיות להיט ואני מתפלא שאף חברת ביטוח לא הרימה את הכפפה ופיתחה פוליסה כזו".

 

ואולם יש לציין כי בימים האחרונים דווקא החלו להתגבש פוליסות מותאמות. כך לדוגמה חברי ועד ההורים העירוני בראשון לציון הגיעו להסדר עם חברת הביטוח שומרה לרכישת פוליסה עם גבול אחריות של עד מיליון שקל לאירוע ביטוחי. השתתפות עצמית בפוליסה הזו עומדת על 10,000 שקל למקרה ביטוח והעלות היא כ-100 שקל לשנה לכל הורה מתנדב. בנוסף, עיתון הביטוח "עדיף" פרסם בתחילת השבוע כי חברת איילון בשיתוף סוכנות הביטוח ויגוצקי, השיקו בימים אלו פוליסה לפעילות ועדי הורים בסכום כיסוי של עד 5 מיליון שקל.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון דרוקמן
צילום: ירון דרוקמן
צילום: אילן סבירסקי
עו"ד ערן יעקובוביץ'
צילום: אילן סבירסקי
מומלצים