שתף קטע נבחר

אוהבים לנוח: בצרפת שבוע העבודה הקצר ביותר

הצרפתים דואגים למנוחה שלהם. שבוע עבודה ממוצע בבירת ארץ הבגט כולל כ-30 שעות. מולה, נמצאת הונג קונג עם שבוע העבודה הארוך ביותר - 50 שעות. כך נלמד בשני מחקרים שפורסמו לאחרונה, שבדקו את שבוע העבודה הממוצע אצל 14 בעלי מקצועות שונים מ-71 ערים גדולות ברחבי העולם.

הצרפתים עובדים פחות. ערוץ הטלוויזיה במדינה, BFM, פרסם לאחרונה נתונים המראים כי ערי צרפת מובילות את רשימת הערים הגדולות עם שבוע העבודה הקצר ביותר. מחקר נוסף, שנערך על ידי הבנק השוויצרי UBS, מראה כי הפריזאים עובדים את מספר השעות הנמוך ביותר במהלך השבוע מכל הערים הגדולות בעולם. אחריהם נמצאים עמיתיהם מהעיר ליון.

  

לדברי הבנק השוויצרי, חוזה העבודה הממוצע בבירה הצרפתית עומד על 1,604 שעות בשנה, כלמור 30 שעות ו-50 דקות שבועיות. במקום השני מדורגת העיר ליון. שעות העבודה של אזור Rhône-Alpes (אזור ליון) הן רבות במקצת מאלה של הפריזאים - יום עבודה ממוצע נאמד ב-31 שעות ו-22 דקות. נציין כי זהו מחקר כמותי, שאינו כולל את הפרודוקטיביות לשעה.

 

 

 

על מנת להגיע לתוצאות האמורות, UBS חישב את זמן העבודה השנתי בממוצע, כולל ימי החופשה השנתית וימי החג של 14 בעלי מקצועות שונים מ-71 ערים גדולות ברחבי בעולם. המסקנה היתה ברורה - צרפת מחזיקה ב"יתרון" משמעותי מול הערים האחרות. 

 

בעקבות המחקר, אתר הדיילי מייל כתב כי "צרפת קרובה להעביר חוק שיאסור על העובד לבדוק מיילים מקצועיים בערבים ובסופי שבוע". הצהרה המתייחסת לסעיף בחוקי העבודה הצרפתייים שאינו מדויק לגמרי. הסעיף אומר כי "הזכות להתנתק" דורשת לחייב עובדים וחברות להסכים להגבלת השימוש בכלים דיגיטליים (כמו התחברות למיילים, סמארטפון מחובר לעבודה ועוד) זאת על מנת להבטיח את מנוחת העובד בימי חופש.

 

  

באסיה עובדים יותר

עוד ניתן לראות במחקר כי אם צרפת נבדלת בדירוג ונמצאת כ"מובילה" מול ערים גדולות אחרות באירופה, ביבשת אסיה נמצאות שיאניות זמן העבודה הארוך ביותר. בדירוג העשירייה הראשונה של 7 ערים אסייתיות נמצאת הונג קונג במקום הראשון עם שבוע עבודה ממוצע של 50 שעות ו-6 דקות. אחריה מופיעה מומבאיעם שבוע עבודה של 43 שעות ו-47 דקות ווסוגרת את השלישייה הראשונה - מקסיקו עם שבוע עבודה של 43 שעות ו-30 שעות.  

 

ובינתיים בישראל: מחלוקת

בעוד שבמדינות רבות באירופה שבוע העבודה הממוצע קצר משמעותית משאר העולם, בינתיים בישראל עולות מספר יוזמות לקיצור זמן העבודה הממוצע. המשך להצעתם של חברי הכנסת אלי כהן (כולנו) ודוד אמסלם (ליכוד) לפיה העובדים במשק ייצאו פעם בחודש לסוף שבוע ארוך מיום שישי עד יום שני, נשמעות

תגובות נזעמות מצד התעשיינים והסוחרים. גם הצעתו הטרייה של יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, לקצר את שבוע העבודה ל-40 שעות גוררת התנגדות נרחבת מצד כלל ארגוני המעסיקים.

 

ניתוח כלכלי שערכו בהתאחדות התעשיינים מגלה כי המהלך יגרום לנזק כלכלי בהיקף של 35 מיליארד שקל בשנה למשק הישראלי מידי שנה. מתוכם נזק של 23 מיליארד שקל למגזר העסקי ו-12 מיליארד שקל למגזר הציבורי.

 

לפי התעשיינים גם הצעת החוק של ח"כ אלי כהן תעלה ביוקר. מתחשיב שערכו עולה כי הגדלת ימי החופשה השנתיים לעובדים במשק ללא הארכת יום העבודה או שבוע העבודה במקביל, צפויה לעלות למשק 22 מיליארד שקל בשנה, מתוכם 14 מיליארד שקל למגזר העסקי ו-8 מיליארד שקל הנזק למגזר הציבורי. גם בניכוי התועלת של הצעת החוק למשק - שצפויה לפי תחשביו של כהן לעמוד על כ-5 מיליארד שקלים - הנזק למשק עדיין צפוי להיות עצום ולעמוד על כ-17 מיליארד שקלים.

 

באופן חריג כלל ארגוני מעסיקים בישראל, בהם נשיאות הארגונים העסקיים, התאחדות התעשיינים, להב, איגוד התעשייה הקיבוצית, התאחדות האיכרים והחקלאים, התאחדות המלאכה והתעשייה ועוד, פנו הבוקר (ה') לוועדת שרים לחקיקה וקראו לדחות באופן מוחלט את היוזמות לקיצור שבוע העבודה בישראל שאמורות לעלות לדיון בוועדה ביום א' הקרוב 

 

שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, אמר כי "זהו ניסוי מסוכן בכלכלה הישראלית. בתנאיי המשק הנוכחיים הניסוי עלול להסתיים בפגיעה ישירה בעסקים ובעובדים גם יחד, ולהוביל לפיטורים במשק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים