שתף קטע נבחר

המבקר מאשים: היועץ טייח החשדות נגד נתניהו

החשד: נסיעות לחו"ל של נתניהו ומשפחתו כשהיה שר אוצר קיבלו מימון כפול. בנוסף, כספים שאמור היה להחזיר לאל על לא הגיעו ליעדם. חשיפת "ידיעות אחרונות": המבקר דרש מהיועץ וינשטיין כבר לפני חצי שנה לחדש את החקירה ורמז ל"גרירת רגליים". בסביבת המבקר חוששים: וינשטיין ומנדלבליט מושכים זמן עד שתחול התיישנות. נתניהו: לא נפל כל דופי בטיסות

מבקר המדינה יוסף שפירא מאשים את היועץ המשפטי לממשלה בטיוח של פרשת "ביביטורס" - חקירת מימון הנסיעות של ראש הממשלה, רעייתו וילדיו בעת שכיהן כשר אוצר וכחבר כנסת, בעיקר בשנים 2005-2003. אחד החששות שעלו במשרד המבקר, בפרשה שנחשפה בחדשות 10, הוא שמשיכת הזמן של היועץ המשפטי לממשלה לשעבר יהודה וינשטיין, וכעת גם של מחליפו אביחי מנדלבליט, נועדה לגרום לכך שתחול התיישנות על הנושאים הנבדקים. 

 

אתמול (יום ב') פורסם בערוץ 2 כי המשטרה חידשה את הבדיקה בפרשת ביביטורס, לאחר שזו נסגרה לפני כשנה וחצי בהוראת וינשטיין. עם זאת, מקורות המקורבים למבקר המדינה סבורים כי הבדיקה נעשית מאוחר מדי - אם בכלל - לאחר שניתנה הזדמנות להעלים ראיות למעשים פליליים ולתאם עדויות. במצב כזה, הם אומרים, ספק אם ניתן יהיה להגיע לחקר האמת.

היום ב-16:00: דו"ח המבקר על "ביביטורס" (צילום: עמוס בן גרשום לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום לע
היום ב-16:00: דו"ח המבקר על "ביביטורס"(צילום: עמוס בן גרשום לע"מ)
לפי מבקר המדינה, יש לחקור בעיקר שני נושאים שלגביהם התחדדה לאחרונה תפיסתו כי קיים "חשש לפלילים". הראשון הוא חוסר התאמה בין רישומי סוכנות הנסיעות "איילה טורס" לבין רישומי ארגון "הבונדס" בכל הנוגע למימון שהעניק האחרון לנסיעות נתניהו והנלווים אליו. החשד הוא כי קיימת כפילות: מרישומי "הבונדס" עולה כי הארגון שילם עבור הנוסעים, ואילו על פי רישומי "איילה טורס" עלות הנסיעות מומנה על ידי גורם אחר - והאי־התאמה חוזרת בחמש מתוך שש נסיעות שמומנו על ידי הבונדס. הנושא השני הוא האי־בהירות בנוגע להחזרת כסף לחברת אל על בשל שימוש משפחת נתניהו בנקודות בונוס של המדינה, שנוצלו לנסיעות פרטיות. חשדות אלו מזכירים את פרשת "ראשונטורס", שבגינה הועמד רה”מ לשעבר אהוד אולמרט לדין.

 

המבקר עדיין מחכה לתשובה

לפיכך, הביקורת שתוצג בדו"ח צפויה להראות כי נסיעותיו של נתניהו, רעייתו וילדיו במימון גורמים חיצוניים בתקופה זו חרגו מהכללים החלים בנושא, והדבר עלול ליצור מראית עין של קבלת טובת הנאה או של ניגוד עניינים. בכל אותם מקרים, בדומה לשרים אחרים באותה תקופה, לא פנה נתניהו לוועדת המתנות של הכנסת או לוועדה למתן היתרים כדי לבחון אם יש בקבלת המימון החיצוני משום קבלת טובת הנאה או מתנה אסורה.

החשש במשרד המבקר: וינשטיין ומנדלבליט משכו זמן (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
החשש במשרד המבקר: וינשטיין ומנדלבליט משכו זמן(צילום: עמית שאבי)

היום ב-16:00, כחלק מהדו"ח השנתי, צפוי להתפרסם דו"ח חמור של המבקר שפירא על פרשת המימון, שבמסגרתו יפורטו הפעמים שבהן פנה המבקר ליועץ המשפטי לממשלה לשעבר וינשטיין ולמחליפו מנדלבליט כדי שיפתחו בחקירה פלילית בפרשת ביביטורס, וזאת לאחר שהמבקר ואנשי משרדו קבעו כי הממצאים מעלים "חשש לפלילים". עד כה נענה המבקר על ידי לשכת היועץ המשפטי בתשובה שלפיה "הנושא בבדיקה".

 

מקורות משפטיים בכירים אמרו כי מבקר המדינה נקט צעד חסר תקדים. לאחר שווינשטיין סגר את תיק הבדיקה הפלילית, הוא שב והעביר את החומר שאסף לעיון נוסף של משרד היועץ - בתקווה שיפתח בכל זאת בחקירה פלילית. גם לאור העובדה שעד כה לא התקבלה תשובה לפניות בנושא, החשש במשרד המבקר הוא שהעיכוב נועד לייצר מצב שבו תחול התיישנות על חומרי החקירה - כלומר, הם יהיו בני יותר מעשור - וכך לא ניתן יהיה להשתמש בהם במסגרת ההליך הפלילי.

 

בדו"ח שיתפרסם היום לא מופיע תוכנו המלא של המכתב ששלח שפירא אל וינשטיין. במכתב, מראשית דצמבר 2015 - המסווג כ"רגיש" - מבקש המבקר מהיועץ המשפטי לעדכנו בנוגע לטיפול בחומרים שהועברו על ידי משרד המבקר לעיונו. שפירא מבליט במכתב את העובדה שכבר בדצמבר 2012 העביר לבדיקת וינשטיין מידע על נסיעותיו של נתניהו כשר אוצר וכח”כ. וינשטיין הודיע לשפירא בספטמבר 2014 על כוונתו לסגור את התיק, ובשל כך שב המבקר שפירא והשלים את הביקורת שלו בפרשה. לפני כחצי שנה השלים המבקר את טיוטת הדו"ח שלו בנושא, וממנה עלה חשש לפלילים בהקשר לחשש למימון כפול ולשימוש לא חוקי בנקודות בונוס. גורמים בכירים בסביבת המבקר שפירא סבורים שאת החשש הפלילי "יש רק דרך אחת לבדוק - חקירה פלילית הכוללת זימון עדים תחת אזהרה ופנייה לאיסוף ראיות ונתונים בבנקים".

 

"לבדוק את מקור הכסף"

כמו כן, לדברי גורמים בצוות הביקורת, חלק מהכסף הועבר במזומן - ויש לבדוק מהו מקורו. "העובדה שעובדי לשכת ראש הממשלה מכסים מכיסם חובות עבור ראש הממשלה נחשפה גם בפרשת מעונות ראש הממשלה", הם אמרו. "היא בעייתית, כי לא ברור מאיזה חשבון משלמים אחר כך לעובדים אלה". לצד נושא המימון של נסיעות משפחת נתניהו צפוי הדו"ח לעסוק בנושאים נוספים - בראשם גילויים על תשלום בעייתי של הוצאות אישיות על ידי לשכת נתניהו וליקויים בהליך הגשת בקשות לנסיעות שרים לחו"ל ואישורן בממשלה.

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר: "בנסיעותיו של נתניהו לא נפל כל דופי, ולא היה שום מימון כפול. היועמ”ש כבר בדק את הדברים והגיע למסקנה שאין כל סיבה לפתוח בחקירה על סמך החומר שהובא לידיעתו ב־2013. אנו משוכנעים שכך יהיה גם עם הספיח שהועבר אליו ב־2015. במשך שנים ארוכות סורקים את נתניהו ורעייתו במסרקות ברזל ולא מוצאים כלום - כי אין כלום".

 

עוד בדו"ח: "הבימה" ואכיפת אלכוהול בנהיגה

הדו"ח השנתי 66ג עוסק בנושאים רבים נוספים, בהם כאלו המתפרסמים רק בחלקם - כמו רותם תעשיות (חברה מופעלת על-ידי הקריה למחקר גרעיני) או תהליך קבלת החלטות בנושא תחמושות. בין היתר מתייחס המבקר לתמונת המצב העגומה לגבי שילוב עובדים מהאוכלוסייה הערבית בתעסוקה; הסדרת התיישבות הבדואים בנגב, והמצב הבעייתי שנמשך שנים רבות; סוגיות במאבק הכלכלי הבעייתי בפשיעה החמורה, שהיקפה כ-15-10 מיליארד שקל בשנה; מינוי עובדים בכירים בשירות המדינה; בטיחותם של עובדים ובריאותם, ברקע ריבוי תאונות העבודה; פעילות מערך ההסברה והדיפלומטיה הציבורית במאבק ב-BDS וריבוי הגופים הפועלים בנושא.

פרק בדו"ח המבקר מוקדש לתיאטרון הבימה (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
פרק בדו"ח המבקר מוקדש לתיאטרון הבימה(צילום: יובל חן)
 

פרק נוסף עוסק בניהול התיאטרון הלאומי "הבימה": הנהלת התאטרון לא עמדה במימוש מלוא היעדים שנקבעו בהסכמי ההבראה, כתנאי להזרמת עשרות מיליוני השקלים לסיוע והבראה לתיאטרון במהלך השנים. מילים קשות מופנות למנכ"לית התיאטרון אודליה פרידמן והחשב המלווה, רו"ח בועז גזית, בכך שלא ביצעו את מלוא סעיפי הסכם ההבראה וגם בעניין העברת כספים לקופות עובדים (פנסיה, גמל והשתלמות), למס הכנסה ולביטוח הלאומי ולארגוני עובדים. אי-העברת הכספים במועד לגופים אלו הוגדרה בחוקים כעברה פלילית, מציין המבקר.

 

לגבי משטרת ישראל, מתייחס המבקר לטיפול בתופעה של שתיית אלכוהול מופרזת; מאבק המשטרה בנגע האלכוהול ואכיפה בתחום התעבורה. בתחום הבריאות נבדקו המרכז הרפואי הדסה; שיקום נכי נפש בקהילה; סוגיות בפיקוח על המזון; הפסקות היריון יזומות; ופעילות המעבדות הרפואיות.


פורסם לראשונה 24/05/2016 06:18

 

איתמר אייכנר ואלי סניור השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום : אבי אוחיון לע"מ
בנימין ושרה נתניהו
צילום : אבי אוחיון לע"מ
מומלצים