שתף קטע נבחר

פשיטה עם שחר: יוון מפנה את מחנה הפליטים הגדול במדינה

במבצע שיימשך כ-10 ימים החלו הרשויות לפנות את מחנה אידומני הסמוך לגבול עם מקדוניה, שבשיאו אכלס 14 אלף מהגרים ופליטים. עיתונאים הורחקו מהמקום והמשטרה הבטיחה: "לא נשתמש בכוח". לאן יועברו כולם?

 

פשיטה עם שחר: הרשויות ביוון פתחו הבוקר (יום ג') במבצע לפינוי הדרגתי של מחנה הפליטים הגדול במדינה, אידומני, שנמצא בסמוך לגבול עם מקדוניה. כוחות הביטחון חסמו את הגישה לאזור ומאות שוטרים נשלחו למקום לדאוג לסדר בעת הפינוי.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

דובר ממשלת יוון לסוגיית משבר המהגרים, גיאורגוס קירציס, אמר אמש שהמשטרה לא תשתמש בכוח ושהמבצע לפינוי המחנה יימשך בין שבוע לעשרה ימים.

 

שישה אוטובוסים ראשונים, שלפי המשטרה נשאו 340 מהגרים, עזבו את אידומני שעתיים אחרי שהחל המבצע לפינוי המחנה, והם עושים את דרכם למחנה פליטים חדש שנמצא בסמוך לעיר הנמל הצפוני סלוניקי. לפי שעה לא דווח על הפגנת אלימות מצד המהגרים המפונים או מצד הכוחות המפנים.

 

מאות שוטרים נשלחו למחנה הפליטים. אידומני (צילום: AP) (צילום: AP)
מאות שוטרים נשלחו למחנה הפליטים. אידומני(צילום: AP)
מחנה אידומני קם באזור מעבר גדול לא רשמי להולכי רגל ששימש מהגרים ופליטים שעשו את דרכם לצפון אירופה. במחנה התגוררו כ-8,400 בני אדם, בהם מאות ילדים - רובם הגדול מסוריה, אפגניסטן ועיראק. בחודש מרס, כשמקדוניה סגרה את הגבול שלה עם יוון, נרשם שיא תפוסה במחנה עם יותר מ-14 אלף פליטים. מספרם הלך וירד כשהם הבינו שהגבול סגור, והם החליטו להסכים להצעת הרשויות היווניות לעבור למקומות מגורים חלופיים.

 

הקימו חנויות מאולתרות ומכרו פלאפל

רוב הפליטים באידומני חיו באוהלים קטנים בשדות לצד מסילות ברזל. הרשויות ביוון שלחו דרך קבע צוותי ניקיון למחנה ואף סיפקו למהגרים והפליטים שירותים ניידים. אלא שהמצב התברואתי היה גרוע והגשמים הכבדים שירדו במקום יצרו בריכות בוץ והקשו על החיים בו.

 

בשבועות האחרונים החל מחנה הפליטים לקבל צורה של מחנה קבוע, כשדיירי המקום הקימו חנויות מאולתרות ומכרו הכול - מכלי בישול ועד ללחם ופלאפל. משטרת יוון והממשלה המקומית מסרו שהפליטים שיפונו מאידומני יועברו למחנות חדשים ומסודרים.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
יותר מ-54 אלף פליטים ומהגרים נתקעו ביוון מאז שמדינות בלקניות סגרו את גבולותיהן לזרם העצום של אנשים שברחו ממלחמה ועוני בארצותיהם. קרוב למיליון בני אדם עברו דרך יוון בדרכם לצפון אירופה, רובם הגדול הגיעו לאיי המדינה מחופי טורקיה הסמוכים.

 

ההסכם שיגרש מהגרים חזרה לטורקיה

בחודש מרס הגיע האיחוד האירופי להסכם עם טורקיה שנועד לבלום את זרם המהגרים ליבשת ולהפחית את מספר האנשים שיוצאים למסע הקצר אך מסוכן בים מטורקיה ליוון, שבמהלכו איבדו רבים את חייהם. לפי ההסכם, כל מי שמגיע ליוון באופן לא חוקי לאחר 18 במרס יעמוד בפני גירוש חזרה לחוף הטורקי, אלא אם יגיש בקשה מסודרת למקלט מדיני ביוון. אולם מעטים הם המהגרים והפליטים שרוצים מקלט מדיני במדינה שמתמודדת עם משבר כלכלי קשה ביותר זה שש שנים ועם שיעור אבטלה גבוה של כ-24 אחוזים.

 

עיתונאים שהגיעו לסקר את פינוי מחנה אידומני לא קיבלו אישור להתקרב למקום ונעצרו על ידי כוחות המשטרה במרחק של כמה קילומטרים מהמחנה. 20 אוטובוסים שנשאו כוחות משטרה נצפו מגיעים לאזור ומסוק משטרתי פיקח על הנעשה מן האוויר. על פי הערכות, כ-700 שוטרים משתתפים במבצע פינוי מחנה הפליטים.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

עם פינוי המחנה מקווות הרשויות ביוון לפתוח מחדש את קו הרכבת המרכזי לרכבות משא למדינות הבלקן, שעבר דרך מחנה אידומני ונחסם על ידי תושבי האזור שהפגינו במקום מאז 20 במרס.

 

ממשלת יוון ניסתה לשכנע את המהגרים והפליטים ששוהים באידומני לעזוב את האזור ולעבור למחנות מסודרים ומאורגנים יותר. השבוע מסרה הממשלה באתונה שהפינוי מרצון כבר נותן את אותותיו, והמשטרה המקומית דיווחה ששמונה אוטובוסים עזבו את המחנה ביום ראשון ועליהם כ-400 פליטים ומהגרים. אחרים לקחו מוניות לכיוון סלוניקי או לעיר הסמוכה פוליקסטרו.

 

ערב הפינוי נראה שדיירי מחנה הפליטים אידומני לא ממש מתלהבים לעזוב אותו. "הרבה יותר טוב כאן מאשר במחנות. זה מה שכולם אומרים", אמרה אתמול היד אל-מקאווי, פליטה בת 38 מדמשק. "גם אני שמעתי על הפינוי המתקרב. זה לא טוב משום שאנחנו נמצאים כאן כבר שלושה חודשים וצריכים לעבור שישה חודשים נוספים לפחות במחנות לפני שיעבירו אותנו למקום אחר. זה הרבה זמן. אין לנו כסף או עבודה. מה נעשה?"

 

עבדו רג'אב, פליט בן 22 מהעיר א-רקה שבסוריה, שהה שלושה חודשים במחנה וכעת הוא שוקל לשלם למבריחים שייקחו אותו לגרמניה ויכניסו אותו למדינה באופן לא חוקי. "אנחנו שומעים שכולנו נלך למחנות", הוא אמר. "לא אכפת לי, אבל המטרה שלי היא לא להגיע למחנות, אלא להגיע לגרמניה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אוטובוסים שהובאו כדי לפנות את המהגרים. אידומני
צילום: AP
מומלצים